Opojnou vůni perníkového koření máte možná spojenou především s Vánocemi.
Není to však pravda!
Vyzkoušejte naše recepty na velikonoční perníčky a budete překvapeni.
Stačí, když při pečení použijete vykrajovátka s velikonočním tématem a další dobrota na sváteční stůl je na stole.
Sladkými perníčky potěšíte nejen svou rodinu a přátele, radost z nich jistě budou mít malí i velcí koledníci.
Zdobení zajíčci z perníku
Tito zajíčci se mohou hodit třeba jako výslužka za šmigrust nebo soutěž.
Na perníčky:
- 125 g změklého másla
- ½ hrnku hnědého cukru
- ⅔ hrnku zlatého sirupu (návod na jeho výrobu najdete níže)
- 2 a ½ hrnku prosáté hladké mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru (můžete nahradit perníkovým kořením)
- 1 lžička jedlé sody
- ½ hrnku prosátého moučkového cukru
- 2 lžičky vody
Na zlatý sirup:
- 500 g cukru
- 350 ml vody
- 2 plátky citronu
Postup:
- Den předem si přichystejte zlatý sirup. Ze 100 g cukru a 25 ml vody udělejte karamel. Jakmile zhnědne, přisypte zbytek cukru a přilijte zbytek vody. K tomu přidejte 2 plátky citronu.
- Karamel se rozpustí a postupně vznikne mírně hustý sirup. Dopřejte mu čas, přes noc zhoustne. Pokud by se to nepodařilo, stačí jej znovu povařit.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Elektrickým mixérem třete máslo s cukrem po dobu cca 10-12 minut, dokud směs není krémová.
- Přidejte zlatý sirup, mouku, zázvor (nebo perníkové koření) a jedlou sodu a dále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. To pak uložte minimálně na 30 minut do chladničky.
- Těsto vyválejte mezi dvěma listy nepřilnavého pečicího papíru na šířku cca 5 mm. Použijte vykrajovátko ve tvaru zajíčka a hotové tvary pokládejte na plech, na který předem umístěte pečicí papír.
- Pečte zhruba 8-10 minut do zezlátnutí a nechte na plechu vychladnout.
- Na polevu smíchejte v misce moučkový cukr a vodu. Pomocí zdobicího sáčku s tenkou špičkou nakreslete zajíčkům obličeje a obrysy a nechte dobře zaschnout.
Velikonoční perníčky hned měkké
Tyto perníčky jsou zaručeně hned měkké. Zuby si na nich nevylámete.
Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 3 vajíčka
- 6 lžíce medu
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžíce kakaa.
- 1 vejce na potření perníčků
Postup:
- Všechny suroviny zpracujeme dohromady.
- Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku a vykrajujeme libovolné tvary.
- Pečeme při 200 °C asi 4-5 minut.
- Ještě horké perníčky potřeme rozkvedlaným vejcem.
Objevte další recepty
Velikonoční perníky s ořechy
Tato velikonoční perníková zvířátka s citronovou polevou ozdobí váš slavnostní stůl.
Na těsto:
- 200 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 350 g hladké mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 2 velké žloutky
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 2-4 lžíce mléka
Na polevu:
- 1-2 citronové šťávy
- 250 g moučkového cukru
- cca 2 lžíce studené vody
- různě barevná potravinářská barviva
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na plechy připravte pečicí papíry a zatím je odložte stranou.
- Do mísy dejte mléko a cukr a třete je, dokud směs nebude lehká a nadýchaná. Přidejte žloutky, vsypte mouku, ořechy a koření a doplňte dostatek mléka tak, abyste vytvořili měkké těsto.
- V závěrečné fázi se vám bude snáze zpracovávat rukou, než kdybyste použili vařečku. Těsto dejte minimálně na 30 minut do lednice, nejlépe je ale nechte odpočívat přes noc.
