Na tradiční tabuli nemůže chybět pečený velikonoční věnec.
Jeho příprava není vůbec složitá, každá hospodyňka to zvládne.
Máme pro vás výběr těch nejlepších receptů.
Překvapte o Velikonocích své hosty a koledníky tradičním pletencem!
Plněný velikonoční pletenec
Tento věnec s ořechovou náplní pochází z Maďarska.
Suroviny:
- droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- lžička soli
- vanilkový extrakt
- šťáva z půlky citronu
- citronová kůra
Náplň:
- 150 g nesoleného másla
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
Postup přípravy:
- Z droždí a mléka si připravte kvásek, který necháte 5 – 10 minut odležet.
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
- Následně přidejte máslo a kvásek a míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Z těsta připravte bochník, vyjměte z misky, zakryjte hadrem a nechte odpočívat alespoň hodinu, než těsto nakyne.
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
- Na náplň si smíchejte nasekané vlašské ořechy, cukr a máslo v menší misce.
- Teď už máte těsto uležené, tak je můžete rozválet na pomoučeném povrchu.
- Na vyválené těsto poklaďte připravenou náplň.
- Smotejte, jako byste připravovali štrúdl a z těsta utvořte kruh – viz foto.
- Z vnější strany těsto nakrájejte tak, abyste jej nepřeřízli a vnikl tak květinový motiv – viz foto.
- Celý povrch věnce potřete rozkvedlaným vejcem.
- Vložte do trouby a pečte cca 15 – 20 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
- Podávejte s čerstvou kávou.
Citronový věnec z pusinek
Neholdujete příliš kynutému těstu nebo se jeho přípravě z nějakého důvodu vyhýbáte? Pak třeba vyzkoušejte tuto variantu z nekynutého těsta.
Suroviny:
Pusinky:
- 6 bílků
- 350 g moučkového cukru
- 2 lžičky vinného octa
- 25 g kukuřičné mouky
Náplň:
- 6 žloutků
- 350 g moučkového cukru
- Šťáva ze 4 citronů
- 225 g másla
- 450 ml smetany
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
- Z bílků si vyšlehejte sníh, dokud nebude dostatečně tuhý a postupně pomalu přisypávejte a všlehejte cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.
- Ocet a kukuřičnou mouku smíchejte v hrníčku do hladka a přimíchejte do sněhu.
- Polovinu připravené směsi na pusinky rozložte na plech, abyste z nich vytvořili kruh.
- Ze zbytku směsi utvořte cukrářskou trubičkou vršek pusinek, které umístíte rovnoměrně okolo kruhu.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, dokud pusinky nebudou zcela tuhé a půjdou jednoduše sloupnout z pečicího papíru.
- Mezitím si připravte náplň – v misce nad hrncem s vařící vodou si rozpusťte žloutky, cukr a citronovou šťávu, postupně přidávejte máslo. Po zchladnutí přidejte našlehanou smetanu.
- Touto směsí pomažeme upečený a zchladlý pusinkový kruh, který následně pokryjeme upečenými pusinkami – viz foto.
- Dozdobíme citronovou kůrou a čokoládovými vajíčky.
Objevte další recepty
Kynutý velikonoční pletenec
Na kynutém pletenci se nedá příliš zkazit. Stačí k tomu pokojová teplota droždí, pilné ruce a trocha trpělivosti.
Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 1 lžička mouky
- 80 g cukru
- 125 g másla
- 300 ml mléka
- 2 kostky droždí
- citronová kůra
- 1 vejce
Postup přípravy:
- Do mísy si prosejte mouku, do které přidáte cukr, suché droždí, citronovou kůru, sůl a dobře pomíchejte.
- Ve vlažném mléce rozpusťte máslo a přidejte do mísy.
- Míchejte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odlepovat od stěn mísy, dle chuti můžete přidat rozinky.
- Nádobu překryjte utěrkou a nechte těsto vykynout asi po dobu 2 hodin.
- Ručně rozdělte těsto na 3 stejné kusy, které převálíte do dlouhých rolí o průměru asi 2,5 cm.
- Tyto role spojte na jejich vrcholu a spleťte je jako vánočku.
- Spletený cop spojte do kruhu – viz foto.
- Věnec potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete posypat plátky mandlí.
- Vložte do trouby a pečte cca 20 – 30 minut, než bude povrch zlatavý.
Věnec z kynutého těsta
Velikonoční kynutý věnec zvládnete i vy. Bát se toho nemusíte. Odvděčí se vám poctivou chutí.
