Výborné řezy na Velikonoce v pěti receptech pro inspiraci na sladkou tečku

Jaký sladký zákusek nebo dezert si o velikonočních svátcích připravit? 

Ať už vás navštíví rodina nebo přátelé, nebuďte zaskočeni. 

Potěšit je můžete jedním z pěti receptů na velikonoční řezy.

Který byste si dali vy?

Velikonoční medové řezy na plech

Velikonoční pečení nemusí být žádná věda či alchymie. Pojďme si vyzkoušet něco jednoduchého.

Ingredience:

Na korpus:

  •  3 vejce
  • 190 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 hrnek cukru 
  • 2 lžíce jedlé sody
  • hladká mouka (množství podle hustoty)

Na náplň:

  • 3 zakysané smetany
  • moučkový cukr

Postup:

  • Vejce si nad vodní lázní ušleháme s cukrem. 
  • V druhém rendlíku si rozpustíme máslo s medem. 
  • Pak vlažnou směs pomalu zašleháme do vaječné směsi. 
  • Nakonec přidáváme mouku. 
  • Těsto by mělo být dostatečně hutné na to, aby se dalo dobře válet a nelepilo se. 
  • Pak si těsto přemístíme na vál a rozdělíme na 4 stejné části.
  • Vyválíme je na tenké pláty. 
  • Každý z plátů pečeme při teplotě 180 °C pár minut dozlatova.
  • Mezitím si připravíme krém ze zakysané smetany a moučkového cukru podle chuti. 
  • Vychladlé pláty ořízneme a zarovnáme. (Zbytky si necháme na posyp.)
  • Každý z plátů potřeme krémem a nakonec potřeme krémem i celý řez, který posypeme rozdrcenými zbytky korpusu.
Medové řezy se smetanou na velikonoční Boží hod.
receptyodbabky.sk

Rychlé řezy s čokoládovým krémem

Tento recept na velikonoční řezy je také jednoduchý a přitom potěší každého strávníka kolem slavnostního stolu.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 150 ml oleje
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½  hrnku strouhaného kokosu
  • 1 prášek do pečiva
  • 3-4 zarovnané lžíce kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 vanilkový cukr

Čokoládový krém:

  • 500 g zakysané smetany
  • 150 g čokolády na vaření
  • marmeláda

Postup:

  • Vejce si vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. 
  • Pak postupně přiléváme mléko a olej. 
  • V jiné míse si prosejeme mouku a kakao, přidáme kokos, prášek do pečiva, kávu a zamícháme.
  • Následně suché ingredience přidáme ke zbytku. 
  • Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. 
  • Pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 25 minut. 
  • Mezitím si nachystáme krém.
  • Čokoládu si rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. 
  • Pak k ní přimícháme zakysanou smetanu. 
  • Vychladlý korpus potřeme marmeládou a čokoládovým krémem. 
  • Dáme vychladit do lednice.


Hotový recept na kakaové řezy s čokoládou.
tojenapad.dobrenoviny.sk

Čokoládové velikonoční řezy

Že čokolády není nikdy dostatek? Pokud patříte mezi její milovníky, pak se vám může zdát sympatický tento dezert.

Ingredience:

Na korpus:

  • 6 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Krém z mléčné čokolády:

  • 400 ml smetany na šlehání
  • 300 g mléčné čokolády

Krém z tmavé čokolády:

  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 g tmavé víceprocentní čokolády

Postup:

  • Jako první si svaříme smetany a přidáme na kostičky nalámané čokolády podle receptu. 
  • Smetanu s čokoládou si necháme vystydnout, a pak je dáme alespoň na 4 hodiny do lednice.
  • Žloutky si ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej a všechny suché suroviny. 
  • Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který pak zašleháme ke zbytku těsta.
  • Pečeme na větším plechu při teplotě 170 °C asi 30 minut. 
  • Pak těsto rozdělíme na třetiny.
  • Vychladlé smetany si vyšleháme do tuha. 
  • Krém z mléčné čokolády navrstvíme mezi korpusy a tmavým krémem potřeme celé řezy.
Velikonoční čokoládové řezy s krémem.
mnamky.recepty-webnoviny.sk

Ořechový velikonoční zákusek s citronovou polevou

Ořechy se svěžím citronem na povrchu. To nezní špatně, co?

