Recepty na tradiční velikonoční pokrmy na jednom místě. Inspirujte se!

S velikonočními svátky jsou spjaté různé tradice a zvyky.

Víte o tom, že byste třeba na Velký pátek neměli jíst maso?

Určitě jste slyšeli, že na Zelenou středu by mělo vaše slavnostní velikonoční menu obsahovat něco zeleného, například špenát.

Protože vám chceme usnadnit vymýšlení obědů a pokrmů během těchto křesťanských svátků, připravili jsme pro vás inspiraci!

Velikonoční menu na Škaredou středu

Jak už samotný název napovídá, v tento den by mělo jídlo na talíři vypadat škaredě, na první pohled nepovedeně.

Pokud se tedy rozhodnete usmažit třeba bramborové placky, schválně je natrhněte, aby nebyly dokonalé. V tomto našem článku najdete více informací o zvycích o škaredé středě.

Palačinky

Udělejte si palačinky, ale nezapomeňte je trochu roztrhat, aby nevypadaly hezky. Potřete je džemem, tvarohem, nebo i Nutellou.

Ingredience

  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 200 g mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • jahodový džem

Postup

  1. Rozšlehejte vejce s cukrem a solí.
  2. Postupně přidávejte olej a mléko. Těsto důkladně promíchejte.
  3. Přidejte prášek do pečiva a mouku, a potom těsto rozmixujte mixérem.
  4. Předehřejte pánev, potřete ji trochou oleje a smažte palačinky z jedné i druhé strany.
  5. Potřete je jahodovým džemem a srolujte je.
Skvělý recept na palačinky
Zdroj: pinterest.com

Bramborové placky

Pokud nemáte chuť na sladké velikonoční menu, můžete si udělat třeba bramborové placky.

Ingredience

  • 2 středně velké brambory
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku nakrájené cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 čajové lžičky česneku
  • řepkový olej

Postup

  1. Brambory nastrouhejte najemno. Vložte je do velké mísy. Přidejte vejce, cibuli, mouku, sůl, pepř a česnek. Těsto dobře promíchejte.
  2. Ve velké pánvi si rozehřejte olej. Dejte trochu těsta na pánev, rozprostřete ho a smažte po obou stranách.
  3. Bramboráky podávejte teplé. 
Výtečný recept na bramboráky jako menu k Velikonocům.
Zdroj: daringgourmet.com

Velikonoční pokrm na Zelený čtvrtek

Samotný název napovídá, že velikonoční tradiční menu na Zelený čtvrtek by mělo obsahovat nějaké zelené jídlo. Vaří se z jarní zeleně a luštěnin. Pečou se preclíky, pletence i škvarkové placky, které se podávají k jarním polévkám.

Součástí pokrmů jsou petrželka, mladé kopřivy, špenát a další druhy zeleniny. V nadcházejících receptech máte inspiraci, co na velikonoční oběd v tento den a také si můžete přečíst další informace o zeleném čtvrtku.

Krémová hrášková polévka

Doslova zelená polévka uvařená z hrášku. Dokonale chutná s kešu oříšky. Připravte si ji na Zelený čtvrtek podle nás.

Ingredience

  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 velké cibule, jemně nasekané
  • 2 celerové stonky, nasekané
  • 4 stroužky česneku, tenké plátky
  • špetka soli a čerstvě namletého pepře
  • 2 hrnky kešu
  • 2 lžíce světle hnědého cukru
  • 1 lžička drcených vloček červené papriky
  • 1 kg zmraženého hrášku, rozmrazené
  • 1 lžíce sladového octa

Postup

  1. Ve velkém hrnci si rozehřejte olej. Osmahněte cibulku, celer a česnek. Za stálého míchání přidejte trochu vody. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte kešu oříšky, cukr, vločky z červeného pepře a 3 hrnky vody. Směs nechejte povařit zhruba 15 minut.
  2. Smíchejte jednu třetinu hrachu s třetinou zeleninové směsi z hrnce. Rozmixujte to. Stejně tak to opakujte se zbývajícím množstvím zeleniny.
  3. Přes sítko pak polévku propasírujte. Pokud je příliš hustá, přidejte vodu. 
Recept na hráškovou polévku.
Zdroj: bonappetit.com

Rizoto s kopřivou

Mezi recepty na velikonoční oběd najdete i pochoutky s kopřivou. Co takhle si udělat rizoto s touto rostlinou?

