Co je typické pro severskou zemi, známou svými zelenými kopci, tradiční kulturou a nevlídným počasím?
Dostanete v Irsku také své velikonoční vajíčko? Nebo si ho musíte tvrdě zasloužit?
Zajímá vás, jaké jsou zde tradice, zvyky i velikonoční jídla, která se servírují na sváteční tabuli?
To, společně s tipy, kam na jaře v Irsku vyrazit, jsme pro vás připravili v následujícím článku, ve kterém se dozvíte vše o oslavách irských Velikonoc.
Kdy se slaví Velikonoce v Irsku?
Původní název Velikonoc pochází od pohanské bohyně Eostre a přenesl se postupně do všech anglosaských zemí, včetně USA. Původní rituály se dodnes v některých částech země dodržují, nicméně, Irsko je silně křesťansky založenou zemí, proto má toto nábožebství dnes na svátky největší vliv.
Velikonoce i zde začínají 40 dnů před samotnými svátky, a toto období je úzce spjato s držením půstu, které se dodnes v mnoha rodinách striktně dodržuje. Nejí se maso i málo omastku, a to od popeleční středy, až do Velkého pátku, který je z hlediska dodržování tohoto pravidla nejpřísnější. Podniky mají toho dne v Irsku zavřeno, včetně pohostinství a v mnoha rodinách se nejí vůbec nic.
Oproti tomu na velikonoční neděli, kdy dochází k zmrtvýchvstání, vrcholí veškeré období oslav. Lidé se od rána baví, hoduje se, konají se jarmarky i koňské dostihy. Bujaré oslavy podporuje také fakt, že o velikonočním pondělí se nechodí do práce a je možné po náročné neděli spočnout.
Účast na bohoslužbách je zde samozřejmostí, je také zvykem, že se lidé ne Velikonoce odívají do nových šatů.
Věděli jste, že v Dánsku se příchod jara oslavuje v plném proudu? Pojďte si s námi vyrobit typické gækkebreve a oslavit tak Velikonoce v Dánsku!
Jak je to v Irsku s velikonočním vajíčkem?
Během celého půstu se v Irsku vejce nejedí. Zdobí se a šetří právě na období velikonočních oslav. Původně se však rozdávala a zdobila pouze ta snesená na Velký pátek, protože značila boží požehnání. Každý člen rodiny dokonce tehdy ke snídani jedno snědl, aby mu štěstí přálo.
Co je však v Irsku největším hitem v této době? Jsou to vajíčka čokoládová, která se podávají na velikonoční neděli odpoledne a mají zde hlubokou tradici. První z nich vyrobili bratři Cadburyové v roce 1875, mělo hladký povrch a bylo plněné kapkami čokolády obalenými v cukru. Bratři se poté inspirovali zdobením vajíček, přidali na jejich povrch marcipánové květy, postupně se propracovali až k lahodné náplni a dnes je Irsko ve spotřebě svých čokoládových vajíček mezi leadery na celém světě.
Krom záliby v čokoládě je také na Velikonoce v Irsku zvyk hon na velikonoční vajíčka, která pro děti schovává po celém domě a také na zahradě velikonoční zajíček.
Objevte podobné tipy
Tradice a zvyky na Velikonoce v Irsku
S počátkem jara v Irsku probíhá mnoho tradičních událostí, které v zemi existují již od dob, kdy v ní žili Keltové.
Cluideog
Jednou z takových starých tradic je právě Cluideog. Děti si zpěvem před rodinou a sousedy vysloužily syrová vejce, která potom společně opékaly na poli na ohni. Skořápky z těchto pečených vajec se uchovávaly, protože je děti následně ozdobily na prvního května a pověsily na májový keř. May Day – známý také jako Bealtaine je tradičním keltským svátkem.
Dnes je Cluideog pořádán spíš, jako piknik bez ohně. Děti se sejdou a pojídají vařená vejce s chlebem a zeleninou.
