Velikonoční zajíček je typický pro velikonoční svátky jako recept i jako dekorace.
Zajíce (nebo králíčka) na výzdobu můžeme vyrobit ze sena, z papíru, nebo si ho můžeme uháčkovat. S výrobou nám mohou pomoci děti, nejde o složitou práci.
Těsto je možné použít stejné jako na velikonočního beránka, nebo velikonoční jidáše.
Pečících variant je hned několik a my vám přinášíme hned 5 různých receptů.
Pečený velikonoční zajíček s ořechy
Velikonoční zajíčci se pečou v různých variantách. Jednou z nich je přidání oříšků.
Suroviny:
- 150 g polohrubé mouky
- 40 g hladké mouky
- 70 g mletých ořechů
- 130 g cukru
- 60 g tuku
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1,5 dcl mléka
- 1/3 balíčku kypřícího prášku
- tuk na vymaštění
- hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
- Do misky prosijeme mouku s kypřícím práškem a cukrem a promícháme je s mletými ořechy.
- Teplé mléko, vejce, žloutek a tuk rozmixujeme, rychle promícháme s moučnou směsí, nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na zajíčka (objem pro 500g hotového výrobku) a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
- Po vychladnutí zajíčka polijeme polevou a dozdobíme.
Medoví zajíčci z kynutého těsta
Těmito kynutými velikonočními zajíčky potěšíte zejména ty nejmenší. Co takhle jako speciální výslužka pro koledníky?
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 1/4 l mléka
- 2 žloutky
- 120 g másla
- 80 g medu
- 30 g droždí
- špetka soli
- citronová kůra
- bílek na potření
Postup:
- Vytvoříme kynuté těsto – pomohla mi pekárna.
- Po vykynutí z těsta tvarujeme zajíčky podle obrázků anebo i jidáše.
- Opět necháme kynout na plechu, potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C.
- Zchladlým zajíčkům vytvoříme oči pomocí čokolády.
Náš tip: Obdobou těchto kynutých zajíčků jsou i tradiční velikonoční jidáše. Zkuste si také upéct domácí.
Tradiční velikonoční zajíc
Tento pečený zajíček s jemnou vanilkovou příchutí je jedna báseň!
Suroviny:
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- trochu šťávy z citronu
Postup:
- Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
- Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 1/2 až 3/4 hodiny.
Objevte další recepty
Hrníčkový zajíček
Suroviny:
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1,2 hrnku cukr krupice
- 5 celé vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 šlehačka (nešlehat)
Postup:
- Všechny suroviny smícháme než nám vznikne hladké těsto bez hrudek.
- Formu na zajíčka si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme přibližně 30 minut na 180 °C.
Náš tip: Ochutnejte také některý z našich receptů na velikonoční mazanec.
Velikonoční zajíček se šlehačkou
Kouzlit můžeme i se šlehačkou a vytvořit si tak lahodného velikonočního zajíčka, po kterém se bude olizovat celá rodina.
Suroviny:
- 30 dkg polohrubé mouky
- 22,5 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 1 šlehačka
- 1 prášek do pečiva
Postup:
- Celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přilijeme šlehačku a poté přimícháme mouku s práškem do pečiva.
- Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 50 minut. (50 minut v mojí těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové to bude určitě rychleji).
- Po upečení můžeme pocukrovat, polít polevou, jak kdo rád.
Velikonoční zajíček jako tradice
Velikonoční zajíček ať už jako pochoutka, či dekorace, to je prostě tradice, která k Velikonocům neodmyslitelně patří stejně jako třeba kraslice.
Díky různým možnostem, jaké použít pro pečení těsto, existuje pak velikonoční zajíček v mnoha variacích, které jste viděli v našich 5 receptech výše.
Na pečené zajíčky existuje celá řada různých forem.Dají se koupit formy
- keramické,
- plechové,
- silikonové
- nebo formy s nepřilnavých povrchem.
Záleží na preferencích a oblíbenosti každé jednotlivé kuchařky, která forma pro ni bude nejlepší. V každé z výše uvedených forem se zajíček peče jinak. Některé formy není třeba vymazávat a vysypávat a ušetří se díky nim i něco málo času.
Zajíčci patří k Velikonocům více než cokoliv jiného a jsou proto velkou součástí dekorací a ozdob. Abyste jich měli dostatek, určitě si vyzkoušejte zajíčkové perníčky.