Recepty na velikonoční jidáše jsou naše tradice!
Sladké a vydatné velikonoční pečivo jak má být. Dle tradice se toto pečivo pojídá právě na Zelený čtvrtek.
Pověry tvrdí, že dodávají zdraví a sílu a není tedy dobré jejich pečení během Velikonoc vynechat.
Inspirujte se! 🙂
Velikonoční jidáše jako od babičky
Recept na velikonoční jidáše od babičky chutná zkrátka nejlépe.
Suroviny:
- 1 kg polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 120 g másla
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- sůl
- 1 vejce na potření
- máslo na vymazání plechu/pečíčí papír
- moučkový cukr
Postup:
- Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který potom přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny.
- Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
- Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), asi 20 cm dlouhé a stáčíme do spirálek, což je typický tvar jidášů nebo do esíček, uzlů, kuřátek atd.
- Klademe je na vymaštěný plech nebo na pečící papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
- Po upečení ještě horké posypeme jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je cca 50 ks jidášů – záleží však samozřejmě na velikosti.
Jidáše bez droždí z listového těsta
Oblíbené jidáše si můžete zhotovit i bez kynutí. Nestíháte? Vždy se osvědčí listové těsto.
Suroviny:
- listové těsto
- skořicový cukr
- 1 lžíce medu
- 1 vejce
Postup:
- Listové těsto si vyválíme a nakrájíme na tenké plátky.
- Z nich pak vytvarujeme jidášky, které potřeme vejcem.
- Dáme péct na 200 °C na 10-15 minut.
- Ještě teplé potřeme medem a pocukrujeme skořicovým cukrem.
Vanilkové jidášky z domácí pekárny
Jidášky si můžete udělat i v domácí pekárně.
Suroviny:
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 4 žloutky
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- citrónová kůra
- špetka soli
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička sušeného droždí
Postup:
- Domácí pekárnu nastavíme na program „těsto“. Po vykynutí těsto propracujeme nejlépe na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), umotáme jidáše (různá esíčka, ptáčky…), naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou dalších 30 – 40 minut.
- Pak pomašlujeme vejcem nebo žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 °C / cca 20 minut.
- Hotové jidáše ihned přendáme z plechu na mřížku.
Objevte další recepty
Medové jidášky
Suroviny:
- 1 kg hladké mouky
- 500 ml vlažného mléka
- 150 g medu
- 50 g čerstvého droždí
- 250 g Hery
- 4 žloutky
- kůra z 1 citrónu
- špetka soli
- 1 polévková lžíce cukru krupice na kvásek
- 1 polévková lžíce medu na potírání
- 1 polévková lžíce másla na potírání
- práškový cukr na posypání
Postup:
- Z 1 PL mouky, 1 PL cukru, 100 ml vlažného mléka a z rozdrobeného droždí připravíme kvásek. Změklé máslo vyšleháme s medem a žloutky.
- Postupem do směsi přidáváme mouku, kvásek a vlažné mléko. Nakonec přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a sůl.
- Vypracujeme těsto a necháme ho v teple kynout asi 30 minut.
- Potom ho lehce promícháme, aby nebyly vzduchové bubliny. Z těsto odtrháváme kousky velikosti vajíčka a v dlaních uděláme váleček s průměrem asi 3 cm.
- Několikrát ho překroutíme, aby vznikla spirála, a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Necháme ještě chvíli kynout, potom jidáše potřeme rozehřátým máslem.
- Pečeme 15 – 20 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Ještě teplé potřeme medem zředěným s troškou horké vody. Nakonec ještě posypeme práškovým cukrem.
Jidáše s muškátovým květem
Jemně kořeněné jidáše se smetanou vytváří dokonale vyváženou chuť.
Suroviny:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 70 g másla (pokojové teploty)
- 2 žloutky
- 300 ml smetany na vaření
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4 g soli
- špetka muškátového květu
- citrónová kůra
Poleva:
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
Postup:
- Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkáme vidličkou a pak rozmícháme na kaši. Zalijeme 100 ml vlažné smetany, přimícháme lžíci mouky a necháme chvíli vzejít kvásek.
- Pokud po 10-15 minutách neuvidíme žádnou aktivitu, začneme znovu s novým droždím.
- Všechny ostatní suroviny odměříme do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijeme vlažný, usnadní to kynutí.
- Přilijeme kvásek a promícháme a zpracujeme dohromady na hebké v celku nelepivé těsto. Potom hněteme alespoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.
- Propracované těsto zformujeme do koule, uložíme do mísy, zakryjeme folií a necháme zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.
- Poté těsto vyklopíme, prohněteme, vyženeme z něj vzduch a rozdělíme nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
- Z každého dílu vyválíme váleček dlouhý kolem 25 cm a tenký jako malíček. Stočíme do uzlíků a klademe na plech.
- Smotané uzlíky potřeme vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a necháme ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
- Vykynuté uzlíky znovu potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme 15 min. do zlatova.
- Med ohřejeme, vhodíme do něj máslo nakrájené na kostičky a zamícháme. Vzniklou hustou medovou omáčkou potřeme upečené jidáše.
Velikonoční jidáše s rozinkami a mandlemi
Rozinky a mandle toto velikonoční kynuté pečivo krásně provoní.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 300 ml smetany na vaření či ke šlehání
- droždí
- 3 žloutky
- 150 g másla
- citrónová kůra
- 2 lžičky citrónové šťávy
- vanilkový cukr
- špetka soli
- rozinky, med a nasekané mandle
Postup:
- Nejprve si připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí).
- Poté smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem.
- Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.
- Pečte při teplotě 160 – 180 °C zhruba 25 minut. Podávat můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.
Kdy se pečou jidáše?
Tradice říká, že by se měly jidáše péct i jíst na Zelený čtvrtek. Spojují v sobě dva symboly – provaz, na kterém se Jidáš Iškariotský oběsil a plodnost a hojnost. Věří se, že bychom po jejich snědení měli být plní zdraví.
Velikonoční jidáše svým tvarem připomínají provaz. A právě na provaze se oběsil apoštol Jidáš. Přičemž Jidáš zradil Ježíše, který byl ukřižován a povstal z mrtvých právě o Velikonocích. Díky těmto souvislostem je toto chutné tradiční pečivo pojmenováno právě jako velikonoční jidáše.
Med a čerstvé ovocné plody, ze kterých jsou jidáše pečené, dodávají hojnost a plodnost.