V Česku se o svátcích peče v každé domácnosti velikonoční mazanec.
Toto oblíbené sladké pečivo z kynutého těsta se ale připravuje všude malinko jinak.
Mazanec, neboli bochánek, se může připravovat různě, základ bude ale vždy stejný. Ale v žádném případě se nejedná o stejnou věc!
Přesvědčte se s našimi recepty a vyzkoušejte si letos na Velikonoce tohle sladké pečivo trochu jinak. Mám pro Vás hned 9 receptů.
Anglické velikonoční bochánky
Toto velikonoční pečivo se tradičně připravuje ve Velké Británii. Nepečou se velké kusy, ale dělají se maličké bochánky. Vypadají i chutnají výborně.
Suroviny:
- 450 g hladké mouky
- 2 sáčky sušeného droždí
- 50 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1 hřebíček
- 1 kulička nového koření
- špetka muškátového oříšku
- 50 g tmavých rozinek
- 50 g sušených meruněk
- 150 ml vlažného mléka
- 1 vejce, prošlehané
- 50 g rozpuštěného másla
Na křížek:
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce krystalového cukru
Postup:
- Mouku, droždí, krupicový cukr, špetku soli, koření a nakrájené sušené ovoce dáme do mísy a dobře promícháme. Uděláme uprostřed důlek, vlijeme do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo.
- Vypracujeme těsto a vyhněteme ho vařečkou do hladka. Pokud je moc hutné, přilijeme ještě vlažné mléko, pokud je naopak příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vyklopíme ho na pomoučněnou pracovní plochu, a ještě chvíli zpracováváme.
- Těsto potom dáme do máslem vymazané mísy, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto krátce propracujeme a rozdělíme na 12 dílů. (Nejlepší způsob je rozválet jej na váleček, nakrájet na čtyři díly a pak každý z nich na třetiny.)
- Z každého dílu vytvarujeme kuličku, ty poté rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem uděláme z vrchu zářezy ve tvaru kříže.
- Zakryjeme je utěrkou a necháme dalších 20 minut kynout, až opět zdvojnásobí objem.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
- Před pečením důkladně promícháme mouku s takovým množstvím vody, aby nám vznikla hustá pasta.
- Tou naplníme pevný plastový sáček, na kterém ustřihneme růžek a naplníme křížky, které jsme připravili v bocháncích.
- Vložíme do trouby a pečeme 12–15 minut dozlatova, až bochánky na poklepání budou znít dutě.
- V kastrůlku na mírném ohni rozpustíme krystalový cukr v 1 lžíci vody a směsí potíráme bochánky ihned po vyndání z trouby.
Velikonoční mazanec od babičky
Na Velikonoce má každá hospodyňka práce až nad hlavu. Takže i malá úspora času přijde vhod. Zkuste si upéct výborný ale také rychlý velikonoční bochánek.
Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 5 kapek mandlového aroma
- 2 lžíce rumu
- 5 lžic mléka
- 100 g rozinek
- 100 g mandlí
- 1,5 prášku do pečiva
- 1 rozšlehané vajíčko na potření
Postup:
- Rozinky a mandle zalijeme vařící vodou. Rozinky necháme chvíli louhovat a následně scedíme. Až vychladne voda, mandle po oloupeme a nasekáme nahrubo.
- Do mísy nasypeme moučkový a vanilkový cukr, přidáme 2 vejce a vše vyšleháme do bílé pěny. Následně přidáváme pomalu mandlovou tresť, změklé máslo, rum a tvaroh. Přidáme rozinky a polovinu nasekaných mandlí.
- Přes sítko prosejeme mouku s kypřícím práškem a pomocí vařečky vypracujeme těsto, které vytvarujeme do formy bochánku.
- Na vrchním středu vyřežeme nožem tvar kříže, následně celý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a zasypeme nasekanými mandlemi, které nám zbyly
- Vložíme na plech s pečicím papírem, vložíme do trouby, kterou jsme rozehřáli na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme dozlatova.
