Velikonoční sekaná je oblíbeným svátečním jídlem. Objevuje se na stolech nejenom u nás, ale také u našich sousedů.
Sekanou se tradičně uctívá Bílá sobota nebo Velikonoční ráno. Udržujte tradice a vyberte si jeden z chutných receptů.
Není na tom opravdu není nic složitého, tak tedy s chutí do toho!
Domácí velikonoční sekaná
Tradiční velikonoční sekaná, jak ji všichni známe.
Suroviny:
- 1 kg mletého masa dle chuti
- sůl
- pepř
- majoránka
- 2 vejce
- ¾ šálku mléka
- ½ šálku slaniny
- 1 cibule
- sádlo
- strouhanka
- česnek
Postup přípravy:
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, vejce, sůl a pepř, majoránku, česnek a strouhanku.
- Pořádně promněte prsty, až bude vše hladce spojené, vytvořte z něj bochník.
- Přidejte polovinu připravené nakrájené slaniny.
- Zbytek slaniny posmažte na cibulce, dokud nebude zkaramelizovaná a nechte vychladnout.
- Zchladlou slaninu přidejte do směsi a ochutnejte, zda je dobře připravená.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia, po 15-ti minutách pečení stáhněte na 90 stupňů.
- Připravený bochník sekané potřete sádlem a pečte cca hodinu.
Rumunská kuřecí pečeně
Stejně jako u nás, i v Rumunsku servírují hospodyňky na velikonoční tabuli tradiční sekanou. Inspirujte se jejich receptem.
Suroviny:
- 0,5 kg kuřecích prsou
- 0,5 kg kuřecích jater
- 2 svazky jarní cibulky
- česnek
- kopr
- petrželka
- 8 vajec
- lžíce oleje
- lžíce másla
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Zvlášť povařte kuřecí prsa, kuřecí játra a 4 vejce.
- Na jemno si nakrájejte jarní cibulku, česnek, kopr a petrželku.
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, na kterém posmažíte jarní cibulku, až bude průsvitná.
- Uvařená prsa a játra nakrájejte na malé kousky, nebo nasekejte kuchyňským robotem.
- Rozehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Nachystejte si velkou mísu, ve které smícháte kuřecí prsa, játra, zbylá 4 vejce, osmaženou jarní cibulku, česnek, snítku kopru a petržel.
- Dochuťte solí a pepřem a vše pořádně smíchejte dohromady.
- Ze vzniklé směsi vytvořte jeden velký nebo tři malé bochníky, dovnitř kterých naskládáte uvařená vejce.
- ·Na každý bochník sekané položte kousek másla a vložte do trouby.
- Pečte 50 – 60 minut dozlatova – po vychladnutí nakrájejte na plátky a podávejte.
Francouzská velikonoční pečeně
I naši francouzští „kolegové“ si o Velikonocích pochutnávají na sekané – avšak v obalované sekané!
Suroviny:
Na těsto:
- 450 g mouky
- 300 g velmi studených kostek másla
- 150 ml studené vody
- 1 lžička mořské soli
Na sekanou:
- 9 vajec
- 1 žloutek
- 350 g vepřového masa
- 350 g libové klobásy
- 150 g šunky
- 250 g listů čerstvého špenátu
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sušených bylinek
- 20 ml olivového oleje
- 20 g másla
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
Těsto:
- V ledově studené vodě nechte rozpustit sůl.
- Mouku a ledové máslo vložte do misky a rozmíchejte kuchyňským robotem na nejvyšším stupni po dobu 6-ti sekund.
- Vzniklé „kuličky“ rukama rozválejte na vyrovnané těsto a nechte odpočívat v lednici po dobu 2 hodin.
Sekaná:
- Uvařte všechna vejce natvrdo.
- Na vedlejší plotýnce si dejte povařit špenát na 30 gramech másla.
- V chopperu si nasekejte šalotku s česnekem, následně přidejte olivový olej.
- Tuto směs smíchejte v misce s nakrájenou klobásou a šunkou, přidejte povařený špenát.
- Vzniklou směs dochuťte pepřem a solí a utvořte z ní bochánky.
- Uvařená vejce oloupejte a vložte doprostřed bochánků.
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
- Pečicí formy „vystelte“ těstem, které jste si nechali odestát v ledničce.
- Na těsto pečlivě vtlačte připravené bochánky – pozor na vzduchové kapsy – těsto by se mohlo rozpadnout.
- Těsto překlopte také přes vrchní nezakrytou část sekané, aby bylo maso zcela obaleno.
- Potřete vaječným žloutkem a dejte péci.
- Po vychladnutí řežte zoubkovým nožem na plátky a podávejte se salátem.
Objevte další recepty
Vegetariánská sekaná s kopřivou
I pro milovníky vegetariánského jídla máme tip na velikonoční sekanou s kopřivou.
