Patří k svátkům stejně jako kraslice nebo pomlázka!
Je to zkrátka taková další velikonoční tradice. Jak ale upéct toho nejlepšího?
Jak by měl vypadat a chutnat správný velikonoční beránek? Recepty v tomto článku vám to ukáží!
Inspirujte se. 🙂
Třený velikonoční beránek jako od babičky
Třený beránek s vůní másla provoní váš slavnostní stůl.
Suroviny:
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- pár kapek šťávy z citronu
Postup:
- Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
- Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 45 minut.
Hrnkový beránek
Nemáte doma váhu? Zkuste hrnkového beránka.
Suroviny:
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1,2 hrnku cukru krupice
- 5 celých vajec
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 šlehačka (nevyšlehaná)
Postup:
- Smícháme všechny suroviny a vylijeme do formy vymazané a vysypané strouhankou.
- Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů po dobu 45 minut.
Biskupský beránek se šlehačkou
Jemný beránek se šlehačkou na biskupský způsob patří mezi velice oblíbené.
Suroviny:
- 2 skleničky polohrubé mouky
- 1 sklenička cukru
- 1 smetana ke šlehání
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- strouhaná citrónová kůra z 1/2 citronu
- hrst sekaných mandlí
- hrst kandovaného ovoce
- hrst čokolády
Postup:
- Žloutky utřeme s cukry, přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru, zalijeme smetanou, přidáme mandle, ovoce a čokoládu a řádně promícháme.
- Nakonec vmícháme zlehka sníh z bílků.
- Pečeme v dobře vymazané a vysypané formě při 180 °C.
Recept na velikonočního beránka s citronem
Zdobeného velikonočního beránka zvládnete hravě. Stačí k tomu trochu jednoduché citronové polevy.
Suroviny:
- bílek 4 ks ( + 4 žloutky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 240 g polohrubé mouky
- 2 ks vajec
- citrónová kůra
- lískové ořechy a mandle na ozdobu
Na polevu:
- 1 bílek
- citrónová šťáva
- 1 lžička cukru moučka
Postup:
- Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny.
- Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C.
- Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme.
- Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme.
- Mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos. Velikonočního beránka ozdobíme mašlí a naaranžujeme na sváteční stůl.
Objevte další recepty
Poctivý piškotový beránek na Velikonoce
Tento recept na velikonočního beránka hlavě zvládnete, výsledek bude dokonalý. Zkuste to!
Suroviny:
- 180 g hrubé mouky
- 4 ks vajec
- 4 lžíce horké vody
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- citrónová kůra z 1/4 citrónu
- máslo (Hera na vymazání)
- hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
- Žloutky šleháme s moučkovým cukrem do pěny a během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu. Přisypeme vanilkový cukr, po částech vmícháme mouku a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Obě poloviny beránka dobře vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do části formy, přiklopíme druhou půlkou formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 175°C cca 45 minut.
- Ke konci pečení můžeme vyzkoušet špejlí, jestli už je upečený. Beránka vyklopíme a necháme zchladnout. Můžeme jen posypat cukrem nebo i zdobit polevou.
Tvarohový velikonoční beran s mákem
Tvaroh je výbornou přísadou do sladkého velikonočního pečiva. Využívá se například i do některých receptů na mazance.
Suroviny:
- 125 g Hery
- 200 g cukru
- 1 tvaroh
- 4 ks vajec
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 polévkové lžíce rumu
- 2 polévkové lžíce mletého máku
- 2 ks hřebíčku na oči
Postup:
- Žloutky vyšleháme s cukrem a Herou do pěny, přidáme tvaroh s rumem, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh.
- Větší polovinu těsta nalijeme do formy. Do zbytku přidáme mák a nalijeme na světlé těsto.
- Pečeme při 175 °C asi hodinu.
- Pocukrujeme a ozdobíme mašlí a jako oči vpíchneme hřebíček.
Velikonoční bezlepkový beránek
Rádi byste se zakousli do beránka, ale nemůžete nic s moukou? Ochutnejte tento recept bez lepku.
Suroviny:
- 100 g mandlové mouky
- 30 g kešu mouky
- 70 g kokosové mouky
- 4 vejce
- 50 g másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 250 g tučného tvarohu
- 200 g smetany na vaření
- prášek do pečiva
- 1 lžička vanilky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžičky citronové kůry
- sušené brusinky
Postup:
- Mouky, a prášek do pečiva si spolu smícháme.
- Máslo utřeme s třtinovým cukrem a žloutky.
- Bílky si vyšleháme do tuha.
- Sypkou směs přidáme ke směsi s vejci, přidáme tvaroh, smetanu citronovou šťávu a kůru a brusinky.
- Promícháme a opatrně vmícháme bílky.
- Těsto dáme do vymazané formy a pečeme při 175 °C asi 50 minut.
Formy na velikonočního beránka
Existuje celá řada forem, které se při přípravě beránka používají. Dají se koupit formy
- keramické,
- plechové,
- silikonové,
- s nepřilnavých povrchem.
Záleží na preferencích a oblíbenosti každé jednotlivé kuchařky, která forma pro ni bude nejlepší.
V každé z výše uvedených forem se beránek peče jinak. Některé formy není třeba vymazávat a vysypávat a ušetří se díky nim i něco málo času.
Mezi ně patří například i silikonová forma na velikonočního beránka, která se těší stále větší a větší oblibě.
Z dalších sladkých a výborných dobrot doporučujeme domácí velikonoční koláče, o kterých zde také píšeme.
Máma to skoušela a prej se jí to nepovedlo