Suroviny:
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 kostky suchého droždí
- ½ hrknu rozpuštěného másla
- ½ hrnku cukru
- ½ lžíce soli
- 1 hrnek podmáslí
- 2 žloutky
- 2 bílky
- sezamová semínka
Postup přípravy:
- Ve velké míse smíchejte 1 hrnek mouky s cukrem a solí.
- Ve středu udělejte důlek, do kterého vložíte droždí, lžičku cukru a ¼ hrknu podmáslí, dobře promíchejte.
- Směs odstavte, aby mohly kvasnice pracovat.
- Zbývající ¾ hrnku podmáslí smíchejte s máslem a jemně zahřívejte na mírném plameni, dokud nebude podmáslí vlažné a máslo změklé, ale ne roztavené.
- Vykynuto kvasnice smíchejte s moukou, postupně přidávejte mléko a máslo.
- Přidejte žloutky a ½ hrnku mouky, důkladně promíchávejte, dokud nebude tělo hladké a elastické – cca 8 minut.
- Pokud se vám zdá těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout zhruba 2 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a vyválejte do dlouhých „lan“.
- Tato lana položte na připravený plech a spleťte do copu, následně spojte do věnce a posypte seznamovými semínky – viz foto.
- Opět nechte chvíli nakynout přikryté utěrkou.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia, dokud těsto nezezlátne.
Italské minivěnce s čokoládou
Nechce se vám do přípravy velkého věnce? Pak vyzkoušejte recept na velikonoční věnce v mini podobě.
Suroviny:
- 1,25 hrnku plnotučného mléka
- Hnědý cukr dle chuti
- 2,5 lžičky suchého droždí
- 1/3 hrknu nesoleného rozpuštěného másla
- 2 velká vejce
- balíček vanilkového cukru
- lžička soli
- 5 hrnků hladké mouky
- ½ hrnku čokoládových lupínků
- kokos na posypání
Postup přípravy:
- Z mléka, špetky hnědého cukru a kvasnic si připravte kvásek, který necháte cca 5 minut odstát, aby mohly kvasnice pracovat.
- V míse si zatím smíchejte 3,5 hrnku mouky, cukr, sůl, rozšlehaná vejce, čokoládové lupínky a přidejte kvásek.
- Následně přidejte zbytek mouky a vytvořte soudržné těsto a míchejte cca 4 – 5 minut.
- Překryjte misku hadrem a nechte těsto odpočívat, aby pěkně nakynulo.
- Cca za 2 hodiny těsto vyjměte a připravte z něj 12 stejných kusů. Každý z nich nakrájejte na 3 válce, které spojíte do copu.
- Všechny copy spojte do věnců – viz obrázek.
- Minivěnce rozložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte kokosem. Pokud chcete odekorovat, vložte do každého obarvené vejce – viz obrázek.
- Pečte v předehřáté troubě cca 15 – 20 minut, až bude těsto zlatavé.
Při přípravě tradičního velikonočního pečeného věnce se vám ale meze nekladou – můžete do těsta přidat spoustu ingrediencí, přesně podle vaší chuti.
Na dochucení těsta můžete použít:
- rozinky
- mandle
- kandované ovoce
- tvaroh
- smetana
- čokoláda – hořká, mléčná, bílá
- kokos
- ořechy
- sušenky
Pokud nejste zrovna příznivcem sladkého pečiva – žádný problém! Připravte si velikonoční pletenec jednoduše naslano. Do těsta prostě nepřidáte cukr, ten nahradíte pár špetkami soli a slaná varianta je na světě!
Proč tedy zrovna nepřipravit obě dvě verze a nechat koledníky, aby si vybrali, na co mají zrovna chuť? To pak to koledování půjde samo, a pokud ne, mohou se ty nejznámější koledy naučit z našeho dalšího článku.
Možností občerstvení pro koledníky je hned několik. Také by se vám mohly zamlouvat recepty na velikonoční muffiny nebo perníčky s velikonočními motivy.
A čím je možno slanou variantu naplnit?
- špenát
- vejce
- losos
- tuňák
- krémový sýr
- plísňový sýr
- tvarůžky
- šunka + sýr
- zeleninová směs
Příprava velikonočního věnce není zase tak složitá, jak by se to možná na první pohled zdálo – proto s chutí do toho – a hlavně si pořádně zamlsejte, vždyť Velikonoce jsou jen jednou ročně!