Bosenské Velikonoce se slaví dvakrát. Zajíčka tu nepotkáte, ale připravte se na vajíčkový souboj

V Bosně se slaví Velikonoce dvakrát, podle dvou kalendářů.

Přípravy na Velikonoce a jejich průběh je ale skoro stejný.

Podívejte se, jaký!

Historie Velikonoc v Bosně

Bosenské Velikonoce se po příchodu křesťanství slavily stejně jako v jiných křesťanských zemích. Velký vliv na tradice a zvyky mělo začlenění Bosny do Osmanské říše s islámskou kulturou. Větší vliv katolické církve přišel až v 19. století, když se Bosna stala součástí Rakousko-Uherska. Ve 20. století probíhaly Bosně oslavy Velikonoc v rámci Jugoslávie.

Dnes se Velikonoce slaví ve většině bosenských měst a vesnic. V Bosně a Hercegovině žijí katoličtí, pravoslavní a muslimští obyvatelé. Katolíci a pravoslavní uznávají odlišné kalendáře – juliánský a gregoriánský. Znamená to tedy, že Velikonoce tu připadají na dvě různé doby. Jejich význam je ale pro katolíky i pravoslavné stejný a jejich příprava na Velikonoce téměř stejná.

Poznejte bosenské velikonoční tradice

Stejně jako ve východních zemí, tak ani v Bosně nečekejte velikonočního zajíčka. Ten sem proniká až v posledním desetiletí vlivem západu. Děti si zde místo zajíčka užívají koledy a vajíčkového souboje. 

Velký pátek a malý půst

Dlouhý půst a abstinenci dodržují po čtyřicet dní před Velikonoci už jen skutečně ortodoxní křesťané. V současnosti se lidé omezují na půst pouze na Velký pátek. 

Bílá sobota

Na bílou sobotu připadají přípravy jídla. Ženy nosí jídlo v košíkách do kostelů, aby jim zdejší kněz požehnal. V noci pozdě večer zvoní v kostelech zvony a připomínají vzkříšení Krista. Také je tím ukončen půst.

Velikonoční neděle a pondělí

V tyto dva dny je tradicí navštěvovat se s přáteli a rodinou. Lidé si přejí všechno nejlepší k Velikonocům a hostí se tradičními pokrmy. Dobrým zvykem je ochutnat vše, co vám hostitel připravil. 

Jak je to v Bosně s velikonočními vajíčky

Vajíčka se zde často barví tradičním způsobem. Hlavní barvy jsou červená a zelená, často se na ně malují květiny. K barvení se používá přírodních způsobů jako slupka cibule, špenát nebo kopřiva. V současnosti se stávají běžné i komerční barvy na vajíčka, samolepky a další velikonoční doplňky.

Hry s vajíčky

Velmi oblíbené mezi dětmi i dospělými jsou hry s vajíčky. Vyzvat ke hře můžete soupeře dvěma způsoby. Buď tak, že podržíte vajíčko širokou stranou nahoru. V tu chvíli musí soupeř dát vejce do stejné pozice a bude se vám snažit to vaše rozbít širokou stranou. Nebo si vyberete špičatou stranu. Protivník tedy musí udeřit také špičatou stranou. Vyhrává ten, kdo má vejce celé a získává rozbité vejce protivníka. 

Vše se odehrává ve veselé a prázdninové náladě, často se do hry přidávají také dospělí. Někteří hráči se snaží podvádět mramorovými nebo realisticky vypadajícími vejci ze dřeva. Každopádně je to velká legrace.

Rozbíjení vajíček o sebe na Velikonoční neděli v Bosně
Zdroj: dijanablog.wordpress.com

Jak vypadá koleda v Bosně

Koledování v Bosně patří dětem. Malí koledníci tu chodí od domu k domu a přejí lidem šťastné Velikonoce. Za to dostávají vajíčka a sladkosti. Připomíná to trochu koledování jako v Americe na Halloween, jen bez masek. 

Těšíte se na naši českou koledu? A už máte připravenou pomlázku? Pokud nevíte, jak na to, máme pro vás návod, jak uplést pomlázku.


