Jaké zvyky se na Tučný čtvrtek dodržují?
Co se v tento den smí a nesmí jíst?
Další řádky vám prozradí, jak by měl správně probíhat šestý den před Popeleční středou.
To nejdůležitější o Tučném čtvrtku
Tento den, zvaný také Tlustý čtvrtek, se pravidelně koná ve čtvrtek před Popeleční středou, která zahajuje 40denní postní období před Velikonocemi a nese se ve znamení požitků.
Tento svátek pochází z Polska a jeho výrazným znakem je přecpávání se polskými koblihami s náplní, známými jako „pączki“ a dalšími sladkostmi, jako jsou „faworki“, v překladu „andělská křídla“, což je název pro místní pečivo s cukrem.
Oslavy Tučného čtvrtku v jiných zemích
- Amerika: V Americe se tento den nazývá Tlusté úterý a dodržují se v rámci něj podobné tradice jako v Evropě.
- Německo: V Německu se slaví stejný svátek, známý jako „Weiberfastnacht“, neboli „Hloupý čtvrtek“, který se nese v karnevalovém duchu. Přesně v 11:11 se v této zemi zavírají obchody, lidé se převlékají a vyrážejí do ulic, aby se bavili a jedli.
- Řecko: V této zemi se svátku říká „Tsiknopempti“ a dodržují se v rámci něj podobné tradice, jako na masopustní pondělí v České republice. Je to svátek masa, kdy ho člověk může sníst, kolik zvládne.
- Španělsko: V Katalánsku je tento den známý jako „Dijous Gra’s“ a období karnevalu je zahájeno tancem, živými orchestry a tučnými pouličními jídly, jako jsou klobásy „botifarra“ a sladké koláče.
- Itálie: V této zemi je svátek pojmenován „Giovedi Grasso“. Jako v jiných zemích, i zde se pořádají maškarní bály, rauty a veselí všeho druhu.
- Island: Svátek je známý jako „Bulludagur“ a znamená v překladu „den buchet“. Slaví se v neděli a v pondělí před začátkem půstu. Specialitou tohoto dne jsou sladké buchty s krémem, plněné marmeládou a zdobené čokoládovou polevou.
Zjistěte více o oslavách masopustu v Německu.
Na kdy vychází Tučný čtvrtek
Den | Datum | Rok |
Čtvrtek | 8. února | 2024 |
Čtvrtek | 27. února | 2025 |
Čtvrtek | 12. února | 2026 |
Čtvrtek | 4. února | 2027 |
Čtvrtek | 24. února | 2028 |
Čtvrtek | 8. února | 2029 |
Objevte podobné tipy
Zvyky a tradice
Jí se sladká smažená jídla
Lidem je v tento den umožněno dopřát si, bez pocitu viny, oblíbené sladkosti. Pokud k milovníkům koblih nepatříte, doporučuje se sníst v tento den alespoň jednu koblihu, protože nesníst žádnou by znamenalo smůlu po zbytek roku.
Tradičním pokrmem na Tučný čtvrtek jsou „pączki“ – lehké, nadýchané koblihy plněné šípkovou marmeládou a posypané moučkovým cukrem. V současnosti však existuje mnoho variant náplní. Dalším tradičním pokrmem jsou „faworki“, neboli „andělská křídla“, což jsou tenké proužky těsta, které se smaží do křupava a podávají se posypané moučkovým cukrem.
Koblihy se darují blízkým
Hezkým gestem, které mnoho lidí v tento den dělá, je, že darují koblihy svým kolegům, přátelům a příbuzným. Jedná se o projev náklonnosti, lásky a přátelství.
Pranostiky na Tučný čtvrtek
- Řekl Bartek, že dnes je tučný čtvrtek, a Bartkowa věřila, dobré koblihy smažila.
- Když si člověk na Tučný čtvrtek dopřeje jídlo, milostivý Pán Bůh mu hřích obžerství odpouští.
- Kdo na Tučný čtvrtek nesní kopec koblih, tomu myši sežerou pole a on bude mít prázdnou stodolu.
Historie
Původ Tučného čtvrtku není zcela znám. Ví se, že svátek pochází z Polska a jeho hlavní tradicí je konzumace koblih a dalších sladkostí, a to už od roku 1500.
Z náboženského hlediska je Tučný čtvrtek posledním svátkem před postním obdobím, kdy se zbožní katolíci, během 40 dní před polskými oslavami Velikonoc, vzdávají mnoha odpustků.
Tradičně katolíci v tomto období nejedí maso ani nekonzumují alkohol, protože smyslem je vzdát se věcí, které má člověk rád, aby se mohl soustředit na význam Velikonoc.
Tučný čtvrtek je v Polsku známý jako „Tłusty Czwartek“ a slovo „tučný“ odkazuje na smažené sladké dobroty nejrůznějších druhů.
Tučný čtvrtek je polský svátek, kde počet koblih snědených v tento den rozhoduje o tom, zda bude následující rok šťastný nebo ne. Říká se, že pokud o svátku nesníte ani jednu koblihu, může vás provázet smůla. Proto si lidé užívají obžerství a dopřávají si tolik koblih a dalších sladkostí, kolik jich možná nesnědí za celý rok.