Pro ty z nás, kteří neholdují tradičním velikonočním cukrovinkám, je tu modernější náhrada, známá snad po celém světě. Jde o velikonoční muffiny.
Jsou relativně jednoduché, vhodné pro začínající kuchařku a existuje jich celá řada. Ze seznamu můžeme zmínit například:
- sladké,
- slané,
- zeleninové,
- ovocné,
- plněné,
- máslové,
- pudingové atd .
My vám přinášíme hned pět různých receptů, díky kterým si toto netradiční velikonoční mlsání můžete přichystat i vy.
Velikonoční muffiny s krémem
Receptů na velikonoční muffiny je hned několik, ale my začneme právě touto krémovou variantou.
Suroviny:
Na těsto:
- 80 g máslo
- 280 g hladká mouka
- 2 ks vejce
- prášek do pečiva 1/2
- 200 ml zakysaná smetana
- 1 hrst oříšky
- 2 lžíce skořice – mletá
- 120 g cukr
Na krém:
- 125 g máslo
- 450 g moučkový cukr
- 200 g pomazánkové máslo
- čokoláda čokoládová vajíčka na ozdobu
Postup:
- Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak jej utřete s cukrem, vejci, a skořicí. Vmíchejte mouku prosátou s kypřícím práškem a nakonec do těsta přidejte i zakysanou smetanu a oříšky podle libosti.
- Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte je do dvou třetin těstem. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut.
- Na krém si smíchejte pomazánkové máslo s rozměklým obyčejným máslem a přidejte moučkový cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud není krém nadýchaný.
Velikonoční muffiny na slano
Pokud spíše holdujete slanému, pak oceníte tuto obměnu receptu.
Suroviny:
- 300 g anglické slaniny nakrájené na nudličky
- 200 g mladého špenátu nebo otrhaných mladých kopřiv
- 250 g hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 80 g zralého čedaru (nastrouhaného nahrubo)
- 2 vejce
- 75 g másla rozpuštěného a zchladlého
- 250 ml podmáslí
- pažitka – malý svazek nasekaný
Postup:
- V míse smícháme mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a většinu sýra.
- V druhé misce si prošleháme vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijeme k suchým přísadám a krátce promícháme, jen aby se těsto smísilo.
- Přimícháme zchladlou opečenou slaninu, spařený (vymačkaný) špenát nakrájený na hrubo a pažitku najemno.
- Těsto vkládáme do formy na muffiny (jednu velkou lžíci) vyloženou čtverečkem pečícího papíru.
- Posypeme zbylým sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200 °C 20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou.
- Po upečení muffiny potřu olejem, aby se krásně leskly, není to nutné.
Dvojbarevné muffiny plněné marmeládou
Takový marmeládový velikonoční muffin potěší i koledníky. Stačí se zakousnout.
Suroviny:
- 2,5 hrnku hladké mouky
- necelý 1 hrnek cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1,25 – 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1,25 – 1,5 čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička soli
- 1,5 – 1,725 hrnku podmáslí (+ asi 1 lžíce do kakaového těsta)
- 2 vejce
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 100 g hořké čokolády nakrájené na kousky
- marmeláda podle chuti
Postup:
- Rozehřejeme si troubu na 200 °C.
- V jedné míse si smícháme mouku, hrnek cukru, prášek do pečiva a jedlou sodu a sůl. V druhé podmáslí, vejce a máslo (vše v pokojové teplotě, jinak máslo začne tuhnout a vytvářet hrudky – v takovém případě doporučuji směs na chvilku zahřát, např. nad parou) a nakonec přidáme vanilkový cukr. Postupně pak přimícháváme sypkou směs.
- Pokud bude těsto moc tuhé, je možno přidat trochu podmáslí, ale mělo by být poněkud hustší konzistence.
- Těsto rozdělíme na půl a do jedné části přimícháme kakao. Směs může ještě zhoustnout, proto přidáme lžíci podmáslí (nebo mléka).
- Do připravené formy vyložené papírovými košíčky dáme dospod po lžíci kakaového těsta, na ni zhruba čajovou lžičku marmelády a přikryjeme lžící vanilkového těsta, které posléze posypeme kousky čokolády a dáme péct na 20 – 25 minut.
- Světlou jsem dala nahoru hlavně asi z estetických důvodů, že čokoláda vynikne lépe na světlém povrchu než na kakaovém.