Co se jí na Velikonoce v Bosně

Velikonoční jídla z požehnaného košíku se tradičně podávají za studena. Patří sem šunky, slaniny, klobásy, sýry, domácí chléb a samozřejmě nesmí chybět ani obarvená vajíčka.

Košík s jídlem a vajíčky ozdobený zelenými větvičkami připravený na velikonoční požehnání
Zdroj: thespruceeats.com

Potica

Potica patří mezi tradiční zákusky, které se pečou na slavnostní příležitosti, především na Velikonoce. Peče se ve dvou verzích buď na slano, nebo na sladko. Nejčastěji se dělá na sladko s vlašskooříškovou nebo makovou náplní. Tradičně se peče v kulaté keramické zapékací míse nazývané potičník. Pokud byste si chtěli tuto pochoutku připravit doma, máme pro vás recept.

Ingredience, které budete potřebovat na těsto:

  • 400 g hladké mouky plus trošku na posypání válu
  • 2 žloutky
  • 40 g cukru
  • 40 g másla plus trošku na vymazání formy
  • 180 ml plnotučného vlažného mléka
  • 1 lžička suchého rychle působícího droždí
  • 2 g soli 

Ingredience potřebné na náplň:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 40 ml plnotučného mléka
  • libovolně můžete přidat špetku strouhaného muškátového květu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 bílky
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy:

  1. Rozpusťte máslo a ochlaďte ho.
  2. V malé misce smíchejte droždí a 1 lžíci cukru. Přidejte trochu vlažného mléka. Míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Potom dejte stranou. Směs by měla bublat. Pokud nebublá, použijte jiné droždí.
  3. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte připravený kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, cukr a mléko. Vše uhnětete. Přidejte sůl a hněťte dále. Výsledkem by mělo být měkké a elastické těsto. V případě, že se špatně zpracovává, přidejte trošičku mléka, dokud nebude skutečně poddajné a měkké.
  4. Nechte těsto kynout přikryté utěrkou nebo potravinovou folií v pokojové teplotě přibližně hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. 
  5. Než vám těsto nakyne, připravte si náplň. Ve velké nádobě ušlehejte z bílků tuhý sníh, přidávejte do něj cukr a 1-2 lžíce citronové šťávy. 
  6. Vedle smíchejte mleté vlašské ořechy a koření, citronovou kůru, mléko a vanilku. Směs vmíchejte opatrně do sněhu. Konzistence by měla připomínat máslový krém. Pokud je náplň řídká, zahustěte ještě trochou ořechů. Je-li moc suchá, přidejte mléko.
  7. Připravte si formu a tu vymažte máslem. Doporučuje se kulatá forma o průměru 24 cm.
  8. Až bude těsto připravené, naneste trochu mouky na vál a rozválejte těsto na velký obdélník, co nejvíce to jde. Ideální je válet na pečícím papíru, pomůže vám to při zabalování.
  9. Rovnoměrně rozetřete na těsto náplň. Na jedné straně obdélníku nechte cca 2 cm mezeru, aby se vám náplň při rolování nevymačkávala ven.
  10. Rolujte. Začněte na straně, kde je náplň až do konce. Zastrčte okraje a ujistěte se, že švy role dobře drží a vložte do připravené formy. Vršek potřete máslem. Nechte kynout.
  11. Nahřejte si troubu na 160 °C. Jakmile těsto nakyne a vyplní formičku, pečte přibližně 40-50 minut do zlatohněda. 
  12. Než nakrájíte, nechte vychladnout.
  13. Vychutnávat si poticu můžete kdykoliv během dne, ke snídani nebo jen tak ke kávě. Dobrou chuť!
Detail nakrájené hotové velikonoční poticy s ořechovou náplní
Zdroj: balkankitchen.co.uk

Dostali jste chuť na sladké zákusky? Podívejte se, jaké jsme pro vás připravili velikonoční recepty. Určitě v nich najdete něco, co přinutí vaše chuťové buňky tančit slastí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X