Ingredience

  • 1 hrnek rýže na rizoto
  • 1 hrnek vařené, drcené kopřivy, nebo špenátu (viz níže)
  • 2-3 lžíce nesoleného másla
  • 2-3 polévkové lžíce strouhaného sýra (parmezán)
  • 1 velká šalotka
  • 3 strouhané stroužky česneku
  • 4 hrnky hovězího masa
  • špetka soli

Postup

  1. Kopřivy dejte do vroucí vody. Zamíchejte je a vařte zhruba 2 minuty. Pomocí kleští je vylovte a okamžitě vhoďte do velké mísy s ledovou vodou, abyste zastavili vaření. Poté je sceďte.
  2. Vezměte hadr, vložte do něj kopřivy, zabalte je a pořádně z nich vytlačte vodu.
  3. Kopřivy najemno nasekejte.
  4. V hrnci si rozpalte na středním ohni máslo, přidejte šalotku, smažte ji zhruba 3 minuty. Neustále ji míchejte, aby se vám nepřipálila. Přidejte sůl a hovězí maso.
  5. Zvlášť si uvařte rýži podle návodu na balení (každá rýže se vaří jinak dlouho).
  6. Smíchejte poté rýži s masem a šalotkou, a pak postupně přidávejte kopřivy.
  7. Rizoto podle potřeby osolte a dochuťte.
  8. Nakonec přidejte do rizota lžíci másla a sýr. 
Výborné rizoto s kopřivou
Zdroj: honest-food.net

Velikonoční jídlo na Velký pátek

Velký pátek je den, kdy je nejpřísnější půst, takže tradiční velikonoční jídlo neobsahuje žádné maso. Dáváte si pouze jedno jediné jídlo za den. Dodržujte však pitný režim a nezapomeňte na další tradice a zvyklosti.

Nudle s tofu

Pokud se řekne bezmasé jídlo, zřejmě vás jako první napadne náhražka masa v podobě tofu. Připravte si nudle s tofu. I to se počítá jako velikonoční jídlo. Receptů je na internetu spousta. My jsme pro vás vybrali jeden osvědčený.

Ingredience

  • nudle
  • 2 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 balení tofu
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 zelené cibule nakrájené na plátky
  • 3 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky
  • trochu pórku
  • 2 stroužky česneku, sekané

Postup

  1. Nudle uvařte podle návodu na balení.
  2. Mezitím si v malé misce smíchejte sójovou omáčku, cukr, pepř, 1 lžičku kukuřičného škrobu a 1/4 hrnku vody. Vznikne vám hladká omáčka.
  3. Tofu osušte papírovými ubrousky. Nakrájejte ho na kostky a smíchejte ho se 2 lžícemi kukuřičného škrobu.
  4. Rozehřejte si olej na pánvi. Osmahněte tofu, dokud nebude zlatohnědé. Tofu dejte na talíř a pánev utřete.
  5. Do pánve dejte olej a osmahněte pórek, zázvor a česnek.
  6. Přidejte do pánve tofu, všechno promíchejte a nalijte na to ještě sójovou omáčku. Směs důkladně smíchejte a ještě chvíli vařte, aby vznikla lepkavá omáčka.
  7. Podávejte nudle s touto směsí. 
Recept na nudle s tofu
Zdroj: goodhousekeeping.com

Menu na velikonoční Bílou sobotu

V tento den se nadlábnete. Jako hlavní pokrm se podává velikonoční nádivka, které se říká hlavička. Dále určitě napečte velikonoční buchtu, udělejte velikonoční snítek a neměl by na stole chybět mazanec. Recepty na mazance najdete v tomto našem článku.