Objevte další recepty
Velikonoční zájíčkové muffiny z podmáslí
Zajíčkové košíčky jsou další milou výslužkou pro koledníky.
Suroviny:
Těsto:
- 2,8 hrnek hladká mouka
- 0,5 lžička sůl
- 0,5 lžička jedlá soda
- 225 g máslo
- 2 hrnek cukr
- 2 lžička vanilkový extrakt
- 4 ks vejce použijte velká vejce pokojové teploty
- 1 hrnek podmáslí
Krém a zdobení:
- 450 g smetanový sýr pokojové teploty
- 225 g máslo pokojové teploty
- 1,8 lžička vanilkový extrakt
- 1 špetka sůl
- 6 hrnků moučkový cukr
- marcipán bílé a růžové barvy
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyskládejte si formu na muffiny papírovými košíčky a vršek formy vymažte máslem, aby se vám vršky košíčků nepřichytily. Ve středně velké misce smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu a dejte stranou.
- V jiné středně velké míse vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vanilku a vejce a šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Postupně přimíchávejte střídavě směs mouky a podmáslí. Míchejte, dokud se těsto hezky nespojí.
- Lžící naplňte formu na muffiny téměř po okraj. Pečte zhruba 20 – 25 minut, dokud nejsou muffiny dozlatova upečené. Můžete vyzkoušet špejlí, zda jsou již hotové. Nechte vystydnout ve formě asi 15 minut.
- Než muffiny vychladnou, připravte si krém na ozdobu. V míse smíchejte krémový sýr, máslo, vanilku a sůl. Šlehejte, dokud směs není úplně spojená. Poté přidejte prosátý moučkový cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs nadýchaná.
- Když jsou muffiny vychladlé, ozdobte je krémem, použijte mazací nůž nebo špachtli. Na vršek krému si vytvarujte z marcipánu ouška a nos a muffiny jimi dozdobte.
Nádivkové muffiny
Velikonoční nádivka je jedním z klasických jídel patřící k tomuto svátku. Udělat si ji můžete i do formy na muffiny. Výhodou je, že se nejen rychleji upeče, ale už ji nemusíte krájet.
Suroviny:
- 7 rohlíků
- 1 hrnek mléka
- 4 vejce
- 50 g másla
- 100 nastrouhaného sýru (jakýkoliv máme rádi)
- 150 g slaniny nebo uzeného masa
- sekaná petrželka
- muškátový oříšek
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup:
- Rohlíky si nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem.
- Přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájenou slaninu, sůl a koření.
- Vše důkladně promícháme.
- Z bílků ušleháme sníh, který opatrně přimícháme k těstu.
- Těstem plníme vymazanou formu na muffiny,
- Pečeme při 180 °C asi 15 minut.
Kakaovo-jablečné košíčky plněné povidly
Velikonoční sladké pečení nemusí být náročné. Jde to i jednoduše a chutně.
Suroviny:
- 3 vejce
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 100 g másla
- 1,25 hrnku hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 4 lžíce kakaa
- 2 jablka
- 12 lžiček povidel
- čokoládová poleva (na dozdobení)
Postup:
- Celá vejce utřeme s cukrem. Máslo si rozpustíme a pomalu ho vmícháváme do vajec.
- Pak přidáme prosátou mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem. Jablka najemno nastrouháme a vmícháme do těsta.
- Do formy na muffiny vložíme košíčky. Do každého košíčku dáme cca 2 polévkové lžíce těsta. Pak do středu dáme lžičku povidel a doplníme do 2/3 košíčku těstem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 20-25 minut. Necháme vychladnout a pak dozdobíme polevou a sypáním podle své fantazie.
Pár informací na závěr
Kromě pečení muffinů můžete samozřejmě využít i celou řadu tradičních receptů. Podívejte se například, jak upéct lahodný mazanec nebo domácího velikonočního beránka.
Při pečení a zdobení muffinů se používají nejrůznější tvarohové krémy, máslové krémy, vyšlehaná vajíčka, čokoláda na všechny způsoby, marcipán, bonbóny a další. Až na základní těsto lze vlastně tuto pochoutku upravit každému dle jeho vlastní chuti.
Nazdobit si je můžete opět dle nálady, chuti, nebo svátečního času. Vhodné totiž nejsou jen na Velikonoce, ale i na Vánoce nebo třeba na narozeninovou oslavu.