Chcete si upéct velikonoční koláče, se kterými pohostíte návštěvu?
Hledáte recepty na pochoutky vhodné i pro děti?
Nemusí se však jednat vždy o sladkou variantu, protože výtečné jsou i slané koláče.
Vybrali jsme pro vás několik zajímavých receptů.
Citronovo-malinový velikonoční koláč
Nemusíte mít čerstvé maliny, vystačíte si i s těmi zamrzlými. Citron navíc koláči dodá ojedinělou svěžest. Na našich stránkách najdete i tipy na velikonoční dorty.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/2 hrnku měkkého másla
- 1 vanička měkkého tvarohu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek malin
Ingredience na polevu
- 1/2 hrnku mletého cukru
- 5 lžic vysokoprocentní smetany
- 1 lžíce malinového džemu bez semínek
Postup
- Upečte nejprve koláč. Předehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte si formu máslem a vysypte ji moukou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. Ve druhé misce za pomocí mixéru utřete cukr, máslo, tvaroh a citronovou kůru, dokud nevznikne hladké těsto. Přidejte vejce, jedno po druhém.
- Smíchejte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo hladké těsto. Přidejte maliny a jemně těsto promíchejte.
- Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte ho.
- Velikonoční koláč pečte zhruba 1 hodinu.
- Poté ho nechejte vychladnout.
- Mezitím si za pomoci mixéru smíchejte cukr, smetanu a malinový džem. Vznikne vám poleva, kterou potom pokapete vychlazený koláč.
Citronová bábovka
Patříte spíše mezi milovníky bábovek? I o Velikonocích si ji můžete upéct. Zapomeňte však na tradiční recept od babičky a vyzkoušejte tento návod.
Ingredience
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek jemně rozemletých opražených mandlí
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek nesoleného másla
- 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 hrnek nízkotučného podmáslí
- 1/2 hrnek tvarohu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 hrnky čerstvých borůvek
Ingredience na citronový krém
- 1/2 hrnku vysokoprocentní smetany
- 1/4 hrnku tvarohu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce cukru
- bobulovité ovoce
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte si formu na bábovku tukem a vysypte moukou.
- Upečte si nejprve velikonoční bábovku. Ve středně velké misce smíchejte mouku, mandle, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké misce za pomocí mixéru utřete máslo s cukrem, dokud nebude směs nadýchaná a světlá. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
- Do moučné směsi postupně přidávejte podmáslí, poté i tvaroh a citronovou šťávu. Smíchejte moučnou směs s utřeným máslem, cukrem a vejci. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Do těsta pak přisypte borůvky a jemně promíchejte.
- Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte ji zhruba 1 hodinu.
- Nechejte bábovku vychladnout, a potom ji vyjměte z formy.
- Mezitím si připravte citronovou polevu. V misce za pomocí mixéru smíchejte všechny ingredience potřebné na polevu. Bábovku pak polevou ozdobte a nahoru dejte ještě bobulovité ovoce.
Italský koláč k Velikonocům
V italských domácnostech o velikonočních svátcích nesmí chybět speciální koláč. Je opravdu lehký. A vychutnáte si ho i kdykoliv jindy během roku.
Ingredience na těsto
- 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 hrnku nesoleného másla, nakrájeného na kousky
Ingredience na nádivku
- 300 g mangoldu bez stonků
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně velké cibule, najemno nasekané
- 10 velkých vajec
- 1 hrnek ricotty
- 100 g parmezánu, nastrouhaného nahrubo
- 1 velký stroužek česneku
- 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky černého pepře
- 2 lžičky cukru
Postup na těsto
- Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud se nezpracuje i samotné máslo.
- Přidejte 1/2 hrnku studené vody a mixujte.
- Těsto si dejte na pracovní desku a hněťte ho tak, aby se dokonale spojilo.
- Rozdělte ho na polovinu.
- Jednu polovinu položte na potravinovou fólii.
- Těsto rozválejte na plát tlustý 20 milimetrů, a potom ho zabalte.
- To samé udělejte i s druhou polovinou těsta.
- Oba pláty dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.
Postup na nádivku
- Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte do ní mangold a vařte tuto zeleninu tak dlouho, dokud nebude světle zelená. Jestliže neseženete mangold, můžete použít špenát. I koláč se špenátem je totiž výtečný.
- Mangold povařte zhruba 2 minuty, a potom ho pomocí kleští namočte do studené vody, abyste zastavili vaření. Zeleninu nechejte vychladnout, a poté ji jemně nasekejte.
- Ve velkém hrnci si rozpalte olej. Osmahněte cibulku a smíchejte ji s mangoldem.
- Ve velké misce rozšlehejte 4 vejce. Přidejte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všechno promíchejte. Přidejte česnek, citronovou kůru, muškátový oříšek, 2 lžičky soli a pepř.
