Chutná vám cukroví z lineckého těsta?
Pečete si ho zejména o Vánocích?
I Velikonoce jsou ideální příležitostí pro jeho upečení.
Přinášíme vám skvělé recepty na velikonoční linecké, po němž se jen zapráší.
Linecká velikonoční vajíčka se skořicí
Připravte si nejprve formy, podle nichž budete velikonoční linecká vajíčka, srdíčka či zajíčky vyřezávat. Záleží pouze na vás, jaké formy použijete. Pamatujte však na to, že do jedné poloviny vyřezaných motivů budete dělat ještě uprostřed díru, takže potřebujete i nějaké malé kolečko.
Ingredience
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 hrnku pomletých mandlí
- 1/4 hrnku světle hnědého cukru
- 1 hrnek nesoleného másla, pokojové teploty
- 1/2 hrnku práškového cukru a další na ozdobení
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- jahodový, nebo malinový džem
Postup
- V misce smíchejte mouku, skořici, sůl a prášek do pečiva. Pomocí kuchyňského robota rozemelte mandle a přidejte k nim hnědý cukr.
- V další misce utřete máslo s moučkovým cukrem, dokud nevznikne pěna. Přidejte vejce, vanilkový a mandlový extrakt.
- Máslo s cukrem přimíchejte do směsi s mandlemi. Pomalu pak přidávejte i směs s moukou. Uhněťte těsto a udělejte z něj velkou kouli.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechejte ho na dvě hodiny vychladnout v lednici.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Pracovní desku si poprašte moukou, vezměte těsto, rozdělte ho na polovinu a z každé poloviny vyválejte plát tlustý zhruba 2 mm. Vyřežte z těsta vajíčka, srdíčka či cokoliv jiného. Do poloviny vyřezaného těsta udělejte ještě díru uprostřed.
- Linecké velikonoční vajíčka dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je zhruba 10 až 12 minut.
- Cukroví poté nechejte vychladnout.
- Polovinu cukroví, které nemá uprostřed díru, potřete džemem a přiložte na ni druhou polovinu s dírou uprostřed. Ozdobte moučkovým cukrem.
Malé velikonoční linecké cukroví
Velikonoční pečení z lineckého těsta zdaleka nekončí. Jestliže patříte mezi milovníky malého cukroví, tento recept je pro vás jako stvořený. Velikonoční linecké těsto je v podstatě totožné s tím vánočním, jen změníte motivy. Namísto stromečků budete vyřezávat vajíčka.
Ingredience
- 350 g nesoleného másla pokojové teploty
- 200 g práškového cukru
- 1 lžička čisté vanilkové esence
- 525 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 200 g malinového džemu
- moučkový cukr na ozdobení
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V misce smíchejte dohromady máslo a cukr, dokud se suroviny dokonale nespojí. Přidejte vanilku.
- Do střední mísy prosejte hladkou mouku a sůl, a poté moučnou směs přidejte do másla a cukru. Míchejte těsto, dokud se nezačnou ingredience spojovat.
- Těsto uhněťte rukama, a poté udělejte velkou kouli, zabalte ji do potravinové fólie a těsto nechejte na 30 minut v lednici vychladnout.
- Poté těsto vyjměte z lednice, rozdělte ho na polovinu a rozválejte z něj pláty tlusté zhruba 5 mm. Vytvarujte z těsta linecká velikonoční vajíčka, přičemž do poloviny z nich udělejte ještě díru uprostřed. Vezměte malou formu, aby byla vajíčka malá.
- Linecké dávejte na plech vyložený pečicím papírem, a potom ho pečte zhruba 20 minut.
- Po vyjmutí z trouby nechejte cukroví vychladnout. Potřete cukroví bez díry uprostřed malinovým džemem a přiložte na něj část s dírou uprostřed. Ozdobte cukroví ještě moučkovým cukrem.
Rakouské linecké cukroví
I v sousedním Rakousku je linecké velikonoční pečivo velice oblíbené. Chcete si upéct cukroví podle rakouských hospodyněk?
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek celých mandlí nebo lískových ořechů (blanšírované nebo nevařené)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek nesoleného másla, pokojové teploty
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velké žloutky
- kúru z jednoho malého citronu
- 1/2 hrnku malinového džemu
- 1/2 hrnku práškového cukru
Postup
- Opečte nejprve mandle. Předehřejte si troubu na 180 °C. Ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je do trouby na zhruba 8 až 10 minut, dokud nebudou lehce opečené a voňavé. Ořechy nechejte zcela vychladnout, a potom je se 1/4 cukru rozemelte pomocí kuchyňského robota.