- Zhruba po 35-ti minutách zkusíme špejlí, jestli je bochánek již propečen. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Velikonoční mazance s drobenkou
Upečte si netradiční variaci na malé velikonoční bochánky, určitě vám budou moc chutnat. Drobenka dodá bochánkům lepší chuť – určitě si je zamilujete.
Suroviny – na 20 malých bochánků:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry
- 20 g čerstvých kvasnic
- 2 žloutky
- 1 žloutek na potření
Na drobenku:
- 2 lžíce mletých lískových oříšků
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- 2 plátky másla
- 2 lžíce jahodového džemu
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl. Rozpustíme si zvlášť mléko a máslo a necháme trošku zchladnout. Lžíci cukru odeberte a zbytek přidejte k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
- Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí společně s jednou lžící cukru a třemi lžicemi vlažného mléka. Kašičku z droždí vlijeme do připraveného důlku a přidáme asi půl lžíce okolní mouky.
- Potom mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě vzejít kvásek, dokud nezvětší svůj objem dvojnásobně.
- Následně přidáme žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto. S pomocí vařečky dostaňte do těsta co nejvíce vzduchu a potom znovu přikryjte utěrkou a nechce dalších 30 minut kynout.
- Nakynuté těsto rozválíme na asi 1 cm tlustou placku a nakrájíme na čtverečky. Čtverečky můžeme pro lepší a zajímavější chuť naplnit například tvarohem nebo marmeládou – a vytvarujeme bochánky.
- Hotové bochánky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme na plechu ještě 15 minut odpočinout.
- Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme mouku s oříšky, zpracujeme s máslem, a nakonec přidáme džem.
- Bochánky potřeme žloutkem a posypeme drobenkou.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 – 25 minut.
Velikonoční tvarohový bochánek bez droždí
Díky tvarohu a rozinkám je právě tato variace na tradiční velikonoční mazanec mnohem vláčnější, než jeho klasická verze.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g tvarohu měkkého
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 4 lžíce rumu
- 5 lžic mléka
- kypřící prášek
- rozinky, mandle
- 1 žloutek na potření
Postup:
- Do urtřeného vanilkového cukru s moučkovým postupně přidáváme tvaroh, máslo a rum. Dále přidáme kypřící prášek s moukou, rozinky, mléko a ¾ množství nasekaných mandlí.
- Ze vzniklého těsta vytvarujeme pěkný bochánek, která vložíme na plech. Nezapomeňte na pečicí papír.
- Než celý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, vyřezejte na jeho vrchol kříž. Následně posypejtem zbytkem mandlí.
- Troubu nastavíme na 200 stupňů Celsia, po 10ti minutách stáhneme na 160 stupňů Celsia a pozvolna dalších 30 minut dopékáme, až bude bochánek zlatavý.
Chutný kynutý bochánek
Kdo by neměl rád buchty tradiční buchty z kynutého těsta? Teď si můžete podobnou pochoutku připravit i na Velikonoce v podobě kynutého bochánku.
Ingredience:
- 350 g hrubé mouky
- 350 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 140 g krupicový cukr
- 3 dcl mléka
- 40 g droždí
- 180 g másla
- 3 žloutky
- rozinky
- mandle
- sůl
Postup:
- Všechny suroviny necháme přes noc na jednom místě, aby měly před pečením stejnou teplotu.
- V šálku smícháme a necháme vykynout trochu mléka, do kterého přidáme droždí, a po lžíci mouku s cukrem.
- V míse si smícháme cukry, mouku, rozdrobené máslo, špetku soli a muškátový oříšek. Ke vzniklé směsi přidáme vzešlý kvásek, žloutky a dle potřeby přidáváme zbytek mléka, aby nám vzniklo tužší těsto.
- Těsto musí být dobře propracováno – pokud se chytá na vařečku či na pracovní plochu, je třeba do něj přidat více mouky.
