Ptáte se sami sebe, co si dáte jako velikonoční oběd v jednotlivé dny?
Mělo by být jídlo něčím specifické?
Pokud vám tyto otázky vrtají hlavou, my vám je zodpovíme.
V tomto článku se dočtete, jaký oběd si uvařit v jednotlivých dnech svatého týdne, na Boží hod velikonoční i na Velikonoční pondělí.
Velikonoční oběd o Škaredé středě
Jídlo o Škaredé středě by mělo napohled vypadat nevzhledně. Nakonec se však do něho s chutí zakousneme proto, jak je dobré. Tradičně se podávají trhance nasladko, různé nákypy nebo schválně nepovedené bramborové placky.
Špenátový nákyp s houbami
Nákypy celkově vypadají jako hrouda něčeho. Právě proto je můžeme zvolit jako velikonoční oběd na Škaredou středu.
Ingredience
- 280 g mraženého špenátu
- ¾ hrnku mléka
- 1 lžíce másla
- 2 velká vejce
- 2 stroužky česneku
- ¾ hrnku strouhané goudy
- ½ lžičky soli
- špetka pepře
- ½ cibule
- 50 g žampionů z plechovky
- muškátový oříšek
Postup
- Na másle si orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a přidáme špenát.
- Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a dusíme asi 5 minut.
- Špenát necháme vychladnout, přimícháme k němu žampiony, sýr, rozkvedlaná vejce a vše smícháme.
- Směs pak nalijeme do vymazané zapékací formy.
- Pečeme při 180 °C asi 35 minut.
Sladký velikonoční trhanec
Nejlepší je s jablky!
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 240 ml mléka
- 6 vajec
- 120 ml sladké smetany
- 2 lžíce cukru
- 2 vanilkové cukry
- 100 g rozinek
- špetka soli
- 4 lžíce rumu
- olej nebo máslo na smažení
- jablečný kompot
Postup
- Rozinky si spaříme a namočíme na půl hodiny do rumu.
- Žloutky si vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem, mlékem a smetanou.
- Přidáme sůl a hladkou mouku.
- Necháme půl hodiny odstát.
- Bílky si vyšleháme do tuha, a pak opatrně přidáme k těstu spolu s rozinkami.
- Smažíme na rozpálené pánvi z obou stran.
- Podáváme s jablečným kompotem.
Oběd na velikonoční Zelený čtvrtek
V tento den by na stole nemělo chybět nic zeleného. Součástí velikonočního tradičního menu by také měly být jidášky.
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolice má přesně takovou barvu, jakou na Zelený čtvrtek potřebujeme dostat na náš stůl.
Ingredience
- 1 ks brokolice
- 1 cibule
- vegeta
- 10 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup
- Brokolici umyjeme, rozdělíme na hlavičky.
- Cibuli si nakrájíme na jemno.
- Na másle si cibuli orestujeme, přidáme brokolici, chvíli restujeme, pak podlijeme vodou.
- Přidáme sůl, vegetu a pepř a vaříme do změknutí.
- Pak polévku rozmixujeme najemno a zahustíme smetanou.
Kočičí tanec
Máte-li rádi luštěniny, pak ochutnejte toto tradiční velikonoční jídlo, které je kombinováno s pšeničnými kroupami, česnekem a cibulí. Podává se obvykle s kysaným zelím.
Ingredience
- 250 g uvařené čočky
- 250 g uvařených krup
- 100 g uzené slaniny nebo masa z předešlého oběda
- 4 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- majoránka
- sůl
- pepř
- olej
Postup
- Slaninu nebo maso si nakrájíme na kostičky.
- Na trošce oleje si slaninu či maso osmažíme do zlatova.
- Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a chvíli restujeme.
- Pak přidáme čočku a kroupy.
- Opět chvíli restujeme, dochutíme a je hotovo.
Oběd na Velký pátek
Přestože je tento den významný smutkem a půstem, bez jídla úplně zůstat nemusíme. Měli bychom se však vyhýbat masu. Výjimkou je však ryba, kterou si můžeme bez ostychů dát.
