Víte, kdy se správně peče tradiční velikonoční mazanec?
Poradíme vám jednoduchý recept, podle kterého si ho zvládnete doma upéct.
Také vám prozradíme, proč se mu říká mazanec.
Proč se mazanec nazývá mazanec
Mazanec, sladký pečený bochánek, dostal své jméno tak, že ho ještě před nedělí nesli hospodyňky do kostela, aby mu pan farář dal pomazání. Z toho vznikl název mazanec. Ještě se pro něj používá názvu bochánek nebo také svěceník. A jaký význam má na mazanci křížek? Ten symbolizuje ukřižování Ježíše.
Objevte podobné tipy
Kdy a proč se peče mazanec
Jelikož velikonoční nedělí končil půst, pekl se mazanec jako symbol jeho konce a oslavy nového života. Aby byl připraven na nedělní snídani, pekl se už den předem. Bylo to právě z výše zmíněného důvodu, aby dostal v kostele svaté pomazání. Dřív nesměl být nakrojen.
Jak se peče mazanec
Mazanec se dělá z tužšího koláčového těsta. Pojďte si jeden mazanec upéct!
Recept na klasický mazanec podle staročeské kuchařky
Co budete potřebovat?
- 50 dkg polohrubé mouky
- 5 velkých lžic cukru
- 4 žloutky
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 2,5 dcl mléka,
- špetka soli
- špetka vanilky
- trošku citronové kůry
- 5 dkg droždí
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce mandlí
Postup:
- Z ingrediencí si připravte těsto.
- Nechte vykynout.
- Utvořte z něj bochánek, který nahoře nakrojíte do kříže (použijte k tomu nůž nebo nůžky).
- Nechte opět kynout.
- Potřete povrch rozšlehaným vejcem.
- Pečte zhruba 45 minut, dokud nebude zlatavý. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
- Můžete posypat mandlemi.
V bohatých rodinách se do mazance přidával ještě tvaroh, aby byl vláčný.
Dostali jste chuť na další velikonoční jídla? Vyberte si z našich velikonočních receptů a nechte si chutnat!