Velikonoce a dobré jídlo, tohle spojení funguje snad v každé české rodině.
Společné oslavy zkrátka volají po spokojených bříškách.
Čím je ale naplnit, aby si hosté skutečně pochutnali?
Chcete rodinu překvapit jeho originální úpravou?
Vyzkoušejte některý z našich receptů na velikonoční kuře!
Velikonoční kuře s bylinkami
Kuřátko pečené na voňavých bylinkách, nezní to dobře?
Suroviny:
- 2 malé česneky rozdělené na stroužky, neloupané
- 1 velký svazek rozmarýnu
- 1 velký svazek citronového tymiánu
- 1 velký svazek šalvěje
- 1 velký svazek bobkového listu
- 2 malé citrony zbavené kůry
- kůra ze 2 malých citronů
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 středně velké kuře
- 400 g mrkve, nakrájené na poloviny
- 500 g malých nových brambor, nakrájených na polovinu
- 100 g změklého másla
- 150 ml bílého vína
Postup:
- Nahrubo rozdrťte česnekové stroužky a bylinky (skvěle vám to půjde válečkem nebo paličkou na maso). Poté vše dejte do velké mísy a přidejte citronovou kůru, olej a kuře.
- Olejovou směs vetřete do kuřete, zevnitř i zvenku. Nechte přes noc marinovat.
- Předehřejte troubu na 140 °C. Kuře vyndejte z lednice 30 minut před tím, než je budete péct. Dejte zeleninu do velkého pekáče a přikryjte ji kuřetem.
- Vyndejte bylinky a česnek z marinády a dejte je na kuře a okolo něj, můžete i do kuřete. Dovnitř přidejte i oba citrony, pokud bude třeba, tak je rozřízněte na půlky. Štědře rozetřete máslo po celém kuřeti.
- Do pekáče nalijte víno a 150 ml vody a přikryjte jej pevně alobalem. Vytvořte z něj malý stan, aby se folie nedotýkala kuřete. Pečte 2 hodiny.
- Odstraňte alobal a pečte další hodinu, dokud kuře nebude upečené. Přidejte teplotu na 220 °C a pečte, dokud kůže nebude pěkně křupavá. Vyndejte kuře z pekáče a přendejte je na talíř, který opět přikryjete alobalem.
- Mezitím přesuňte pekáč na sporák a nechte probublat šťávu, aby se mírně zredukovala. Poté už můžete podávat. Doporučujeme kuřátko umístit doprostřed stolu, aby si každý nabral svou oblíbenou část, a vedle něj položit zeleninu.
Pečené kuře s velikonoční nádivkou
Nádivka patří k tradičním pokrmům servírovaným jako součást velikonočního menu. Dopřát si ji můžete i ke kuřecímu masu.
Suroviny:
- 1 celé kuře
- 3 starší rohlíky
- 3 vejce
- 2 lžíce másla
- 5 lístků kopřivy nebo špenátu
- 1 cibule
- 150 ml mléka
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- paprika
- drcený kmín
- olej
Suroviny:
- Kuře si umyjeme, usušíme, osolíme ze všech stran včetně vnitřku.
- Povrch posypeme paprikou, kmínem, pepřem a potřeme olejem.
- Poté si zhotovíme nádivku.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky.
- Zakápneme je mlékem a necháme chvíli odležet.
- Najemno nakrájenou cibuli si orestujeme na trošce oleje.
- Pak přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, pepř, spařenou a nakrájenou kopřivu či špenát a muškátový oříšek.
- Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a následně jej přimícháme ke zbytku těsta.
- Nádivkou kuře naplníme, nohy svážeme k sobě a dáme péci na 200 °C.
- Za občasného podlévání pečeme dokřupava.
Objevte další recepty
Velikonoční kuře z jedné pánve
Potřebujete spíše nějaký rychlejší recept na velikonoční kuřecí maso? Pak se může osvědčit tento pokrm z jedné pánve.
Suroviny:
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ hrnku sušených rajčat
- 1 lžíce česneku
- 1 balení noků
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- ½ hrnku šlehačky
- sůl a pepř na dochucení
- 2 hrnky kousků grilovaného kuřete (nebo jinak připraveného kuřete)
- 2 hrnky lístků baby špenátu
- ½ hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu
Postup:
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a orestujte sušená rajčata a česnek, dokud se nerozvoní, zhruba 3 minuty.
- Přidejte noky a případně rozdělte ty, které jsou přilepené k sobě. Smíchejte je s kuřecím vývarem a šlehačkou a dochuťte solí a pepřem.
- Přikryjte a vařte na středním plameni asi 5 minut (nebo dle návodu), dokud nebudou hotové.
- Sundejte pokličku a vmíchejte nakrájené kuře a špenátové lístky. Vařte dalších 3-5 minut.
- Posypte sýrem a ještě chvíli vařte, dokud se parmezán nerozpustí.
Plněná velikonoční kuřecí prsa
Tato kuřecí prsa na italský způsob jsou přímo k nakousnutí.
Suroviny:
- 4 kuřecí prsa s kůží
- 4 lžíce pesta
- 4 plátky prosciutta
- 4 plátky ementálu
- špetka soli a pepře
Postup:
- Troubu předehřejte na 220 °C. Každé prso osolte a opepřete. Kůži jemně nadzvedněte a okořeňte maso i pod ní. Vezměte 1 lžíci pesta a vetřete je pod kůži.
- Na pesto dejte plátek prosciutta a ementálu a kůži natáhněte zpět přes náplň. Prsa rozmístěte na plech.
- Pečte zhruba 25-30 minut nebo dokud nebudou hotová.
- Podávejte s těstovinami, se zeleninovým salátem nebo s bramborovou kaší.
Citronové velikonoční kuře
Chuť citronu, koriandru a zázvoru se krásně páruje.
Suroviny:
- 1 kuře bez kůže
- 1 lžička mletého koriandu
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ citronu, nakrájeného na plátky
- kůra z ½ citronu
- 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
Postup:
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- V míse smíchejte olej, zázvor, koriandr a šafrán.
- Kuře osolte, opepřete a jemně do něj vetřete olejový mix s kořením.
- Vložte kuře prsy dolů do pekáčku. Navrch položte 2 plátky citronu a dovnitř kuřete vsypte kuřecí kůru.
- Zbývající plátky citronu a cibuli vyskládejte okolo kuřete do pekáče.
- Pečte v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 2 až 2 a ½ hodiny.
- Nakrájejte upečené kuře na kousky a podávejte s rýží.
Užijte si svátky jara společně se svými nejbližšími
Kdy jindy se sejít s rodinou a s přáteli než právě o Velikonocích?
Prodloužený víkend nabízí dostatek času, z něhož si snadno můžeme odkrojit pár hodin na kouzlení v kuchyni. Kromě sladkých dobrot, jako je velikonoční beránek nebo sladký velikonoční dort, musíte ale přichystat i oběd.
Co zajímavého vašim hostům připravit, aby bylo sváteční jídlo překvapením?
Inspirujte se některým z našich receptů na velikonoční kuře. Stačí pár originálních ingrediencí a netradiční pochoutka je na světě.
A nezapomeňte vyzkoušet také nádivku, která k Velikonocům neodmyslitelně patří.