Děláte si každoročně velikonoční hlavičku a nedáte na ni dopustit?
Nebo o tomto receptu příliš nevíte, ale rádi byste jej vyzkoušeli?
Přinášíme vám skvělý postup, jak si udělat tu nejlepší velikonoční hlavičku.
Odkud velikonoční hlavička pochází?
Tento recept se původně připravoval ze zbytkového masa z telecí hlavy, odtud také pochází jeho název. Dnes se však toto maso příliš nevyužívá, hlavičky se připravují z uzeného, někde také z vnitřností. Velice důležitou součástí receptu jsou bylinky, především pak kopřivy, které poukazují na konzumaci čerstvě vzorstlého s příchodem jara.
Existuje veliké množství druhů velikonoční hlavičky, jinak také zvané nádivka nebo sekanice.
Kdy se peče velikonoční hlavička?
Neexistuje jednotná odpověď. V některých rodinách je tradice nádivky tak zaběhlá, že se peče hned několikrát do roka. Obecně vzato však na Velikonoce podáváme nádivku na Velikonoční pondělí, protože to je přesně ten den, kdy jsou největší hody a může se už jíst i maso.
Pokud potřebujete inspiraci, přinášíme vám ty nejlepší recepty na velikonoční nádivky, ze kterých si vybere skutečně každý.
Připravili jsme pro vás nejlepší recepty na velikonoční hlavičku, které budete chtít vyzkoušet všechny. V každé domácnosti se toto jídlo podává jinak, tak jsme se pustili napříč zvyky a pokusili se nahlédnout pod pokličky rodinných tajemství.
Objevte další recepty
Černá velikonoční hlavička
Proč jsme vybrali tento recept na velikonoční hlavičku? Připravuje se ze starého chleba a ořechů, je to jeden z nejstarších receptů a podává se jako příloha ke kuřeti.
Ingredience:
- 6 – 8 krajíců staršího chleba
- 6 vajec
- 100 g másla
- 6 žampiónů
- 100 g vlašských ořechů
- 1 menší cibule
- sůl, kmín, mletý zázvor, česnek
Postup práce:
- starší chleba nakrájíte na kostky, zalejete decilitrem vody a necháte provlhnout
- drobně nakrájenou cibuli osmažíte dorůžova na másle, přidáte na plátky nakrájené žampiony (nebo houby), sůl, trochu kmínu a pepře
- restujte, dokud trochu nezavadnou
- rozmělníte namočený chleba a přidáte k němu hrubě nasekané ořechy, prochladlé houby s cibulkou, tři prolisované stroužky česneku, půl lžičky mletého zázvoru a šest žloutků
- dobře promícháte
- ochutnejte směs, jestli je dostatečně slaná a vyváženě kořeněná
- vymažte pekáč a vysypte ho krupicí
- z šesti zbylých bílků vyšleháte tuhý sníh a opatrně vmícháte do chlebové směsi
- tou naplňte pekáč, stěrkou uhlaďte
- při 200 stupních pečte asi 30 minut, pak špejlí zkontrolujte, jestli je hlavička hotová, buďte opatrní, neměla by uvnitř zůstat suchá
- vyndejte z trouby a nechte vychladnout
- nádivku lze podávat z kuřecími stehny nebo ji snězte jen tak za studena
Tradiční velikonoční hlavička se zeleným lupením
Ingredience:
- 6 rohlíků nebo 270 g jiného bílého pečiva
- 450 g uzeného masa
- 200 g mladého zeleného lupení (můžete také využít běžně dostupný baby špenát nebo rukolu)
- 130 g másla
- 6 vajec
- 400 ml mléka
- 1 lžička a dvě větší špetky soli
Postup práce:
- den předem nakrájejte pečivo na kostky, rozložte je na plech a nechte do druhého dne usušit při pokojové teplotě, také si uvařte uzené maso – vložte ho do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo těsně zakryté, a přiveďte k varu
- přiveďte k varu asi 2 litry osolené vody a vhoďte do ní všechno zelené lupení
- blanšírujte pár vteřin a rychle vylovte na cedník, zelené musíte ihned zchladit, aby si zachovalo barvu i živiny
- nakonec zelené nasekejte nožem nahrubo
- troubu předehřejte na 180 stupňů
- pekáček si vyložte papírem na pečení
- rozetřete máslo se špetkou soli
- do másla zašlehejte postupně žloutky
- bílky ušlehejte se zbývající špetkou soli do polotuhého sněhu
- v misce smíchejte usušené pečivo a mléko, bleskově promíchejte, potom přidejte maso nakrájené na kostičky, připravené zelené a utřené máslo se žloutky
- promíchejte, aby vznikla stejnoměrná směs
- úplně nakonec přidejte bílky a ihned směs nalijte do připraveného pekáčku
- ve vyhřáté troubě pečte 50 minut dozlatova
- po upečení nechte vychladnout předtím, než velikonoční hlavičku vyklopíte z pekáče
Slovenská velikonoční baba
Ingredience:
- 200 g králičích jater
- 150 g kuřecích srdíček
- 2 dcl bílého vína
- 7 rohlíků
- 2 středně velké cibule
- 7 vajíček ( 5 syrových + 2 uvařených natvrdo)
- hrst petrželové natě
- sůl
- pepř
- vepřové sádlo
- strouhanka na vysypání pekáčů
Postup práce:
- troubu si předehřejte na 180 stupňů
- zapékací pekáč si vytřete sádlem, vysypejte strouhankou a odložte stranou
- rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem
- nakrájenou cibulku zpěňte na sádle
- játra a srdíčka očistěte a nakrájejte na malé kousky, ty pak přidejte na pánev ke smažené cibulce – nejprve srdíčka, která poduste podlitá vínem asi 10 minut, a poté, až se víno odpaří, zvyšte plamen a přidejte játra
- zprudka opečte a ochuťte solí a pepřem, mezitím si nakrájejte 2 vejce uvařené natvrdo, jednu papriku a petrželovou nať
- nakrájené ingredience smíchejte s rohlíky, přidejte hotovou masovou směs a důkladně promíchejte
- ve druhé míse si vyšlehejte 5 vajec a přidejte k rohlíkům a masové směsi
- ještě jednou dobře promíchejte a výslednou nádivkou naplňte připravené keramické zapékací mísy
- pečte asi 45 – 60 minut
Je správný čas se začít zamýšlet nad letošními Velikonocemi! Čas běží a pokud si dáte náskok, přivítáte jaro báječně připraveni. Inspirujte se, jak oslavit Velikonoce, co si vyrobit a upéct ještě dnes.
Už se vám sbíhají sliny nad těmi nejlepšími recepty na velikonoční hlavičku? Připravte si ji podle svých představ, s oblíbeným masem i hrstí čerstvých bylinek. Zaručujeme, že tato delikátní záležitost zmizí z vašeho stolu, doslova se po ní jen zapráší. Víme to my a věděly to i naše babičky.