- Na pomoučněném válu nebo pracovní desce rozválejte těsto na šířku cca 5 mm. Pomocí velikonočních vykrajovátek vytvořte vajíčka, kuřátka, zajíčky nebo jarní květiny.
- Vykrájené tvary přeneste na plech a ten vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10-15 minut, poté perníčky vytáhněte z trouby a nechte je úplně vychladnout.
- Na polevu přeceďte jednu lžičku citronové šťávy přes jemné sítko, abyste odstranili pecky nebo kousky dužiny. Smíchejte cukr s citronovou šťávou a poté přidejte zhruba dvě lžíce vody.
- Dělejte to po malých troškách tak, abyste vytvořili relativně tuhou, ale hladkou polevu. Případně přidejte pár kapek scezené citronové šťávy.
- Polevu rozdělte do několika mističek a vmíchejte do ní potravinová barviva dle vašeho přání. Míchejte, dokud nedocílíte požadovaného odstínu.
- Polevu dejte do zdobicího sáčku a pusťte se do zkrášlování velikonočních perníčků.
- Vyzkoušejte trik pro hladký povrch: pomocí zdobičky vyznačte okraje, poté do polevy přidejte trošku vody, aby byla tekutější, a vyplňte jí vnitřek dekorace.
Perníková velikonoční vajíčka
Čokoládová vajíčka z perníku jsou velice chutná. A pokud budete chtít, můžete si je ještě ozdobit.
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mletého zázvoru nebo perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 125 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 středně velká vejce
- 4 lžíce zlatého sirupu (můžete koupit hotový nebo vyrobit dle návodu níže)
Na zlatý sirup:
- 500 g cukru
- 350 ml vody
- 2 plátky citronu
Postup:
- Pokud jste zlatý sirup nesehnali, připravte si ho den předem. Ze 100 g cukru a 25 ml vody udělejte karamel. Jakmile zhnědne, vsypte zbytek cukru a přilijte zbytek vody. K tomu přidejte 2 plátky citronu.
- Karamel se rozpustí a postupně vznikne mírně hustý sirup. Dopřejte mu čas, přes noc zhoustne. Pokud by se to nepodařilo, stačí jej znovu povařit, aby byla hustota vyhovující.
- Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a koření. Přidejte máslo a pomocí vidličky nebo rukou vše spojte dohromady. Poté vsypte cukr.
- Zamíchejte vejce se sirupem, přidejte k již vzniklému mixu a důkladně míchejte, dokud nevytvoříte pevné těsto. V potravinové fólii je pak umístěte do chladničky, kde ho nechte zhruba hodinu odpočívat.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na šířku cca 0,5 cm. Vykrajujte velikonoční vajíčka a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte cca 12-15 minut.
- Nechte je zcela zchladnout a poté se pusťte do zdobení. Vyzkoušet můžete třeba barevné polevy v malých tubách, se kterými bude dekorování bavit i vaše děti.
Inspirace na zdobení
Vzory zdobení na perníčky nechte zcela na své fantazii a nebojte se odvážných barevných kombinací, vždyť Velikonoce jsou svátky jara a k jaru barvy patří!
Polevu připravte z 1 bílku, 200 gramů prosátého moučkového cukru, ½ lžičky citronové šťávy a špetky solamylu. Rozdělte ji do několika mističek a každou obarvěte jiným potravinářským barvivem. Polevy dejte do zdobicích sáčků, vyberte si svou oblíbenou barvu a můžete se pustit do dekorování.
Naznačte okraje a poté potřete celý perníček. Nechte polevu zaschnout a doplňte dalším zdobením. Inspiraci pro kreativní tvoření můžete nasbírat na následujících fotografiích.
Kouzelné nápady na zdobení perníčků a sušenek najdete také v následujícím videu.
Pokud se vás už zmocnila ta pravá velikonoční nálada, vneste ji i do vašeho domova a vyrobte si originální velikonoční věnec na dveře. Ten společně s oblíbeným velikonočním beránkem vaši domácnost na jaro perfektně přichystá. A oslavy mohou začít!