- Do vypracovaného těsta teď přidejme mandle a rozinky dle chuti – ale pozor, abyste jich nepřidali moc. Těsto by bylo poté moc těžké a obtížně by vzešlo. Necháme kynout zhruba půl hodiny.
- Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a navrch ještě posypeme nasekanými mandlemi.
- Vložíme do předehřáté trouby po dobu ¾ – 1 hodinu. Prvních 10 minut pečeme na 200 stupňů Celsia, následně stáhneme na 160 stupňů Celsia. Jestli je těsto hotové, zkusíte jednoduše dřevěnou špejlí.
- Nakonec, po zchladnutí pocukrujte a můžete se do něj pustit.
Objevte další recepty
Staročeský mazanec
Výtečnou variantou je také recept na velikonoční mazanec po staročesku.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 180 g másla
- 120 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 1 kostka droždí
- 50 g rozinek
- 1/4 litru mléka
- 10 g soli
- špetku mletého muškátového oříšku
- špetku rozemletého anýzu
- 1 vejce na pomazání
- 100 g nasekaných mandlí nebo ořechů na posypání
Postup:
- Připravíme si kvásek a rozpustíme máslo. Poté smícháme a necháme kynout asi 2 hodiny.
- Těsto si rozdělíme a uděláme 4 bochánky, ty potřeme každý vejcem a posypeme ořechy.
- Bochánky přikryjeme pečicím papírem a na něj dáme ještě alobal. Přikryté pečeme 35 minut a poté sundáme alobal i pečící papír. Necháme ještě asi 10 minut péci a tradiční staročeský mazanec je hotový.
Tvarohový mazanec
Máte-li rádi těsto mokřejší a vláčnější určitě vyzkoušejte mazanec z tvarohového těsta. Na přípravu navíc není ani nijak obzvlášť náročný.
Suroviny:
- 150 g másla
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
- tuk
- 2 balíčky prášku do pečiva
- 2 tvarohy
- nasekané mandle
- citronová kůra
- 2 lžíce rozinek
Postup:
- Smícháme všechny ingredience kromě nasekaných mandlí a vytvoříme těsto.
- To si položíme na vál a rozdělíme na poloviny. Připravíme si z nich dva mazance, které položíme na plech vyložený alobalem, jež zlehka vytřeme máslem.
- Mazance z vrchu nakrojíme a potřeme vejcem smíchaným s trochou mléka a následně posypeme mandlemi.
- Tvarohové mazance pečeme pomalu při 160 stupních asi hodinu.
Mokrý velikonoční mazanec
Po mokrém mazanci se vám budou dělat boule až za ušima. Na přípravu je sice trošku náročnější ale věřte, že opravdu stojí to za to. Tento vymazlený velikonoční mazanec si jistě všichni doma zamilujete.
Suroviny:
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 110 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g másla
- špetka soli
- citronová kůra, asi z jednoho citronu
- 1 vejce
- 40 g nasekaných mandlí + mandle na posypání
- rozšlehané vejce na pomazání
Postup:
- Do mísy přesejeme obě mouky a promícháme.
- V mouce uděláme důlek, do kterého nalijeme 2/3 mléka a přidáme droždí. Postupně ze stran přidáváme další mouku tak, aby začalo vznikat těsto podobné jako na palačinky.
- Poté zasypeme trochou hladké mouky a necháme na teplém místě asi půl hodinky.
- Tím budeme mít hotový takzvaný omládek. Do něj přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce, máslo, citronovou kůru a dolijeme zbytek mléka.
- Smícháme a vypracujeme hladké těsto. Přidáme nasekané mandle, znovu propracujeme a necháme pod čistou utěrkou 30 minut odpočívat.
- Poté těsto znovu rukama lehce propracujeme a vytvoříme bochánek. Mazanec dáme na plech a necháme v teple další hodinu kynout.
