Pečení vám zabere jen chvíli, zdobení o trochu déle, ale výsledný efekt bude dokonalý.
A ta chuť!
Předveďte svůj cukrářský um a užijte si zasloužené pochvaly od rodiny i od přátel.
Inspirujte se těmito 5 recepty na velikonoční dorty.
Čokoládový velikonoční dort
I na Velikonoce si jistě rádi nějaké to sladké dopřejete.
Suroviny:
Na korpus:
- 175 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 g kakaa
- 225 g moučkového cukr
- 225 g změklého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 středně velká vejce
- 2 lžíce plnotučného mléka
Na krém:
- 60 g bílé čokolády
- 60 ml šlehačky
Na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 225 ml šlehačky
Na ozdobení:
- 9 balení sušenek Kitkat
- Malá čokoládová vajíčka
- Bílá potahová hmota
- Růžová potahová hmota
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a moukou vysypte dortovou formu s průměrem 18 cm.
- V míse smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva.
- V další míse třete máslo a cukr, dokud směs nebude nadýchaná a lehká. Po jednom přidávejte vejce střídavě se sypkou směsí a dolévejte mléko. Zbytek sypké směsi smíchejte s vanilkou a přidejte do již hotového těsta. Dělejte vše opatrně, aby ve směsi zůstal vzduch, který jste do ní vmíchali.
- Těsto vlijte do připravené formy. Korpus pečte zhruba 30-40 minut. Při pečení dort kontrolujte, ale neotvírejte dvířka, aby se uvnitř trouby neměnila teplota. Nechte dort vychladnout ve formě.
- Než vám dort vychladne, připravte krém. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a šlehačku a občas směs promíchejte. Dávejte pozor, abyste čokoládu nepřehřáli, udělají se v ní pak žmolky. Až bude čokoláda rozpuštěná, jemně promíchejte a nechte krém zchladnout a ztuhnout. Rozkrojte korpus na dvě části a jednu z nich krémem namažte.
- Na polevu opět ve vodní lázni rozpusťte hořkou a mléčnou čokoládu se šlehačkou a občas směs promíchejte. Pozor, abyste čokoládu nepřehřáli, vyhnete se tak vytvoření žmolků. Až bude čokoláda rozpuštěná, jemně směs promíchejte a nechte ji zchladnout. Poté s ní pomažte celý dort, včetně stran. Horkým roztíracím nožem uhlaďte povrch dortu.
- Dokud je poleva vlhká, připevněte tyčinky Kitkat na kraje dortu a vršek pokryjte minivajíčky.
- Na zajíčka ukoulejte trochu bílé potahové hmoty do kuličky a nožem ji rozřízněte na polovinu. Ta vytvoří zajíčkův zadeček. Vytvarujte menší kuličku na ocásek a pomocí nůžek jej nastříhejte, aby vznikl dojem srsti.
- Na nožičky uválejte dva válečky a zploštěte je, aby vypadaly jako nohy. Z malého kousku růžové potahové hmoty udělejte malé kuličky a zploštěte je. Navlhčete je a přilepte je na nožičky.
- Králíčka umístěte doprostřed dortu, na čokoládě bude dobře držet.
Mrkvovo-ořechový dort s velikonočními zajíčky
Velikonoční dort se zajíčky potěší každého strávníka. Náročnost nepatří k těm nejvyšším, takže se dá hravě zvládnout.
Suroviny:
- 4 vejce
- 1 hrnek hnědého cukru
- ½ hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 3 hrnky nastrouhané mrkve
- ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
- ½ hrnku rozinek
Na krém:
- 1 polotučný tvaroh
- 400 ml zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- cukr podle chuti
- marshmallow bonbony
- jedlé fixy
- marcipán
- oranžové a zelené potravinové barvivo
Postup:
- Suché suroviny si spolu smícháme.
- Vejce si utřeme s cukrem, přimícháme olej, přidáme suché suroviny, ořechy, mrkev a rozinky.
- Těsto nalijeme do dortové formy a dáme péct na 170 °C.
- Pečeme asi 30 minut.
- Z tvarohu, zakysané smetany, cukrů si uděláme krém.
- Na vychladlý dort pak krém naneseme po všech stranách.
- Z marsmallow bonbónů si uděláme tělíčka zajíčků a hlavičky.
- Uši si uděláme tak, že jeden bonbón překrojíme.
- Hlavu a uši přilepíme tak, že jejich okraje opálíme.
- Na hlavu si nakreslíme oči, ústa a vousy.
- Z marcipánu si část obarvíme na oranžovo a část na zeleno.
- Z oranžového marcipánu uděláme mrkvičky a ze zeleného stonky.
- Na dort pak zajíčky a mrkvičky rozprostřeme.
Objevte další recepty
Čokoládový dort s máslovým krémem na Velikonoce
Velikonočními dorty mile potěšíte nejen příchozí návštěvu, ale i celou rodinu.
Suroviny:
- 50 g kakaa
- 225 g másla nebo Hery
- 225 g moučkového cukru
- 250 g mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 4 lžíce třešňového džemu
Na ozdobu:
- Čokoládová minivajíčka
- Nahrubo nastrouhaná čokoláda
- 250 g změklého másla
- 500 g moučkového cukru
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou 2 dortové formy o průměru 20 cm.