- Vytáhněte těsto z lednice, nechejte ho zhruba 5 minut v pokojové teplotě. Jeden plát ještě rozválejte tak, abyste ho mohli dát do formy na koláč a aby ještě těsto trochu přesahovalo přes okraje. Těsto zatlačte do stran a dna formy.
- Rozšlehejte si jedno vejce, a tím hrany těsta potřete.
- Poté na koláč rovnoměrně naneste nádivku.
- Vezměte druhý plát těsta, dejte ho přes nádivku, a potom zatočte okraje.
- Potřete italský koláč shora vajíčkem, posypte ho cukrem, zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na 10 minut do mrazničky.
- Předehřejte si mezitím troubu na 180 °C. Vyjměte koláč z mrazničky, oddělejte z něj potravinovou fólii, a pak ho pečte zhruba 65 až 75 minut. Než ho budete podávat, nechejte ho vychladnout.
Objevte další recepty
Velikonoční tvarohový koláč
I v našich končinách se začal na Velikonoce péct ruský trhaný koláč. Jeho příprava je totiž jednoduchá a rychlá.
Ingredience na těsto
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 3/4 hrnku másla
- 2 velká vejce
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 prášek do pečiva
Ingredience na náplň
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 3 velká vejce
- 2 vaničky tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Postup
- Ve větší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte do ní cukr a kakao.
- Dále do misky přimíchejte vejce a máslo, a potom na pracovní desce zpracujte těsto.
- Čtvrtinu těsta dejte stranou, zbytek dejte do formy na koláč.
- Zvlášť v misce utřete máslo s cukrem, přidejte tvaroh a všechno promíchejte.
- Ze smetany si ušlehejte šlehačku, a tu opatrně zamíchávejte do tvarohu.
- Poté přidejte vejce, špetku soli a sáček vanilkového cukru.
- Náplň pomocí mixéru promíchejte, aby se všechny ingredience dokonale spojily.
- Náplň dejte na těsto, a potom ze zbývajícího těsta vykrojte nějaké ozdoby, a tím koláč zpestřete.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a ruský trhaný koláč pečte zhruba 60 minut.
Velikonoční mrkvový dort
Mrkve se nepřidávají pouze do salátů. Pečou se z nich i různé buchty a koláče na Velikonoce. Jsou sladké, ale i zdravé.
Ingredience na koláč
- 250 g másla, pokojové teploty
- 4 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 225 g světle hnědého cukru
- 200 g mrkve, hrubě nastrouhané
- 300 g hladké mouka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička koření podle libosti (skořice, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření)
- 1 lžička mletého zázvoru
Ingredience na polevu
- 40 g másla
- 100 g tvarohu
- 175 g moučkového cukru
Ingredience na ozdobu
- 10 g pistácií, nasekaných najemno
Postup
- Vymažte si dortovou formu máslem.
- Ve velké misce smíchejte máslo, vejce, vanilkový extrakt a hnědý cukr.
- Přimíchejte nastrouhanou mrkev, mouku, prášek do pečiva a koření. Všechno důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Poté těsto dejte do formy a velikonoční mrkvový koláč pečte 55 minut.
- Po upečení ho nechejte vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu, a to tak, že smícháte máslo, tvaroh a moučkový cukr.
- Ozdobte polevu ještě pistáciemi. Velikonoční mrkvový koláč je hotový.
Velikonoční povidlové koláče
Už jste si někdy vyzkoušeli recept na velikonoční koláče? Co takhle si je letos upéct? Sice je s nimi větší práce, ale pochutnáte si na nich všichni.
Ingredience
- 1 hrnek nesoleného másla pokojové teploty
- 1/3 hrnku cukru
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 1 velký žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku cukru pro obalení (volitelné)
- 1/3 hrnku povidel
Postup
- V misce za pomoci mixéru utřete máslo, dokud nebude krémové.
- Do másla přidejte cukr, a potom ještě mixujte, dokud se ingredience nespojí.
- Přidejte žloutek a vanilkový extrakt, opět chvíli mixujte.
- V další misce si smíchejte mouku, kukuřičný škrob a sůl.
- Postupně vmíchávejte moučnou směs do mokrých ingrediencí, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí. Těsto bude suché a drobivé, a proto ho potom můžete vypracovat rukou.
- Lžičkou si naberte trochu těsta, udělejte z něj kuličku, a potom do těsta udělejte důlky prstem.
- Velikonoční koláče obalte v cukru a položte na pečicí papír.
- Poté dejte koláče do mrazničky a nechejte je tam 30 minut.
- Předehřejte si troubu na 190 °C. Povidla si dejte do malé nádoby a rozehřejte je v troubě.
- Do každého důlku na koláči dejte trochu povidel, koláč položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte po dobu 11 minut.