Králík na Velikonoce v pěti různých receptech. Zkuste to!

Proč do velikonočního menu nezařadit i králičí maso?

Je dietní a lze jej bezvadně kombinovat s tradiční nádivkou. 

Pokud navíc máte domácí chov, zužitkujete jej zase trochu jinak. 

Inspirujete se 5 skvělými recepty na velikonočního králíka.

Velikonoční králík na medu

Tento medový králík s kari kořením bude na slavnostním stole nejen krásně vonět, ale také skvěle chutnat. Podávat jej můžete s brambory a jarní zeleninou.

Ingredience:

  • celý králík
  • ⅓ hrnku másla
  • ⅓ hrnku medu
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička kari

Postup:

  • Králíka si umyjeme a osušíme. 
  • Z ostatních ingrediencí si vytvoříme marinádu, kterou králíka potřeme. 
  • Maso pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. 
  • Občas podléváme. 
Pečený králík na Velikonoce s medem.
food.com

Velikonoční pečený králík s nádivkou z medvědího česneku

Pokud potřebujete tip na oběd na Zelený čtvrtek, pak vás můžeme inspirovat tímto receptem na velikonočního králíka. Medvědí česnek mu dodá tu správnou symbolickou barvu.

Ingredience:

  • králík
  • 50 g prorostlejší slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Na nádivku:

  • 7 rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 100 ml sladké smetany
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 150 g medvědího česneku
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř

Na omáčku:

  • výpek z králíka
  • 300 ml vody
  • 1 a ½ lžíce hladké mouky

Postup:

  • Králíka si umyjeme, usušíme a naporcujeme. 
  • Z oleje a prolisovaného česneku si uděláme marinádu, králíka do ní naložíme a marinujeme přes noc. 
  • Druhý den jej dáme do pekáčku, podlijeme vodou a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. 
  • Pečeme při 180 °C přikryté alobalem po dobu 40 minut. 
  • Pak odkryjeme alobal, přidáme sladkou papriku do výpeku, zamícháme a potřeme celého králíka. 
  • Pak podlijeme hrnkem vody a necháme chvíli péct. 
  • Do horkého výpeku si pak přidáme mouku rozkvedlanou ve vodě, promícháme.
  • Dopékáme ještě dalších 20 minut.
  • Mezitím si nachystáme nádivku. 
  • Rohlíky si nakrájíme na kostičky, přidáme k nim mléko, smetanu, sůl, pepř a žloutky.
  • Medvědí česnek a špenát si spaříme horkou vodou a nasekáme nadrobno. 
  • Pak vše přimícháme k těstu. 
  • Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a přidáme také k těstu. 
  • Nádivku si nalijeme do vymazaného pekáčku a pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Králík s velikonoční nádivkou.
dreamstime.com

Jarní králík na bylinkách a bílém víně

Nebo by vás spíše lákal králík na víně s bylinkami?

Ingredience:

  • celý králík
  • 2 snítky tymiánu
  • 3 lístky čerstvé majoránky
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 větvička šalvěje
  • 1 bobkový list
  • 2 a ½ lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • ⅓ hrnku bílého vína
  • 1 lžíce vody

Postup:

  • Králíka si umyjeme a osušíme. 
  • Celého jej potřeme solí, pepřem a dovnitř dáme bylinky, dutinu uzavřeme párátky.
  • Do kastrolu (který smí do trouby) nebo pekáčku si dáme lžíci másla a olej. 
  • Počkáme až se rozehřeje a králíka opékáme ze strany prsou. 
  • Po 4 minutách otočíme a opékáme další 4 minuty z druhé strany. 
  • Králíka z kastrolu vytáhneme, provázkem mu svážeme nohy. 
  • Do kastrolu přidáme najemno nakrájený česnek a opékáme dozlatova asi 2 minutky.
  • Pak dáme králíka zpátky, přidáme víno, uvedeme k varu, pak přidáme i zbytek másla a vodu. 
  • Přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného podlití 20 minut.
  • Poté jej otočíme a dusíme dalších 20 minut. 
  • Pak maso i s kastrolem dáme do trouby předehřáté na 180 °C. 
  • Pečeme hodinu a 10 minut, občas poléváme výpekem.
  • Poté králíka naporcujeme a přikryjeme alobalem. 
  • Výpek si přelijeme do kastrolu a zredukujeme. 
Králík s jarními bylinkami pečený na víně.
foodandwine.com

Velikonoční smetanový králík 

Mimo klasického králíka na smetaně, tak jak ho známe, si můžete udělat i tuto variantu receptu trochu jinak.

