Kachna o Velikonocích? Proč ne! S našimi recepty to bude hračka. Pokud už se vám kuře přejedlo a jehněčí nejíte, velikonoční kachna by vás mohla potěšit!
Ve spojení s medem nebo s jablky bude ozdobou svátečně prostřeného stolu.
Inspirujte se následujícími 3 recepty!
Kachní prsa glazovaná medem
Výborná kachní prsíčka lze upravit na medu a balzamicu. Výsledkem bude toto lahodné jídlo.
Suroviny:
- 2 velká kachní prsa
- sůl a pepř
- 2 lžíce balsamica
- 1 lžička medu
- šťáva z 1 limetky
Postup:
- Předehřejte troubu na 120 °C.
- Ostrým nožem nařízněte kůži, ale dávejte pozor, abyste neřezali i do samotného masa. Zahřejte pánev nebo hrnec.
- Až bude plně nádoba plně rozpálená, dejte prsa kůží dolů a opékejte je 8 minut a přitom odolejte nutkání je otočit.
- Nechte kůži pěkně zhnědnout, aby byla křupavá. Prsa by se neměla ke dnu přichytávat díky tuku, který bude maso pouštět. Opékejte 8 minut, otočte a pečte další 3 minuty.
- Vyndejte prsa z pánve a opatrně je zabalte do alobalu. Vložte je v pekáčku do trouby a připravte mezitím omáčku.
- Vylejte z hrnce všechen tuk, kromě toho, který je přichycený na okrajích. Přilejte balsamico, med a limetkovou šťávu, snižte plamen a promíchávejte.
- Vybalte kachnu z alobalu a přilejte šťávu, která u masa zůstala, do deglazované směsi. Šťávu pak zjemněte několika lžícemi kuřecího vývaru nebo ji vylepšete kouskem másla.
- Zhruba na 30 vteřin vraťte prsa do hrnce, abyste je prohřáli. Nakrájejte a před podáváním je polijte šťávou.
Objevte další recepty
Velikonoční pečená kachna se salátem s rozinkami
Velikonoční kachna si zaslouží velkou péči. Tento recept je sice na přípravu trochu delší, ale výsledek je odměnou.
Suroviny:
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička nového koření
- 1 kachna (cca 2 kg)
- 3 lžíce jemné marmelády
- 2 římské saláty, rozkrájené na čtvrtky
- kůra z 1 limetky
Na dresink:
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule šalotka, jemně nasekaná
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 50 ml olivového oleje
- ½ vanilkového lusku, rozkrojeného a zbaveného semínek (ty také použijete)
- 50 g rozinek
- 1 lžíce octa
- šťáva z ½ limetky
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte skořici a nové koření s 1 lžící vločkové mořské soli.
- Směs koření vetřete pod kůži a dejte kachnu do dostatečně velkého pekáče.
- Pečte 25 minut. Vyndejte kachnu z trouby a snižte teplotu na 140 °C.
- Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlévejte zhruba každých 30 minut. Poté zvyšte teplotu znovu na 200 °C, natřete kachnu džemem a vraťte ji do trouby asi na 20 minut, dokud není kůže není krásně glazovaná.
- Pokud je barva stále světlá, nechte kachnu péct o chvíli déle. Před podáváním nechte kachnu cca 15-20 minut odpočívat.
- Během pečení připravte dresink. V malé pánvičce rozehřejte řepkový olej a smažte šalotku, dokud nebude měkká. Přidejte koření a smažte další minutu.
- Přilejte olivový olej, vanilková semínka a lusk a pomalu vařte cca 20 minut. Poté přidejte rozinky, ocet a limetkovou šťávu. Dochuťte a nechte vychladnout.
- Až dresink vychladne, přidejte do něj rozčtvrcený little gem salát. Kachnu posypte limetkovou kůrou a podávejte se salátem.
Náš tip: Zajímá vás, jak by mělo vypadat velikonoční menu? Podívejte se!
Velikonoční kachna s pečenými jablíčky
Svou velikonoční kachnu si upečete s využitím pouhých dvou ingrediencí. Nevěříte? Ochutnejte!
Suroviny:
- 1 kachna o hmotnosti cca 1,5 kg
- 4 středně velká jablka
Postup:
- Předehřejte troubu na 120 °C. Z kachny odstraňte všechen přebytečný tuk.
- Použijte grilovací vidličku nebo jehlu a propíchejte kůži – udělejte to opatrně, abyste zároveň nerozpíchali maso.
- Uvnitř i zvenku kachnu velkoryse potřete vločkovou mořskou solí a potom ji prsy dolů položte na pekáč. Pečte 3 hodiny a pravidelně podlévejte. Mezitím si připravte jablka.
- Na každé jemně vyřízněte tenkou čáru po celém obvodu (díky tomu ovoce v průběhu pečení neexploduje).
- Po 3 hodinách vyjměte kachnu z trouby a zvyšte teplotu na 180 °C. Kachnu položte na talíř a opatrně vylijte většinu tuku z pekáče. Vraťte kachnu do pekáče a pečte ještě 30 minut.
- Poté vložte do pekáče okolo kachny jablka a pečte posledních 30 minut. Nyní už byste měli mít hotovou tu nejkřupavější kachnu a jablka přesně v tom nejchutnějším stádiu.
- Nechte kachnu odpočinout asi 10 minut, poté nakrájejte a podávejte s jablíčky.
Jak vykostit kachnu?
Napadlo vás při pročítání receptů, že z kachny by mohla být dobrá i roláda? Určitě máte pravdu. Jako první vás ale čeká vykostění kachny, do kterého se někdy nechce ani zkušeným kuchařům a kuchařkám.
Pokud patříte mezi ty, kteří se této kuchařské disciplíně zatím vyhýbají, prostudujte náš návod a sami se přesvědčíte, že se není čeho bát.
Kromě samotné kachny si připravte velký tác, ostrý vykosťovací nůž a kuchyňské nůžky.
Jako první odstraňte prsa – asi nejchutnější maso z celé kachny. Opatrně je seřízněte od kosti, podél žeber to půjde relativně snadno. Stejný postup proveďte na obou stranách hrudní kosti.
Poté se přesuňte ke stehnu. Jednou rukou stehno držte a odřízněte zbylou svalovou hmotu ze žeber, pečlivě obkružte nožem až k páteři. Nahmatejte kyčelní kloub a tahem kloub vylomte.
Podobně postupujeme i u křídel. Udělejte řez okolo kloubu, abyste oddělili kůži, chyťte křídlo do ruky a otáčením na obě strany je vylomte.
Pokud máte rádi videonávody, podívejte se na ukázku od šéfkuchaře Tibora Tompicha, který zvládne kachnu vykostit za pouhé 2 a půl minuty.
Jak se vám recept na velikonoční kachnu povedl? Pokud drůbež milujete a chcete o Velikonocích více masových chodů, vyzkoušejte velikonoční kuře, které se může s těmito recepty směle srovnávat.