Koláčový tanec
Radostné oslavy jara jsou v Irsku bohaté na zábavu a ke každé takové patří i pořádná tancovačka. Pokud si na velikonoční neděli šlápnete do kroku, můžete na zábavě vyhrát celý koláč. Tento zvyk patří k velice starým tradicím, které na území Irska přetrvávají dodnes. Ale pozor, zapomeňte na klasického cloumáka, Irové jsou v tanci dost nároční!
Koulení vajíček
Pokud se na Velikonoce už pro plné břicho nemůžete hnout, zúčastněte se tradičního koulení vajíček. Princip je v tom, že soutěžící pomocí vařečky či lžičky kutálí vejce ze svahu ke stanovenému cíli. Kdo jej tam dopraví v nejucelenější formě, vyhrává.
Symboly Velikonoc v Irsku jsou mladí beránci, vajíčka, jarní květiny a ptáci.
Irské velikonoční pokrmy
Mezi tradiční jídla podávaná o velikonoční neděli v Irsku patří pórková polévka, jarní jehněčí pečeně, hovězí maso, pečená šunka a vařená slanina. Uzený losos nesmí na svátečním stole chybět, podává se formou předkrmů a má v Irsku velkou tradici. Poté už přichází na řadu pečená jehněčí kýta, která je v Irsku velice populární a podává se takřka po celý rok. Typické jsou také brambory, které se pečené podávají ke všem pokrmům, společně s kapustou.
Hot cross buns
V překladu – horké housky s křížem – se dají sehnat v obchodech v Irsku po celý rok, ovšem, jejich vzhled s křížem na povrchu je jednoznačně spojen s obdobím Velikonoc. Housky jsou nasládlé, kořeněné a v rodinách velice oblíbené.
Pokud si je chcete připravit doma, máme pro vás jeden skvělý recept!
Ingredience:
- 300 ml plnotučného mléka (+ další 2 polévkové lžíce)
- 50 g másla
- 500 g chlebové mouky
- 1 lžička soli
- 75 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 7 g sušeného droždí
- 1 rozšlehané vejce
- 75 g rozinek
- 50 g citrónové kůry
- kůra z 1 pomeranče
- 1 jablko, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička směsi koření
Na kříž:
- 75 g hladké mouky a další na poprášení
Na polevu:
- 3 lžíce meruňkového džemu
Postup práce:
- Přiveďte 300 ml plnotučného mléka k varu, pak ho odstavte z ohně a přidejte 50 g másla. Nechte mírně vychladnout.
- Do mísy dejte 500 g mouky, 1 lžičku soli, 75 g krupicového cukru a 7 g sušeného droždí.
- Uprostřed udělejte důlek. Vlijte teplé mléko, máslo a přidejte 1 rozšlehané vejce. Pomocí dřevěné lžíce vše dobře promíchejte a pak vše spojte rukama, až vznikne lepivé těsto.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte ho tak, že ho jednou rukou přidržíte a druhou rukou roztáhnete, pak ho přeložíte zpět na sebe. Postup opakujte po dobu 5 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné.
- Těsto vložte do olejem vymazané mísy. Přikryjeme ho naolejovanou potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu nebo dokud se zdvojnásobí. Pokud do něj zatlačíte prstem, měl by zůstat důlek.
- Když je těsto stále v míse, přisypte 75 g rozinek, citrónovou kůru, kůru z 1 pomeranče, 1 nadrobno nakrájené jablko a 1 lžičku mleté skořice.
- Vymíchejte těsto a dbejte na to, aby se vše dobře rozprostřelo. Necháme kynout ještě 1 hodinu nebo dokud se těsto zdvojnásobí, opět přikryté dobře naolejovanou potravinovou fólií, aby se na něm neudělala kůrka.