Suroviny:
- 1 hrnek rýže
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 hrnek vařené čočky
- 1 hrnek čerstvých hub
- 1 vejce
- česnek
- pár lístků čerstvé kopřivy
- 2 hrnky kečupu
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Nalijte do hrnce 2 šálky vody a přiveďte k varu. Následně do ní vsypte rýži, ztlumte teplotu a pozvolna vařte pod pokličkou 20 minut.
- Mezitím si na malé pánvi ohřejte olej, do kterého přidáte osmahnout cibulku.
- Dále si v míse smíchejte uvařenou rýži, čočku, houby, vejce, spařenou a nasekanou kopřivu, osmahnutou cibulku, sůl a pepř a vše dostatečně promíchejte.
- Do připravené pečicí nádoby vše pořádně „vtlačte“ a celý povrch potřete připraveným kečupem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 45 minut.
Náš tip: Kromě sekané si také na Velikonoce můžete připravit pečenou kachnu. Podívejte se, jak na to!
Velikonoční jehněčí pečeně
Jehněčí maso je křesťanským symbolem Velikonoc. Pokud na vašem stole nemůže chybět, vyzkoušejte tuto sekanou pečínku.
Suroviny:
- 1 cibule
- 1 velké vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 kg mletého jehněčího masa
- ¼ hrnku strouhanky
- sůl
- pepř
- 1 lžíce worcesteru
- 6 lžic kečupu
- majoránka
- olej
Postup:
- Na oleji si orestujeme na jemno nakrájenou cibulku.
- Poté přidejte na jemno nakrájený česnek a restujte ještě chvíli.
- Po vychladnutí přimíchejte obě suroviny k masu.
- Dále přidejte rozšlehané vejce, sůl, pepř, worcester a majoránku.
- Vše smíchejte.
- Nakonec přisypte strouhanku, opět zamíchejte, vytvarujte bochánek, potřete kečupem a dejte péct na 190 °C.
- Pečte asi hodinu.
Německá velikonoční sekaná
Tento pokrm se v Německu proslavil již v 2. světové válce, kdy bylo maso nedostatečným zbožím – a od té doby je nedílnou součástí každých velikonočních svátků.
Suroviny:
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 cibule
- strouhanka
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- hořčice
- 3 lžíce nasekané petržele
- 3 vařená vejce
- 200 g slaniny
- 1 hrnek hovězího vývaru
Postup přípravy:
- Ve velké míse pořádně smíchejte maso, cibuli, 3 lžíce strouhanky, 2 syrová vejce, sůl, pepř, papriku, hořčici a petržel.
- Ze vzniklé směsi připravte na desce posypané zbytkem strouhanky široký plát.
- Na ten poklaďte uvařená vejce a „zabalte“ je.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Utvořený bochánek po celé ploše potřete hořčicí, na kterou „přilepíte“ plátky slaniny.
- Vložte do pečicí mísy a podlijte vývarem.
- Zakryjte alobalem a dejte péci.
- Podávejte s petrželkovými bramborami a dušenými zelenými fazolkami.
U každé sekané se držte hlavní zásady – méně je někdy více!
Dalo by se říci, že sekaná je, stejně jako velikonoční nádivka, vlastně jednoduchý recept – ale samozřejmě jen za předpokladu, že dodržíte správné dávkování – takže „méně je někdy více“.
Raději to nepřehánějte s kořením a se solí – vše se dá na talíři ještě dochutit, než abyste zjistili, že se vám ruka trochu ucukla a sekaná je přesolená, je v ní mnoho česneku či majoránky a tím pádem ztratily ostatní ingredience chuť.
Jak sekanou ochucovat?
Před tím, než začnete maso ochucovat, je potřeba jej pořádně prohnětat v rukou. Nejlépe bude, když vám z masa vznikne celistvá kaše. Pokud není moc nacucané – špatně se hněte. V tomto případě můžete použít také robota na mixování.
Čím jemnější směs bude, tím jednodušeji se bude rozpadat při krájení.
Jako první přidání sůl, pepř a vejce. Následně vmícháme hořčici, česnek, majoránku a cibulku – vhodnější je restovaná, než syrová.
Čím sekanou zahustit?
Každá hospodyňka vám na tuto otázku samozřejmě odpoví, že strouhankou. Pokud ale chcete, aby vaše sekaná voněla až na ulici, přidejte domácí strouhanku z tvrdých rohlíků. Kupovaná strouhanka se mele z vek, které nejsou tak chutné.
Absolutně nejlepším dochucením a zahuštěním je, když přidáte do masa starší rohlíky namočené v mléce. Mouce a solamylu se raději vyhněte – můžete je klidně nahradit i sekanými ovesnými vločkami.
Jak se vám recepty na velikonoční sekanou líbí? Jestli je vyzkoušíte, podělte se s námi v komentářích.