Recepty na tradiční velikonoční jidášky v 6 vynikajících variantách

Recepty na velikonoční jidáše jsou naše tradice!

Sladké a vydatné velikonoční pečivo jak má být. Dle tradice se toto pečivo pojídá právě na Zelený čtvrtek.

Pověry tvrdí, že dodávají zdraví a sílu a není tedy dobré jejich pečení během Velikonoc vynechat.

Inspirujte se! 🙂

Velikonoční jidáše jako od babičky

Recept na velikonoční jidáše od babičky chutná zkrátka nejlépe.

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 1 vejce na potření
  • máslo na vymazání plechu/pečíčí papír
  • moučkový cukr

Postup:

  • Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který potom přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny.
  • Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
  • Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), asi 20 cm dlouhé a stáčíme do spirálek, což je typický tvar jidášů nebo do esíček, uzlů, kuřátek atd.
  • Klademe je na vymaštěný plech nebo na pečící papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
  • Po upečení ještě horké posypeme jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je cca 50 ks jidášů – záleží však samozřejmě na velikosti.
Velikonoční jidáše jako od babičky, krásně propečené do zlatova.

Jidáše bez droždí z listového těsta

Oblíbené jidáše si můžete zhotovit i bez kynutí. Nestíháte? Vždy se osvědčí listové těsto.

Suroviny:

  • listové těsto 
  • skořicový cukr
  • 1 lžíce medu
  • 1 vejce

Postup:

  • Listové těsto si vyválíme a nakrájíme na tenké plátky. 
  • Z nich pak vytvarujeme jidášky, které potřeme vejcem. 
  • Dáme péct na 200 °C na 10-15 minut. 
  • Ještě teplé potřeme medem a pocukrujeme skořicovým cukrem.
Nekynuté jidáše z listového těsta.
dvevtroube.blogspot.com

Vanilkové jidášky z domácí pekárny

Jidášky si můžete udělat i v domácí pekárně.

Suroviny:

  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 4 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička sušeného droždí

Postup:

  • Domácí pekárnu nastavíme na program „těsto“. Po vykynutí těsto propracujeme nejlépe na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), umotáme jidáše (různá esíčka, ptáčky…), naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou dalších 30 – 40 minut.
  • Pak pomašlujeme vejcem nebo žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 °C / cca 20 minut.
  • Hotové jidáše ihned přendáme z plechu na mřížku.
Velikonoční jidáše, které snadno upečete v domácí pekárně.

Medové jidášky

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vlažného mléka
  • 150 g medu
  • 50 g čerstvého droždí
  • 250 g Hery
  • 4 žloutky
  • kůra z 1 citrónu
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce cukru krupice na kvásek
  • 1 polévková lžíce medu na potírání
  • 1 polévková lžíce másla na potírání
  • práškový cukr na posypání

Postup:

  • Z 1 PL mouky, 1 PL cukru, 100 ml vlažného mléka a z rozdrobeného droždí připravíme kvásek. Změklé máslo vyšleháme s medem a žloutky.
  • Postupem do směsi přidáváme mouku, kvásek a vlažné mléko. Nakonec přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a sůl.
  • Vypracujeme těsto a necháme ho v teple kynout asi 30 minut.
  • Potom ho lehce promícháme, aby nebyly vzduchové bubliny. Z těsto odtrháváme kousky velikosti vajíčka a v dlaních uděláme váleček s průměrem asi 3 cm.
  • Několikrát ho překroutíme, aby vznikla spirála, a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Necháme ještě chvíli kynout, potom jidáše potřeme rozehřátým máslem.
  • Pečeme 15 – 20 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Ještě teplé potřeme medem zředěným s troškou horké vody. Nakonec ještě posypeme práškovým cukrem.
Jidášek s medem, upečený do zlatova.

Jidáše s muškátovým květem

Jemně kořeněné jidáše se smetanou vytváří dokonale vyváženou chuť.

Suroviny:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka muškátového květu
  • citrónová kůra

Poleva:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup:

  • Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkáme vidličkou a pak rozmícháme na kaši. Zalijeme 100 ml vlažné smetany, přimícháme lžíci mouky a necháme chvíli vzejít kvásek.
  • Pokud po 10-15 minutách neuvidíme žádnou aktivitu, začneme znovu s novým droždím.
  • Všechny ostatní suroviny odměříme do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijeme vlažný, usnadní to kynutí.
  • Přilijeme kvásek a promícháme a zpracujeme dohromady na hebké v celku nelepivé těsto. Potom hněteme alespoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.
  • Propracované těsto zformujeme do koule, uložíme do mísy, zakryjeme folií a necháme zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.
  • Poté těsto vyklopíme, prohněteme, vyženeme z něj vzduch a rozdělíme nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
  • Z každého dílu vyválíme váleček dlouhý kolem 25 cm a tenký jako malíček. Stočíme do uzlíků a klademe na plech.
  • Smotané uzlíky potřeme vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a necháme ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
  • Vykynuté uzlíky znovu potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme 15 min. do zlatova.
  • Med ohřejeme, vhodíme do něj máslo nakrájené na kostičky a zamícháme. Vzniklou hustou medovou omáčkou potřeme upečené jidáše.
Krásný dozlatova upečený velikonoční jidáš s muškátovým květem,

Velikonoční jidáše s rozinkami a mandlemi

Rozinky a mandle toto velikonoční kynuté pečivo krásně provoní.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 300 ml smetany na vaření či ke šlehání
  • droždí
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • citrónová kůra
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • rozinky, med a nasekané mandle

Postup:

  • Nejprve si připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí).
  • Poté smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.
  • Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem.
  • Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.
  • Pečte při teplotě 160 – 180 °C zhruba 25 minut. Podávat můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.
Talíř plný velikonočních jidášů s rozinkami a mandlemi.

Kdy se pečou jidáše?

Tradice říká, že by se měly jidáše péct i jíst na Zelený čtvrtek. Spojují v sobě dva symboly – provaz, na kterém se Jidáš Iškariotský oběsil a plodnost a hojnost. Věří se, že bychom po jejich snědení měli být plní zdraví.

Velikonoční jidáše svým tvarem připomínají provaz. A právě na provaze se oběsil apoštol Jidáš. Přičemž Jidáš zradil Ježíše, který byl ukřižován a povstal z mrtvých právě o Velikonocích. Díky těmto souvislostem je toto chutné tradiční pečivo pojmenováno právě jako velikonoční jidáše.

Med a čerstvé ovocné plody, ze kterých jsou jidáše pečené, dodávají hojnost a plodnost.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X