- Těsto rozdělte na 15 stejných dílů (asi 75 g na díl). Každý kousek rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše do hladké koule. Urovnejte je na jeden nebo dva plechy vyložené pečícím papírem a nechte si dostatek místa, aby se těsto mohlo roztáhnout. Přikryjte je (ale nebalte) další naolejovanou potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte je ještě 1 hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 220 stupňů.
- Smíchejte 75 g hladké mouky s asi 5 lžícemi vody, abyste vytvořili těsto na kříž – vodu přidávejte po 1 lžíci, abyste získali hustou hmotu.
- Hmotu vložíme do zdobícího sáčku s malou tryskou.
- Vytvořte na houstičkách kříže.
- Pečte 20 minut, dokud hot cross buns nezezlátnou.
- Jemně zahřejte 3 lžíce meruňkového džemu, aby se rozpustil, a poté ho přeceďte, abyste se zbavili případných kousků. Ještě teplou marmeládou potřeme vrch teplých houstiček a nechte vychladnout.
Simnelův dort
Jedná se o tradiční sladký dort, který už se dnes chystá spíš ojediněle. Připravuje se zpravidla ze sušeného ovoce, koření, irské whisky a marcipánu a jeho zvláštností je, že je zdoben 11 marcipánovými kuličkami, které představují apoštoly, (bez Jidáše pochopitelně).
Kam se v Irsku o Velikonocích podívat?
Pokud se chystáte do jarního Irska, nemůžete udělat chybu! Ostrov kvete všemi barvami, po loukách se potulují nově narozená jehňátka a dojem ve vás tato země již nemůže udělat romantičtější. Přinášíme několik tipů, co při jarních toulkách touto zemí nevynechat.
Zastávka na ovčí farmě
S Velikonoci v Irsku přichází i nové zrození a tím nejroztomilejším symbolem jsou právě jehňátka. Mnoho farem nabízí exkurze, při kterých poznáte hospodářství, práci pasteveckých psů, co je však nejlepší je příležitost pomoci farmářovi malá jehňátka nakrmit.
Národní park Burren
Pokud volíte pohybové aktivity, přivítá vás velkolepý národní park Burren, jehož krajina se s jarem zahalí do kabátu divokých květin. Podívaná, kterou tato vápencová přírodní scenérie na jaře chystá je úchvatná natolik, že ji jinde neuvidíte. Na jednom místě se zde slučují druhy květin, které rostou od Středozemního moře po Arktidu.
Kam za čokoládovými vajíčky
Dopřejte si trochu odpočinku v Parknasilla resort. Na 500 akrovém pozemku se zde každoročně koná věhlasný hon na velikonoční vajíčka, který si užijete vy i vaši nejmenší. Kromě čokoládových pochoutek se zde můžete těšit na nádhernou krajinu a odpočinek v lázních. Mimoto si můžete objednat exkurzi v nedaleké čokoládovně Lorge, kde vás šéfkuchař zasvětí do tajů čokolády a budete si ji moci i sami vyrobit.
Slunečný West Cork
Vše, co tato země nabízí vám představí i neprávem opomíjený West Cork. Tři nejjižnější poloostrovy Irska vás zaujmou rozmanitostí krajiny, ale i možnostmi, co zde podniknout. Co je však pro tuto oblast zcela typické je vlastní mikroklima, díky kterému se v těchto deštivých končinách snadněji setkáte s teplými slunečními paprsky.
Vyrazte s námi na pravý a nefalšovaný hon na velikonoční vajíčka na skok k sousedům přes Irské moře! Pojďte se s námi dozvědět vše o pravých britských Velikonocích!
Jarní Irsko je nádherné, plné tradic, které sahají daleko do minulosti i dobrého jídla. Cestovat zde s jarem je skvělou možností, jak zemi poznat, aniž by vás na každém kroku obklopovaly davy turistů, snadno se také dostanete k atrakcím a blíž pohlédnete keltských zvyklostem, které se v zemi stále dodržují. Oslavy Velikonoc v Irsku jsou jednoznačně událostí, kterou musíte osobně zažít!