Vše o čtvrtku před masopustem. Proč se slaví a jaké se dodržují v tento den tradice?

Jaké zvyky se na Tučný čtvrtek dodržují? 

Co se v tento den smí a nesmí jíst?

Další řádky vám prozradí, jak by měl správně probíhat šestý den před Popeleční středou. 

To nejdůležitější o Tučném čtvrtku

Tento den, zvaný také Tlustý čtvrtek, se pravidelně koná ve čtvrtek před Popeleční středou, která zahajuje 40denní postní období před Velikonocemi a nese se ve znamení požitků. 

Tento svátek pochází z Polska a jeho výrazným znakem je přecpávání se polskými koblihami s náplní, známými jako „pączki“ a dalšími sladkostmi, jako jsou „faworki“, v překladu „andělská křídla“, což je název pro místní pečivo s cukrem. 

Oslavy Tučného čtvrtku v jiných zemích

  • Amerika: V Americe se tento den nazývá Tlusté úterý a dodržují se v rámci něj podobné tradice jako v Evropě. 
  • Německo: V Německu se slaví stejný svátek, známý jako „Weiberfastnacht“, neboli „Hloupý čtvrtek“, který se nese v karnevalovém duchu. Přesně v 11:11 se v této zemi zavírají obchody, lidé se převlékají a vyrážejí do ulic, aby se bavili a jedli.
  • Řecko: V této zemi se svátku říká „Tsiknopempti“ a dodržují se v rámci něj podobné tradice, jako na masopustní pondělí v České republice. Je to svátek masa, kdy ho člověk může sníst, kolik zvládne. 
  • Španělsko: V Katalánsku je tento den známý jako „Dijous Gra’s“ a období karnevalu je zahájeno tancem, živými orchestry a tučnými pouličními jídly, jako jsou klobásy „botifarra“ a sladké koláče.
  • Itálie: V této zemi je svátek pojmenován „Giovedi Grasso“. Jako v jiných zemích, i zde se pořádají maškarní bály, rauty a veselí všeho druhu. 
  • Island: Svátek je známý jako „Bulludagur“ a znamená v překladu „den buchet“. Slaví se v neděli a v pondělí před začátkem půstu. Specialitou tohoto dne jsou sladké buchty s krémem, plněné marmeládou a zdobené čokoládovou polevou.

Na kdy vychází Tučný čtvrtek

DenDatumRok
Čtvrtek8. února2024
Čtvrtek27. února2025
Čtvrtek12. února2026
Čtvrtek4. února2027
Čtvrtek24. února2028
Čtvrtek8. února2029

Zvyky a tradice

Jí se sladká smažená jídla

Lidem je v tento den umožněno dopřát si, bez pocitu viny, oblíbené sladkosti. Pokud k milovníkům koblih nepatříte, doporučuje se sníst v tento den alespoň jednu koblihu, protože nesníst žádnou by znamenalo smůlu po zbytek roku.

Tradičním pokrmem na Tučný čtvrtek jsou „pączki“ – lehké, nadýchané koblihy plněné šípkovou marmeládou a posypané moučkovým cukrem. V současnosti však existuje mnoho variant náplní. Dalším tradičním pokrmem jsou „faworki“, neboli „andělská křídla“, což jsou tenké proužky těsta, které se smaží do křupava a podávají se posypané moučkovým cukrem.

Pečené koblihy na tácu sypané cukrem.

Koblihy se darují blízkým

Hezkým gestem, které mnoho lidí v tento den dělá, je, že darují koblihy svým kolegům, přátelům a příbuzným. Jedná se o projev náklonnosti, lásky a přátelství. 

Pranostiky na Tučný čtvrtek

  • Řekl Bartek, že dnes je tučný čtvrtek, a Bartkowa věřila, dobré koblihy smažila.
  • Když si člověk na Tučný čtvrtek dopřeje jídlo, milostivý Pán Bůh mu hřích obžerství odpouští.
  • Kdo na Tučný čtvrtek nesní kopec koblih, tomu myši sežerou pole a on bude mít prázdnou stodolu.

Historie 

Původ Tučného čtvrtku není zcela znám. Ví se, že svátek pochází z Polska a jeho hlavní tradicí je konzumace koblih a dalších sladkostí, a to už od roku 1500. 

Z náboženského hlediska je Tučný čtvrtek posledním svátkem před postním obdobím, kdy se zbožní katolíci, během 40 dní před polskými oslavami Velikonoc, vzdávají mnoha odpustků. 

Tradičně katolíci v tomto období nejedí maso ani nekonzumují alkohol, protože smyslem je vzdát se věcí, které má člověk rád, aby se mohl soustředit na význam Velikonoc.

Tučný čtvrtek je v Polsku známý jako „Tłusty Czwartek“ a slovo „tučný“ odkazuje na smažené sladké dobroty nejrůznějších druhů.

Tučný čtvrtek je polský svátek, kde počet koblih snědených v tento den rozhoduje o tom, zda bude následující rok šťastný nebo ne. Říká se, že pokud o svátku nesníte ani jednu koblihu, může vás provázet smůla. Proto si lidé užívají obžerství a dopřávají si tolik koblih a dalších sladkostí, kolik jich možná nesnědí za celý rok.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X