Ingredience:

Na korpus:

  • 60 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 200 g hrubé mouky 
  • 250 ml mléka
  • ½ balíčku kypřicího prášku
  • 30 g kakaa
  • ovocný džus na polití

Na náplň:

  • 400 ml mléka
  • 200 g másla
  • 4 lžíce polohrubé mouky 
  • 150 g cukru moučky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • rum

Poleva:

  • šťáva z citronu
  • 2 lžíce horké vody
  • 200 g cukru moučky

Postup:

  • Máslo si utřeme s cukrem přidáme vejce jedno po druhém a pak přilijeme mléko.
  • Pak přidáme mouku, kypřicí prášek, kakao a zamícháme. 
  • Těsto přelijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme při 150 °C asi 20 minut. 
  • Po upečení korpus pokropíme džusem. 
  • Krém si zhotovíme svařením mléka a mouky v hustou kaši. 
  • Máslo si utřeme s cukrem a přidáme k vychladlé směsi mouky a mléka.
  • Přimícháme mleté ořechy, rum podle chuti a vanilkový cukr.
  • Korpus rozdělíme na dvě poloviny. 
  • Polovinu vychladlého korpusu potřeme krémem a přikryjeme druhou polovinou korpusu. 
  • Polevu si uděláme smícháním horké vody a citronové šťávy a přidáme prosátý moučkový cukr. 
  • Hotovou polevou řezy potřeme a necháme ztuhnout.
Velikonoční zákusek s polevou z citronu.
mimibazar.sk

Velikonoční zákusek se žloutkovým krémem

Příjemnou tečkou za hodovním menu může být i tento skvělý řez se žloutkovou pěnou.

Ingredience:

Na korpus :

  • 4 bílky 
  • 130 g cukru krystal
  • 85 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g kakaa

Na krém:

  • 4 žloutky
  • 100 g cukru moučky
  • 1 rumový cukr
  • 200 g másla 

K dokončení:

  • 100 g čokolády na vaření

Postup:

  • Bílky si vyšleháme do tuha, pak po lžících zašleháme cukr. 
  • Do pevných bílků přimícháme ořechy a prosejeme kakao. 
  • Těsto si rozmežeme na plech vyložený pečicím papírem. 
  • Dáme péci na zhruba 13 minut při 200 °C. 
  • Mezitím si nachystáme krém. 
  • Nad vodní lázní šleháme žloutky s cukrem a rumovým cukrem do tuha (vejce se nesmí začít vařit!).
  • Po zchladnutí žloutků k nim zašleháme změklé máslo. 
  • Ještě horké pláty si nakrojíme na třetiny a necháme vychladnout.
  • Na první plát neneseme krém, přiklopíme dalším plátem a opět naneseme krém. 
  • Horní plát potřeme rozpuštěnou čokoládou na vaření a dáme do lednice ztuhnout.
Žloutkové řezy na velikonoční stůl.
chalupnikovi.com

Řezy jsou velmi oblíbené pro svou náplň a lahodné krémy. Dají se připravit ze spousta surovin. My jsme si tedy uvedli jen zlomek, avšak vybrali jsme jedny z nejoblíbenějších.

Sladké si na Velikonoce, jako ostatně o každém svátku, dopřáváme opravdu rádi. 

Nabízí se spousta dobrot, které jsou tradiční i netradiční. 

K těm tradičním patří zejména nadýchané velikonoční mazance nebo sladké beránky na spousta způsobů.

Upéct si však můžete i různé koláče nebo oblíbené muffiny s motivy Velikonoc.

Jak se vám recepty na velikonoční řezy líbí? A jestli je vyzkoušíte, napište do komentářů, jak se povedly.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X