- Do misky zvlášť prosejte mouku, sůl a skořici, poté do moučné směsi vmíchejte rozemleté mandle.
- Ve velké misce utřete máslo, přidejte cukr a mixujte, dokud nevznikne nadýchaná pěna. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kúru. Do těsta pomalu přimíchávejte moučnou směs.
- Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dvě poloviny. Zabalte obě poloviny do potravinové fólie a dejte ho na 2 hodiny vychladnout do lednice.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech si vyložte pečicím papírem.
- Vyjměte z lednice jednu polovinu těsta, rozválejte ji na plát tlustý zhruba 4 mm a vyřežte z něj různé tvary, například srdíčka či vajíčka.
- Poté vezměte druhou polovinu těsta, opět z něj vyřežte tvary a ještě do nich doprostřed udělejte malou díru.
- Velikonoční cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho asi 12 minut, dokud nebude zlatavé.
- Po upečení nechejte cukroví důkladně vychladnout.
- Část bez díry natřete džemem a přiložte na něj cukroví s dírou uprostřed.
Objevte další recepty
Linecké cukroví s mandlovou moukou
Jestliže vám chutnají mandle, co takhle si upéct velikonoční linecké s jejich příchutí? Použijte přímo mandlovou mouku a mandlový extrakt. Udělejte si podle tohoto receptu velikonoční vajíčka z lineckého těsta.
Ingredience
- 1 hrnek mandlové mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek nesoleného másla, pokojové teploty
- 2/3 hrnku krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 1 velké vejce
- citronová kúra
- 1/2 hrnku malinového džemu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Smíchejte mandlovou mouku s hladkou moukou a solí. Směs dejte stranou.
- Zvlášť v misce utřete máslo s cukrem, dokud nevznikne nadýchaná pěna. Přidejte vejce, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a citronovou kúru. Všechno promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Moučnou směs přimíchávejte k máslu. Uhněťte těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na hodinu (klidně i několik dnů) vychladnout do lednice.
- Těsto vytáhněte z lednice, rozdělte ho na dvě poloviny a vyválejte z něj pláty tlusté zhruba 4 až 5 mm. Vyřežte z těsta velikonoční vajíčka či jiné tvary, a potom dejte cukroví na plech vyložený pečicím papírem. Do jedné poloviny cukroví udělejte uprostřed ještě malou díru.
- Linecké cukroví pečte v troubě zhruba 12 až 14 minut.
- Nechejte ho vychladnout, a pak potřete jednu polovinu cukroví džemem a dejte na ni vždy tu část cukroví s dírou uprostřed.
Rychlý recept na velikonoční linecké
Jste zastánci receptů s co nejmenším počtem ingrediencí? Potom vás nadchne tento recept na velikonoční linecké pečivo.
Ingredience
- 1 hrnek másla, pokojové teploty
- 1/2 hrnku práškového cukru
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 2 hrnky hladké mouky
- džem podle chuti
Postup
- Utřete máslo, 1/2 hrnku práškového cukru, mandlový extrakt a sůl, dokud vám nevznikne nadýchaná pěna. Přidejte mouku a ještě míchejte, aby vzniklo těsto.
- Těsto si rozdělte na polovinu, zabalte obě poloviny do potravinové fólie, a potom je dejte do lednice alespoň na hodinu.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyjměte těsto z lednice, rozválejte ho na pláty tlusté zhruba 4 mm, a pak z něj vyřežte formičky.
- V polovině cukroví udělejte uprostřed díru.
- Linecké pečte 9 minut, vyjměte ho z trouby a nechejte vychladnout.
- Polovinu potřete džemem a dejte na něj část s dírou uprostřed.
Jak ozdobit velikonoční linecké cukroví?
Vykrajujete linecká velikonoční vajíčka? Zdobení byste neměli podceňovat. Přece jen, vypadá dobře, když je cukroví na stole pěkně nazdobené. Už při vykrajování můžete zapojit fantazii a různě kombinovat spodní a horní plát cukroví.
Při slepování se používají různé džemy, většinou však jahodový a malinový. Stejně tak můžete zvolit krémy, například máslový, mandlový a podobně. Počítejte ale s tím, že máslový krém vám nevydrží tak dlouho jako džem.
Ideální je povrch potřít rozšlehaným vejcem, nebo pouze bílkem.
Cukroví posypte strouhanými ořechy, kokosem, spařenými mandlemi, barevnými kuličkami, čokoládovými ozdobami a podobně.
Nebojte se ani polev, například bílkové, citronové a čokoládové.
Vykouzlete krásné velikonoční linecké cukroví, zdobení vám rozšiřuje možnosti.