Polévka z kysaného zelí
Kysané zelí je plné vitamínů a prospěšné nejen jako polévka na Velikonoce, ale také jako takový jarní vitamínový doplněk.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 3 středně velké brambory
- 1 cibule
- mletá červená paprika
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 100 ml sladké smetany
- sůl
- kmín
- pepř
Postup
- V hrnci si na másle oresujeme najemno nakrájenou cibuli.
- Pak ji zaprášíme moukou a paprikou, podlijeme vodou a přivedeme k varu.
- Zelí si podle kyselosti zcedíme a přidáme do hrnce.
- Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Přidáme brambory, kmín, sůl, pepř a vaříme do změknutí.
- Nakonec zjemníme smetanou.
Zapečená ryba se zeleninou
Ryba je lehká a v kombinaci se zeleninou to platí dvojnásob. Pro tento den jako stvořená.
Ingredience
- 1300 g filet bez kostí (treska)
- 2–3 lžíce oleje
- 2 velké cibule
- 3–4 mrkve
- 2–3 řapíkatý celer
- 4 rajčata
- 1 velká červená paprika
- 3–5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- 1–2 lžíce majonézy
Postup
- Filé si necháme rozmrazit, umyjeme je, usušíme, posolíme, opepříme nebo použijeme koření na ryby.
- Na pánvi si je z každé strany opečeme (2–3 minuty na každé straně).
- Pak je přemístíme na dno pekáčku a dáme péci do trouby nahřáté na 180 °C.
- Nyní si připravíme zeleninu.
- Cibuli si nakrájíme na malé kostičky, mrkev si nastrouháme, papriku a celer si nakrájíme na malé kousky a rajčata si rozmixujeme.
- Na pánvi si rozehřejeme trochu másla a přidáme cibuli, mrkev a celer.
- Osolíme a opetříme a restujeme asi 5 minut.
- Přidáme papriku, rajčata a prolisovaný česnek. Dusíme dalších 10 minut.
- Pak si z trouby vyndáme filety a nachvíli je dáme z pekáčku bokem.
- Na dno dáme polovinu směsi zeleniny, na to navrstvíme rybu a nahoru navrstíme směs zeleniny smíchanou s majonézou.
- Přikryjeme alobalem a pečeme dalších 30 minut.
Objevte další recepty
Oběd na velikonoční Bílou sobotu
Na tento den, kdy končí půst, se začínají plést pomlázky a zdobit velikonoční kraslice. Na stole by kromě tradičního obědu neměl chybět lahodný mazanec.
Nádivka s uzeným masem
Velikonoční hlavička, sekanice nebo svítek. Pod těmito názvy známe tento pokrm z pečiva, vajec a masa.
Ingredience
- 500 g uvařeného libového uzeného masa
- 250 g plátků anglické slaniny,
- 10 rohlíků
- 5 vajec
- 300 ml mléka
- sůl
- pepř
- kopřiva
Postup
- Rohlíky si nakrájíme na kostičky a pokropíme trochou mléka.
- V druhé míse si smícháme žloutky se solí. zbytkem mléka, pepřem, spařenou a nasekanou kopřivou a na kostičky nakrájeným uzeným.
- Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který do těsta zapravíme.
- Teď budeme potřebovat formu na biskupský chléb.
- Formu vysteleme slaninou a na to naneseme nádivku, kterou slaninou přiklopíme.
- Dáme péci na 180 °C.
- Pečeme asi 40 minut.
Náš tip: Podívejte se na další recepty na nádivku k Velikonocům.
Oběd na Boží hod velikonoční
Na Boží hod je ideální jíst jehněčí maso, které je symbolikou právě tohoto dne. Pokud ale tu možnost nemáme, můžeme to vynahradit sladkým pečeným beránkem.
Polévka s jarní zeleninou
Přicházející jaro je jako probouzení k životu. Jarní zelenina v polévce tak připomíná naději na nový začátek.