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka patří mezi slavnostní velikonoční menu v České republice. Původně se dělala ze šesti druhů masa – vepřového, skopového, králičího, jehněčího, kozího a telecího. Někdy byly přidány i droby. Vegetariáni nahrazují maso jinými ingrediencemi, například houbami.

Ingredience

  • 800 gramů uzeného vepřového masa (nebo kombinace uzeného vepřového a vepřového masa)
  • sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka koření
  • 1 bobkový list
  • 11 rohlíků
  • špetka rozmarýnu
  • 1 velká cibule (sekaná)
  • 2 stroužky česneku (drcený)
  • 2 hrnky jarní zeleně (pažitka, petržel, mladé kopřivy a pampeliška, vše nasekané nadrobno)
  • 6 velkých vajec
  • 1 lžíce másla (pro vymazání plechu)

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Do velkého hrnce dejte uzené maso a přidejte dostatek vody na zakrytí. Do vody přidejte sůl a pepř, muškátový oříšek, koření, bobkový list a rozmarýn. Přiveďte k varu a vařte, dokud maso nezměkne.
  3. Nechte maso vychladnout ve vodě a poté ho nakrájejte na kostky.
  4. Rohlíky nakrájejte a dejte do větší misky. Podle potřeby na ně nalijte vodu z uvařeného masa, aby změkly.
  5. Kostky masa smíchejte se změkčenými rohlíky, přidejte sůl a pepř, přidejte muškátový oříšek, cibuli, česnek a jarní zelení.
  6. Vejce oddělte a žloutky přimíchejte do masové směsi.
  7. Rozšlehejte vaječné bílky a pomalu vmíchejte také do masové směsi.
  8. Pánev vymažte máslem a poté do ní vlijte celou směs.
  9. Velikonoční hlavičku pečte asi hodinu. 
Recept na velikonoční hlavičku
Zdroj: pinterest.com

Menu na Boží hod velikonoční

V neděli velikonoční svátky vrcholí. Z kuchyně tak často voní různé buchty, mazance a masa. Jak vypadá na velikonoční neděli oběd? Jako první se podává masový vývar, další chody už záleží na konkrétní rodině. Hlavní chod by měl být z masa, například pečené jehněčí. Pokud však nebudete mít jehněčí maso, měli byste mít upečeného alespoň sladkého beránka. Recepty na tradičního beránka najdete v tomto článku.

Velikonoční kuře

Chcete si na Boží hod velikonoční upéct kuře? Zapomeňte na klasické recepty, které děláte každý měsíc. Vyzkoušejte něco nevšedního.

Ingredience

  • 2 celá kuřata
  • 600 ml podmáslí
  • 4 stroužky česneku, jemně nastrouhané
  • 1 lžíce fenyklu
  • 2 svazky tymiánu
  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 150 g nesoleného másla, pokojové teploty
  • 1/3 hrnku zlatého sirupu
  • 4 citrony

Postup

  1. V sobotu večer si naložte kuřata do podmáslí, česneku, soli a pepře. Semínka fenyklu a polovinu tymiánu vložte do fritézy a opečte na vysoké teplotě po dobu 2 minut. Přidejte ke směsi, do které kuřata naložíte.
  2. Kuřata potřete touto směsí, zabalte je a nechejte v lednici přes noc.
  3. Druhý den rozehřejte troubu na 200 °C. Pekáč si vymažte máslem.
  4. V misce rozmixujte rajčatové pyré, máslo a zlatý sirup. Jakmile budete mít hladkou omáčku, potřete s ní celé kuře. Do každého kuřete vložte dvě poloviny citronu a stehna svažte provázkem k sobě. Na dno pekáče dejte zbývající tymián a citron.
  5. Kuřata přikryjte alobalem, aby se nespálila. Pečte je hodinu.
  6. Podávejte s vařenými brambory. 
Recept na velikonoční kuře
Zdroj: delicious.com.au

Náš tip: Vyzkoušejte také další z našich receptů na velikonoční kuřecí maso.

