Jaký sladký zákusek nebo dezert si o velikonočních svátcích připravit?
Ať už vás navštíví rodina nebo přátelé, nebuďte zaskočeni.
Potěšit je můžete jedním z pěti receptů na velikonoční řezy.
Který byste si dali vy?
Velikonoční medové řezy na plech
Velikonoční pečení nemusí být žádná věda či alchymie. Pojďme si vyzkoušet něco jednoduchého.
Ingredience:
Na korpus:
- 3 vejce
- 190 g másla
- 3 lžíce medu
- 1 hrnek cukru
- 2 lžíce jedlé sody
- hladká mouka (množství podle hustoty)
Na náplň:
- 3 zakysané smetany
- moučkový cukr
Postup:
- Vejce si nad vodní lázní ušleháme s cukrem.
- V druhém rendlíku si rozpustíme máslo s medem.
- Pak vlažnou směs pomalu zašleháme do vaječné směsi.
- Nakonec přidáváme mouku.
- Těsto by mělo být dostatečně hutné na to, aby se dalo dobře válet a nelepilo se.
- Pak si těsto přemístíme na vál a rozdělíme na 4 stejné části.
- Vyválíme je na tenké pláty.
- Každý z plátů pečeme při teplotě 180 °C pár minut dozlatova.
- Mezitím si připravíme krém ze zakysané smetany a moučkového cukru podle chuti.
- Vychladlé pláty ořízneme a zarovnáme. (Zbytky si necháme na posyp.)
- Každý z plátů potřeme krémem a nakonec potřeme krémem i celý řez, který posypeme rozdrcenými zbytky korpusu.
Rychlé řezy s čokoládovým krémem
Tento recept na velikonoční řezy je také jednoduchý a přitom potěší každého strávníka kolem slavnostního stolu.
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 150 ml oleje
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ½ hrnku strouhaného kokosu
- 1 prášek do pečiva
- 3-4 zarovnané lžíce kakaa
- 1 lžička instantní kávy
- 1 vanilkový cukr
Čokoládový krém:
- 500 g zakysané smetany
- 150 g čokolády na vaření
- marmeláda
Postup:
- Vejce si vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- Pak postupně přiléváme mléko a olej.
- V jiné míse si prosejeme mouku a kakao, přidáme kokos, prášek do pečiva, kávu a zamícháme.
- Následně suché ingredience přidáme ke zbytku.
- Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
- Pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 25 minut.
- Mezitím si nachystáme krém.
- Čokoládu si rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout.
- Pak k ní přimícháme zakysanou smetanu.
- Vychladlý korpus potřeme marmeládou a čokoládovým krémem.
- Dáme vychladit do lednice.
Objevte další recepty
Čokoládové velikonoční řezy
Že čokolády není nikdy dostatek? Pokud patříte mezi její milovníky, pak se vám může zdát sympatický tento dezert.
Ingredience:
Na korpus:
- 6 vajec
- 5 lžic cukru
- 3 lžíce oleje
- 5 lžic polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém z mléčné čokolády:
- 400 ml smetany na šlehání
- 300 g mléčné čokolády
Krém z tmavé čokolády:
- 200 ml smetany na šlehání
- 100 g tmavé víceprocentní čokolády
Postup:
- Jako první si svaříme smetany a přidáme na kostičky nalámané čokolády podle receptu.
- Smetanu s čokoládou si necháme vystydnout, a pak je dáme alespoň na 4 hodiny do lednice.
- Žloutky si ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej a všechny suché suroviny.
- Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který pak zašleháme ke zbytku těsta.
- Pečeme na větším plechu při teplotě 170 °C asi 30 minut.
- Pak těsto rozdělíme na třetiny.
- Vychladlé smetany si vyšleháme do tuha.
- Krém z mléčné čokolády navrstvíme mezi korpusy a tmavým krémem potřeme celé řezy.
Ořechový velikonoční zákusek s citronovou polevou
Ořechy se svěžím citronem na povrchu. To nezní špatně, co?
Ingredience:
Na korpus:
- 60 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 4 vejce
- 200 g hrubé mouky
- 250 ml mléka
- ½ balíčku kypřicího prášku
- 30 g kakaa
- ovocný džus na polití
Na náplň:
- 400 ml mléka
- 200 g másla
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 150 g cukru moučky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- rum
Poleva:
- šťáva z citronu
- 2 lžíce horké vody
- 200 g cukru moučky
Postup:
- Máslo si utřeme s cukrem přidáme vejce jedno po druhém a pak přilijeme mléko.
- Pak přidáme mouku, kypřicí prášek, kakao a zamícháme.
- Těsto přelijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme při 150 °C asi 20 minut.
- Po upečení korpus pokropíme džusem.
- Krém si zhotovíme svařením mléka a mouky v hustou kaši.
- Máslo si utřeme s cukrem a přidáme k vychladlé směsi mouky a mléka.
- Přimícháme mleté ořechy, rum podle chuti a vanilkový cukr.
- Korpus rozdělíme na dvě poloviny.
- Polovinu vychladlého korpusu potřeme krémem a přikryjeme druhou polovinou korpusu.
- Polevu si uděláme smícháním horké vody a citronové šťávy a přidáme prosátý moučkový cukr.
- Hotovou polevou řezy potřeme a necháme ztuhnout.
Velikonoční zákusek se žloutkovým krémem
Příjemnou tečkou za hodovním menu může být i tento skvělý řez se žloutkovou pěnou.
Ingredience:
Na korpus :
- 4 bílky
- 130 g cukru krystal
- 85 g mletých vlašských ořechů
- 30 g kakaa
Na krém:
- 4 žloutky
- 100 g cukru moučky
- 1 rumový cukr
- 200 g másla
K dokončení:
- 100 g čokolády na vaření
Postup:
- Bílky si vyšleháme do tuha, pak po lžících zašleháme cukr.
- Do pevných bílků přimícháme ořechy a prosejeme kakao.
- Těsto si rozmežeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Dáme péci na zhruba 13 minut při 200 °C.
- Mezitím si nachystáme krém.
- Nad vodní lázní šleháme žloutky s cukrem a rumovým cukrem do tuha (vejce se nesmí začít vařit!).
- Po zchladnutí žloutků k nim zašleháme změklé máslo.
- Ještě horké pláty si nakrojíme na třetiny a necháme vychladnout.
- Na první plát neneseme krém, přiklopíme dalším plátem a opět naneseme krém.
- Horní plát potřeme rozpuštěnou čokoládou na vaření a dáme do lednice ztuhnout.
Řezy jsou velmi oblíbené pro svou náplň a lahodné krémy. Dají se připravit ze spousta surovin. My jsme si tedy uvedli jen zlomek, avšak vybrali jsme jedny z nejoblíbenějších.
Sladké si na Velikonoce, jako ostatně o každém svátku, dopřáváme opravdu rádi.
Nabízí se spousta dobrot, které jsou tradiční i netradiční.
K těm tradičním patří zejména nadýchané velikonoční mazance nebo sladké beránky na spousta způsobů.
Upéct si však můžete i různé koláče nebo oblíbené muffiny s motivy Velikonoc.
Jak se vám recepty na velikonoční řezy líbí? A jestli je vyzkoušíte, napište do komentářů, jak se povedly.