Ingredience
- 20 g másla
- 1 pórek
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 velká mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 15 g čerstvé petrželky
Knedlíčky:
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g másla
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 3–4 lžíce studené vody
Postup
- Na másle si orestujeme na kolečka nakrájený pórek, jarní cibulku, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev.
- Poté podlijeme vývarem osolíme, opepříme a vaříme 20 minut.
- Mezitím si nachytáme knedlíčky.
- Mouku si smícháme s kypřicím práškem, přidáme máslo, nasekanou pažitku, petrželku, špetku soli, vodu a rukama vypracujeme těsto.
- Z toho pak uděláme malé kuličky, které přidáme do polévky.
- Vaříme do vyplavání knedlíčků.
Telecí kotlety na citronech
Jehněčí maso je často nahrazováni telecím nebo kůzlečím masem.
Ingredience
- 12 telecích kotlet
- sůl
- pepř
- ½ hrnku hladké mouky
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ hrnku suchého bílého vína
- 1 a ¼ hrnku kuřecího vývaru
- 1 bio citron
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¼ hrnku kaparů
- 2 lžíce petrželky
Postup
- Kotlety si umyjeme, usušíme a potřeme solí, pepřem a obalíme je v mouce.
- Poté postupně kotlety smažíme na másle z každé strany asi 6 minut.
- Kotlety dáme bokem.
- Na pánev si přidáme trochu másla, necháme rozpustit, přidáme víno a necháme zredukovat na polovinu.
- Pak přidáme vývar a na plátky nakrájené citrony (zbavené pecek) a redukujeme dalších 8 minut.
- Nakonec zjemníme máslem, přidáme kapary, citronovou šťávu, sůl, pepř a nasekanou petrželku.
- Vrátíme zpět i kotlety, aby se omáčkou trochu nasákly.
Oběd na Velikonoční pondělí
Oběd na velikonoční pondělí bude samozřejmě obsahovat vejce. Nejen, že nám jich plno zbylo po zdobení a hodování, ale také představuje nový život a znovuzrození. Pojďme si tedy ukázat, jak vajíčka spotřebovat.
Velikonoční nádivka plněná vejcem
První z variant, kam s vejci je, schovat je do nádivky.
Ingredience
- 300 g uzeného masa
- 10 rohlíků
- 7 ks vajíček vařených natvrdo
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- sůl
- pepř
- kopřiva
Postup
- Rohlíky si nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem.
- Žloutky si smícháme se zbytkem mléka, solí, pepřem, spařenou a nasekanou kopřivou a na kostičky nakrájeným uzeným masem.
- Z bílků si vyšleháme sníh, který přidáme ke směsi rohlíků.
- Půlku těsta dáme na dno vymazaného pekáčku na chleba.
- Na to dáme vejce jedno vedle druhého a zalijeme zbytkem nádivky, kterou ještě uhladíme.
- Dáme péct na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Uzená polévka s vejcem
Pokud máte čerstvá vejce, hodí ve vám recept na tuto polévku.
Ingredience
- 300 g uzeného masa
- cibule
- 2 brambory
- majoránka
- kmín
- 2 vejce
- sůl
- bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře
Postup
- Do vody si dáme celou cibuli se slupkou, bobkový list, černý pepř a nové koření a přivedeme k varu.
- Do horké vody si dáme uzené a vaříme do měkka.
- Poté maso vyjmeme z polévky, vývar zcedíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, majoránku a vaříme do změknutí brambor.
- Nakonec přidáme rozkvedlaná vejce a uzené maso nakrájené na kostičky.
Kromě tradičních pokrmů na Velikonoce jsou i ty méně tradiční.
Ostatně dnes už se nalezne pouze málo domácností, které tyto zvyky pečlivě střeží.
Ať už budeme doma s rodinou nebo v práci, můžeme si alespoň některé ze symbolů Velikonoc připomínat právě jídlem.
Podívejte se také na celé velikonoční menu, které vás může inspirovat.
Určitě nám do komentářů napište, co v těchto dnech jíte vy. A také jaké netradiční i tradiční velikonoční obědy máte nejradši.