Znáte nějaký rodinný recept na velikonoční polévku?
Pokud potřebujete inspiraci, poradíme vám.
Kromě toho se dozvíte, v jaký den je nejlepší je podávat.
Také jsme se zaměřili na recepty, se kterými využijete suroviny z dalších pokrmů na Velikonoce.
Bílá velikonoční polévka se ztraceným vejcem
K servírování je nejlepší ztracené vejce. Pokud však máte třeba vejce vařená natvrdo, můžete využít i ty. Přestože nám název napovídá, že by se tato polévka mohla podávat na Bílou sobotu, je tomu jinak. Nejvhodnější je, když ji uvaříte na Velikonoční pondělí.
Ingredience:
- 400 g uzeného masa
- 1 litr vody
- bobkový list
- 2 kuličky pepře
- cibule
- 2 kuličky nového koření
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 středně velké brambory
- 4 vejce
- ocet
- mletý pepř
- kmín
- 2 lžíce hladké mouky
- čerstvý kopr na ozdobu
Postup:
- Do hrnce si dáme umyté maso, cibuli i se slupkou, nové koření, 1 bobkový list a kuličky pepře.
- Dáme vařit.
- Hotový vývar z uzeného pak přecedíme.
- Část masa si nakrájíme na kostičky a necháme do polévky (část si ponecháme třeba do nádivky).
- Smetanu si smícháme s moukou a přidáme k vývaru.
- Do polévky dáme nakrájené brambory, kmín a necháme vařit do měkka.
- Mezitím si nachystáme ztracené vejce (pokud chceme).
- Do hrnce s vroucí vodou dáme trochu soli, 2 lžíce octa a uděláme vír, doprostřed víru vajíčko rozklepneme.
- Vaříme jedno vejce po druhém, každé 3 minuty.
- Polévku servírujeme s vejcem na oblíbený způsob posypanou koprem.
Náš tip: Vyzkoušejte si udělat nějaký z receptů na velikonoční nádivku, kde využijete uzené maso z polévky.
Velikonoční zelná polévka s vejci
Pokud vás zajímá, jaká polévka v době půstu je nejvhodnější, pak je to tato. Hodí se nejlépe na Velký pátek.
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 3 brambory
- 40 g sušených hřibů
- 1 zakysaná smetany
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- kmín
- mletá sladká paprika
- máslo
Postup:
- Houby si namočíme půl hodinu předem do vody.
- Pak je scedíme a na másle podusíme.
- Osolíme je, opepříme, přidáme kmín a trochu papriky.
- Podlijeme vodou nebo vývarem a přidáme zelí, na kostičky nakrájené brambory a vaříme do změknutí.
- Nakonec zahustíme smetanou a přidáme rozkvedlaná vejce.
Objevte další recepty
Polévka na Zelený čtvrtek
Na Zelený čtvrtek je nejlepší, když uvaříte něco zeleného. Toho můžete využít i v případě této polévky z kopřiv a medvědího česneku, která je plná jarní síly přírody.
Ingredience:
- 180 g lístků mladé kopřivy
- 20 g medvědího česneku
- ½ litru zeleninového vývaru
- 15 g másla
- 1 cibule
- 1 smetana ke šlehání
- 3 velké brambory
- sůl
- pepř
- sedmikrásky na ozdobu
Postup:
- Na másle si orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova.
- Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory a restujeme.
- Následně přidáme nasekaný medvědí česnek, podlijeme smetanou a vývarem a vaříme do změknutí brambor.
- Osolíme, opepříme.
- Z kopřiv si odebereme horní malé lístky, opláchneme je, nasekáme a před koncem varu vhodíme do polévky.
- Už je nevaříme, jen spaříme.
Náš tip: Znáte zvyky Zeleného čtvrtka a víte, čím je tento den významný? Podívejte se!
Velikonoční polévka šmigrustovka
Šmigrustovka představuje parádní variantu polévky na Velikonoční pondělí. Je vydatná a spraví i převrácený žaludek.
Ingredience:
- 300 g uzeného masa
- 2 velké cibule
- bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře
- 1 maďarská klobása
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 brambory
- 4 vejce
- čerstvý křen
- sůl
- pepř
Postup:
- Umyté uzené maso dáme do hrnce s 1 celou cibulí, černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem.
- Uvedeme k varu a uděláme poctivý vývar.
- Pak vývar scedíme.
- Vejce si dáme uvařit na tvrdo. Nachystáme si strouhaný křen k podávání.
- Cibuli si nakrájíme na kostičky, osmažíme na oleji, přidáme na kostičky nakrájené brambory, nakrájenou klobásu, podlijeme vývarem, přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně a vaříme do změknutí brambor.
- Do uvařené polévky přidáme nakrájená vejce a uzené maso.
- Podáváme se strouhaným křenem-
Krémová velikonoční polévka s bramborem
Uzené maso z vývaru můžete využít do dalších velikonočních jídel, kupříkladu na upečení velikonoční šoldry.
Ingredience:
- 750 ml vývaru z uzeného masa nebo klobás
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 pórek
- 1 menší cibule
- 1 brambora
- sůl
- 1 bobkový list
- pepř
- kopr
- 2 vejce uvařená na tvrdo
- 1 zakysaná smetana
Postup:
- Na másle si orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek, na kostičky nakrájené brambory a prolisovaný česnek.
- Restujeme pár minut, pak podlijeme vývarem, přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut.
- Nakonec zahustíme smetanou, krátce povaříme.
- Polévku rozmixujeme, ozdobíme koprem a podáváme s nakrájeným vejcem.
Tradiční recepty na velikonoční polévky jsou většinou připravovány z uzeného masa, luštěnin, zelených potravin, jako je brokolice, špenát či kopřiva. Oblíbené jsou také polévky z jarní zeleniny nebo kysaného zelí.
Jestli si potrpíte na zvyky a tradice tohoto svátku, jistě vám přijdou vhod i rady na celé menu k Velikonocům.
Budeme také rádi, když nám napíšete do komentářů, jak vám to chutnalo.
Krémová velikonoční polévka s bramborem – jednoducha, rychla, vyborna 🙂 Dekuji za recept.