Jídelníček na velikonoční pondělí

Poslední otázkou je, co na oběd na Velikonoční pondělí? Zvažujte něco z vajec, protože jich doma budete mít hodně z koledování. Vejce mohou být plněná, smažená, v omáčkách, salátech, k masu, prostě všude. V tento den si klidně připravte i velikonoční kuře.

Polévka šmigrustovka

Údajně má léčivé účinky. Dokáže pomoci po vydatném koledování, prázdném žaludku a přílišném požití pralinek.

Ingredience

  • 5 vajec
  • 1 žloutek
  • 400 g uzeného masa
  • 1 česneková nebo maďarská klobása
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup

  • Do hrnce si nalijeme 5 hrnků vody, přidáme uzené maso, klobásu a celou cibuli i se slupkou a dáme vařit.
  • Vejce si dáme uvařit natvrdo.
  • Po uvaření vývaru si maso vyndáme, vývar scedíme a přidáme k němu ve smetaně rozkvedlanou mouku. 
  • Přidáme papriku a vaříme ještě 10 minut. 
  • Nakonec do polévky zašleháme žloutek.
  • Maso i klobásu si nakrájíme na kostičky.
  • Polévku podáváme tak, že do talířů rozdělíme maso, klobásu a na kostičky nakrájené vejce, vše zalijeme polévkou a ozdobíme čerstvou petrželkou.
Polévka jako součást pokrmu na Velikonoce.
parenting.firstcry.com

Vajíčkový salát

Po velikonoční neděli budete mít ještě plný žaludek, tak udělejte něco odlehčeného. Co na velikonoční oběd? Třeba vajíčkový salát s pečivem.

Ingredience

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce mleté cibule
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 hrnku jemně nasekaného celeru

Postup

  1. Vajíčka olupte a nakrájejte na kostky.
  2. Smíchejte majonézu, citronovou šťávu, mletou cibuli, sůl, pepř a celer.
  3. Vytvoříte si jakýsi dip, který potom pomalu smícháte s nakrájeným vejcem. 
Skvělý recept na vajíčkový salát
Zdroj: incredibleegg.org

V České republice není přesně definováno, jak by měl vypadat sváteční velikonoční oběd. V domácnostech se vždy oběd vařil podle toho, co daná rodina preferovala, na co měla peníze a podobně. Přizpůsobit si tak můžete velikonoční pokrm svým chuťovým buňkám. 

Jak má vypadat velikonoční menu podle vzoru?

Zajímá vás přesto, jak by mohlo nebo mělo vypadat velikonoční menu? Pokud vás zajímá, která jídla jsou vzorem Velikonoc, dáme vám ještě pár tipů. 

Během svátků by na slavnostním stole rozhodně nemělo chybět sladké pečivo. K nejtradičnějším zpracováním patří sladký mazanec zvaný bochánek, jidáše, beránek, zajíček, velikonoční koláče, perníky nebo cukroví. Hutná sladká jídla si třeba dejte na snídani nebo svačinu. Ta lehčí se pak hodí ke kávě. Samozřejmě poslouží i jako občerstvení pro návštěvu či hodovníky.

K hlavnímu chodu se bude jistě hodit nějaká dobrá polévka. Velice oblíbenou a vydatnou je polévka šmigrustovka, která je obvykle servírována na Velikonoční pondělí.

Z masitých pokrmů je tradiční pojídat velikonoční sekanou na různé způsoby nebo také telecí pečeni. K večeři si vlastně můžete dát něco od oběda nebo zpracovat množství vajec, které jste využili na kraslice. Velice dobrá je také tradiční velikonoční nádivka.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X