- V míse smíchejte kakao se 4 lžícemi vařící vody, abyste vytvořili hustou a hladkou pastu. Pokud bude směs příliš suchá, přidejte trošku vody navíc. Nechte vychladnout.
- Elektrickým mixérem míchejte máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, vejce a kakaovou pastu ve velké míse, dokud těsto nebude hladké a krémové.
- Rozdělte směs rovnoměrně do obou forem a uhlaďte povrch pomocí lžíce. Pečte v troubě zhruba 35 minut, dokud nevyběhnou. Korpusy by měly na dotek jemně pérovat a lehce by se měly oddalovat od okrajů formy.
- Pomocí elektrického mixéru utřete máslo s moučkovým cukrem, dokud směs nebude jemná a krémová. Aby byla lépe roztíratelná a lehká, přidejte 1 lžíci vařící vody.
- Pokud se vám korpusy uprostřed zvedly, seřízněte jejich vršky, aby byly rovné. Jeden korpus otočte vrchní stranou dolů, dejte na něj džem a na něj naneste asi čtvrtinu máslového krému.
- Položte na něj druhý korpus a namažte zbytek krému na vrchní stranu a na bok dortu.
- Vršek ozdobte minivajíčky a dort posypte strouhanou čokoládou.
Velikonoční slaný dort na italský způsob
Tento slaný velikonoční dort se v Itálii podává na velikonoční ráno ke snídani.
Suroviny:
- 250 g chlebové směsi
- 75 g hladké mouky
- 75 g polohrubé mouky
- 100 g extra panenského olivového oleje
- 100 g sýra pecorino
- 100 g strouhaného parmazánu
- 3 vejce
- 2 žloutky
- máslo
- sůl
Postup:
- Vejce a žloutky smícháme v míse s nakrájeným pecorinem, parmazánem a špetkou soli.
- Přidáme ještě olej.
- Směs necháme hodinu odležet.
- Pak si v jiné míse smícháme mouky s chlebovou směsí.
- Doprostřed uděláme důlek a nalijeme směs vajec a sýrů.
- Těsto důkladně vypracujeme.
- Necháme kynout ještě 2 hodiny.
- Kulatou formu vymažeme máslem, naplníme těstem a dáme péct na 180 °C asi na 35 minut.
Dort na Velikonce s lanýži
A nakonec můžete vyzkoušet i tento lahodný dortík s lanýži.
Suroviny:
Na korpus:
- 150 ml slunečnicového oleje
- 175 g hladké mouky
- 4 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžíce zlatého sirupu (pokud nechcete kupovat, můžete si vyrobit svůj vlastní, návod najdete u receptu na velikonoční zajíčky)
- 2 vejce
- 150 ml plnotučného mléka
Na polevu:
- 125 ml šlehačky
- 1 lžíce změklého másla
- 140 g 70% hořké čokolády
- 4 lžíce malinového nebo meruňkového džemu
Na lanýže:
- 100 g mléčné čokolády nalámané na kousky
- 1 lžíce změklého másla
- 50 g sušenek Bebe
- 2-3 lžíce barevných nebo čokoládových posypek
Postup:
- Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte dvě formy o průměru 20 cm a vysypte je moukou. Všechny ingredience dejte do velké mísy a elektrickým mixérem nebo vařečkou je dobře promíchejte tak, aby vzniklo hladké a husté těsto.
- Rozdělte těsto do forem a pečte zhruba 30-35 minut, dokud špejle, kterou do dortu zapíchnete, nebude suchá. Nechte vychladnout a vyndejte korpusy z forem.
- Mezitím si vyrobte lanýže. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě pomalu rozpusťte čokoládu. Vmíchejte máslo. Sušenky dejte do igelitového pytlíku a rozbijte je na malé kousky pomocí válečku.
- Přidejte do čokolády. Směs dejte asi na 20 minut do chladničky. Až ztuhne, vyválejte rukou 11 stejně velkých kuliček. Obalte v posypkách a zatím odložte.
- Na polevu nalejte šlehačku do rendlíku a ten dejte na střední plamen. Až bude šlehačka horká, vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí.
- Rozlámejte čokoládu na malé kousky, dejte je do středně velké misky a přelijte je horkou krémovou směsí. Dobře míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí do krému. Nechte asi 30 minut chladnout.
- Až korpusy kompletně vychladnou, namažte jeden z nich džemem a spojte je. Vršek a okraje dortu natřete polevou. Na závěr rozmístěte lanýže.
Oslavte svátky jara s vašimi nejbližšími a připravte pro ně ta nejsladší překvapení. Velikonoční dort rozzáří oči každému milovníkovi dobrot a vy budete za cukrářskou hvězdu. Jedinou nevýhodou bude, že jej budete muset péct každý rok. 🙂
Recepty na velikonoční dorty jsou jednoduché a výsledek vašeho úsilí bude stát za to. Váš slavnostně prostřený stůl bude perfektní. Dort doplňte beránkem a mazancem a pusťte se do společného hodování.
A pokud vás to sladké pečení baví, jistě zkuste i naše recepty na velikonoční koláče.