- Poté jej potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vršek nařízneme – tradičně se vyřezává křížek, na znamení ukřižování Ježíše Krista.
- Ve vyhřáté troubě na 160 stupňů pečeme mazanec asi 45 minut.
Skvělý hrníčkový mazanec
Těsto se vždycky lépe připravuje, když nemusíme pracně vážit každou surovinu zvlášť. Hrníčková metoda je úžasná – usnadní a urychlí každé domácí pečení.
Suroviny:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 9 lžic cukru
- 1/2 kostky rozpuštěného másla
- 1 lžíce droždí
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra
- nasekané mandle
- hrstka rozinek namočených v rumu
Postup:
- Z vlažného mléka, droždí a jedné lžíce cukru uděláme kvásek, který necháme odpočinout.
- V míse si smícháme zbytek cukru, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl.
- Zalijeme připraveným kváskem, přidáme rozpuštěné máslo, rozinky a nasekané mandle a těsto rukama propracujeme. Necháme vykynout asi hodinu.
- Z těsta vytvarujeme bochánek a nahoru uprostřed nařízneme křížek. Pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme na ozdobu mandlemi.
- Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem, při 180 stupních 20 minut, poté teplotu snížíme na 150 stupňů a dopečeme po dobu dalších asi 40 minut.
Náš tip: Vyzkoušejte také recepty na velikonoční věnec.
Tradice sladkých velikonočních receptů
Velikonoční mazanec je tradiční velikonoční pokrm a hodovní jídlo. Kromě těch velkých, které se dávaly na stůl, se pekly také malé mazance, které děvčata dávala chlapcům – koledníkům.
Zvykem bylo péct také bochánky obyčejnější, bez přidaných dobrot, na kterých si pochutnávala hospodářská zvířata, aby byla zdravá a plodná.
Dobře upečené se ale také pokládaly k potokům, cestám a polím, aby pole bylo hodně úrody, aby byla v potocích čistá voda a kdyby někdo náhodou zabloudil, aby našel rychle cestu zpátky domů.
Podle tradic se mazanec zadělává na bílou sobotu a těsto by mělo být stejné jako na vánočku. Velikonoční mazanec je symbolem slunce, proto by měl být kulatý a krásně žlutý. Když chtěly hospodyňky svůj mazanec vylepšit, dávaly do něj tvarohovou náplň.
Pokud máte mlsný jazýček, dá se mazanec vylepšit hned několika způsoby. Stačí do těsta místo mléka přidat smetanu, také můžete do těsta přidat kapku rumu, muškátový oříšek nebo klidně kakao. Ani lžička medu mazanci neublíží.
Vyzkoušet můžete prakticky cokoliv podle chuti. S takovým domácím mazancem budou každé vaše Velikonoce nezapomenutelné a dobré.
Jak dále recepty vylepšit?
Ať už pečeme velikonoční bochánek jakkoliv, k Velikonocům prostě tahle pochoutka neodmyslitelně patří.
A pokud rádi experimentujete a zkoušíte nové recepty, určitě rádi vyzkoušíte chutné recepty, které jsou oproti těm klasickým trošku vylepšené.
V žádné domácnosti na stole o Velikonocích bochánek nebo velikonoční mazanec nesmí chybět. Nabídněte letos koledníkům něco nového. Plněné bochánky jsou skvělým tipem.
Kromě tvarohové náplně nebo marmelády je ale můžete naplnit čímkoliv – podle vaší chuti.
Zajímavě budou chutnat třeba s ořechovou, povidlovou nebo makovou náplní. Při přípravě můžeme do těsta také přidat kandované ovoce nebo rozinky namočené v rumu. Rum těsto krásně provoní – a vy si tak ještě více pochutnáte.
V kuchyni se experimentovat může – je to jen na vás. Každý recept se vždycky dá ještě trošku vylepšit. Užijte si krásné a provoněné Velikonoce plné skvělých dobrot – tak jak to má být. Jaký je ten váš nejoblíbenější?