Ingredience:

Na králíka:

  • 1 králík
  • sůl
  • pepř
  • 2 hrnky smetany ke šlehání
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g slaniny v celku
  • 2 středně velké šalotky
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 hruška
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 plátky pomerančové kůry
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • ½ hrnku suchého bílého vína
  • 1 hrnek vody

Na bylinkové koření:

  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky
  • ½ lžičky citronové kůry
  • ¼ lžičky rozdrcených plátků červeného pepře

Postup:

  • Králíka si umyjeme, osušíme a naporcujeme. 
  • Osolíme jej, opepříme a spolu se smetanou marinujeme alespoň 2 hodiny.
  • Chvíli před pečením si králíka z lednice vyjmeme. 
  • Na oleji si osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu. 
  • Poté přidáme na kostičky nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a na kostičky nakrájenou hrušku. 
  • Restujeme asi 12 minut. 
  • Pak si do plátýnka dáme pomerančovou kůru, tymián a bobkový list. 
  • Zavážeme a přidáme do hrnce. 
  • Necháme rozvonět, pak vše zalijeme vínem a zredukujeme na polovinu.
  • Pak přidáme králíka i s marinádou, vodu a přivedeme k varu.
  • Přikryjeme a dáme péci do trouby nahřáté na 180 °C. 
  • Pečeme asi 50 minut.
  • Poté vytáhneme králíka i koření v plátýnku. 
  • Výpek si zahřejeme a zredukujeme do husta. 
  • Mezitím si smícháme suroviny na bylinkové koření. 
  • Pak přidáme králíka zase zpátky a ve výpeku promícháme. 
  • Servírujeme posypané bylinkovým kořením.
Velikonoční recept na králíka na smetaně.
tastingtable.com

Velikonoční králík s omáčkou

Netradičního velikonočního králíka si můžete připravit i tímto způsobem. Nejlepší je s těstovinami tagliatelle.

Ingredience:

  • 1 kg králíka 
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje

Na vývar:

  • 1 litr vody
  • králičí skelet
  • kuřecí kosti
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • celá cibule
  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření 
  • sůl

Na omáčku:

  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce dijonské hořčice 
  • 1 lžíce estragonu

Na dokončení:

  • 250 g žampionů
  • 40 g másla
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g perlové cibule
  • 2 lžičky cukru

Postup:

  • Maso na vývar si umyjeme a dáme se všemi ingrediencemi na vývar vařit. 
  • Žampiony si oloupeme a dáme spolu s hrnkem vody, polovinou másla a šťávou z poloviny citronu vařit. 
  • Vaříme asi 5 minut, pak odstavíme. 
  • Připravíme si glazované cibulky. 
  • Cibulky si oloupeme a dáme vařit s hrnkem vody se zbytkem másla a cukrem. 
  • Vaříme do odpaření vody.
  • Vývar po 45 minutách odstavíme.
  • Pak králičí maso umyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. 
  • V litinovém rendlíku si rozehřejeme olej a máslo. 
  • Dáme opékat králíka ze všech stran, a pak jej dáme bokem.
  • Cibuli si nasekáme nadrobno a orestujeme, pak zasypeme lžící hladké mouky.
  • Vývar si zcedíme a jím pak přelijeme základ z cibule.
  • Omáčku zredukujeme, pak přidáme smetanu a pokračujeme v redukování.
  • Dáme králíka do omáčky, přikryjeme pokličkou a dusíme 45 minut. 
  • Pak dáme maso bokem, do hrnce přidáme hořčici a estragon. 
  • Svaříme, případně zjemníme smetanou. 
  • Podáváme s glazovanou cibulkou a žampiony.  
Králík v omáčce s žampiony a cibulkami.
frenchcookingacademy.com

Králíka na Velikonoce si kromě lahodné slavnostní nádivky můžete udělat i s karlovarským knedlíkem, který si obzvláštníte kopřivou nebo medvědím česnekem. 

Musíme se nějak králíka o velikonočních svátcích ostýchat? Zejména pokud dodržujete zvyky a tradice, mohlo by vás to zajímat. 

Králík je často úzce spojován se zajíčkem, který je jedním ze symbolů tohoto svátku. 

Podívejte se, jak se takoví velikonoční zajíčci pečou.

Doufáme, že se vám naše recepty s velikonočním králičím masem líbily. Napište nám, jak vám šmakovalo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X